Vara scumpirilor. Inflație de 4 la sută în luna iulie

Rata inflației a urcat în iulie 2019, față de luna precedentă, scumpiri în lanț fiind înregistrate la alimente, cu peste 5 la sută, servicii, cu peste 4 la sută și mărfuri nealimentare, cu peste 3 la sută.

Foto arhivă

În primele șapte luni, cele mai mari salturi de preț s-au înregistat la cartofi și citrice, iar scăderi la ouă și fasole. Tutunul și combustibilii s-au scumpit, deasemenea, cu 6, respectiv 4,79 la sută, dar și energia termică, cu un plus de 4,79 %. Ieftiniri s-au înregistrat la gaze și energie electrică.

Serviciile au intrat și ele la capitolul scumpiri. În primele șapte luni ale lui 2019, statistica reține creșteri la telefonie, cu peste 5 la sută, apă, canal, salubritate cu 4,7 la sută, iar abonamentele de televiziune cu 3 la sută.

În luna iulie faţă de luna precedentă, preţurile de consum au scăzut uşor, cu 0,2%, în condiţiile în care alimentele s-au ieftinit cu 0,66%, mărfurile nealimentare cu 0,02% iar serviciile au fost mai scumpe cu 0,1%.

Majorările de prețuri față de anul trecut nu sună bine în condițiile în care potrivit statisticii regionale, cheltuielile totale medii lunare pe persoană, în regiunea noastră, au fost în 2018 de 1.174 lei, oricum în creștere față de 2017, când același cost lunar era de 951 de lei.

Vezi comentariile (1)