Volumul „Moldova bisericilor de lemn” va fi prezentat publicului băcăuan

Marți, 10 octombrie, de la ora 17.00, la Arhivele Naționale Bacău, va avea loc lansarea volumului „Moldova bisericilor de lemn. Album de reportaj”, semnat de Otilia Bălinișteanu. Încadratura volumului va fi făcută de pr. Nicolae Dascălu, consilier patriarhal, directorul publicațiilor LUMINA și de istoricul Vilică Munteanu, arhivist, președintele Asociației Arhiviștilor Bacău. Evenimentul va fi moderat de Mihaela Chelaru, directorul Arhivelor Naționale Bacău.

Lucrarea, prefațată de etnologul Emilia Pavel, a fost publicată la Editura TRINITAS a Patriarhiei Române și este singulară sub aspect editorial. Volumul reunește, într-o prezentare inedită, sub forma reportajului clasic, 185 de biserici de lemn monument istoric din județele Iași, Botoșani, Suceava, Neamț, Bacău și Vaslui, cele mai multe aproape necunoscute publicului larg. Cartea este, de altfel, rodul unei serii de reportaj inițiată și realizată de Otilia Bălinișteanu în perioada 2012-2015, multe dintre reportaje fiind publicate în „Ziarul Lumina”.

Potrivit autoarei, cartea reprezintă ”o privire pătrunzătoare, care trece subtil de arealul bisericuțelor de lemn, capitol esențial al patrimoniului nostru cultural, conturând profilul Moldovei întregi, cu frumusețile risipite cu atâta generozitate de natură și cu neputința de a-și depăși, din punctul de vedere al infrastructurii și al (auto)administrării, condiția de regiune rămasă atât de mult în urmă.

This website uses cookies.

Read More