VIDEO-FOTO: 3 localități înghițite de gunoaie cer stare de alertă. Munți de gunoaie la Moinești, lângă adăpostul pentru câini

Situație dramatică, la Moinești, unde munții de gunoaie au stricat sărbătorile locuitorilor. Situația este similară la Dărmănești și Secuieni, care au cerut, din nou, acordul pentru declararea stării de alertă. Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, care acum câteva zile a dat refuz, se va reuni cel mai devreme la începutul lunii ianuarie 2018.

Moinești, 30 decembrie 2017
Moinești, 30 decembrie 2017

Conform legislației, declararea stării de alertă într-o singură localitate are nevoie de acordul prefectului, însă, dacă sunt mai multe solicitări, este obligatoriu acordul MAI, care se obține după o solicitare a CJSU. În municipiul Moinești, orașul Dărmănești și comuna Secuieni, Romprest a suspendat activitatea de salubrizare, pentru neplată, pe 1 noiembrie 2017, iar gunoaiele deja sufocă populația.

Deși nu are stare de alertă declarată, iar datoriile către Romprest și le-a achitat în proporție de 25%, Primăria Moinești strânge gunoiul cu utilaje proprii, dar și cu două mașini aparținând SOMA SA, închiriate prin SEAP și manevrate de angajații primăriei.

Pe 29 decembrie 2017, Comitetul Local pentru Situații de Urgență Moinești (similar au procedat și cele din Dărmănești și Secuieni) a solicitat instituirea stării de alertă (vezi facsimil jos). O decizie însă nu va fi luată în acest final de an, ci la începutul lunii ianuarie 2018. „Vom trimite grupul de suport tehnic la fața locului. După ce vom avea rapoartele, vom vota în CJSU și vom trimite rezultatul votului la MAI”, a precizat pentru Ziarul de Bacău prefectul Maricica Coșa, președintele CJSU.

Noi probleme la Moinești

Între timp, gunoiele se adună în cantități mari în cele trei localități cu primari ALDE, Moinești, Dărmănești și Secuieni. O problemă suplimentară a apărut la Moinești, unde activiștii pentru protecția animalelor au arătat cum munții de deșeuri ar afecta adăpostul unde sunt adunați maidanezii. Unicul drum de acces spre adăpost este prin stația de sortare a deșeurilor, în care s-au adus deșeurile din oraș. Acestea nu pot fi duse la groapa de gunoi decât de Romprest, dar operatorul a suspendat activitatea pentru neplată.

La finalul lunii ianuarie 2018 va mai apărea o problemă, întrucât stația de sortare – acum plină de deșeuri – va trebui predată goală către Eco Sud SA, firma care a câștigat licitația pentru operarea tuturor stațiilor de sortare din județ și a celulei II, de la Bacău.

Imagini cu munții de gunoaie adunați la adăpostul pentru câini Moinești (sursa: Alexandru Sârbu):

Facsimil