Tranzacție șoc! Cătălin Grigoriu a vândut Comfert pentru aproape 20 milioane de euro. Ce se întâmplă cu Pambac?

Grupul irlandez Origin Enterprises va prelua compania Redoxim, din Timişoara, pentru 35 milioane euro, şi Comfert, din Bacău, pentru 19,4 milioane euro, cei doi distribuitori de îngrăşăminte, produse fitosanitare şi seminţe având anul trecut venituri cumulate de 685 milioane lei (155 milioane euro), anunță Ziarul Financiar. Origin are în prezent operaţiuni în Marea Britanie, Polonia şi Ucraina.

Redoxim, cu sediul în Timişoara, a fost înfiinţată în 1991 şi este un furnizor de produse şi servicii pentru fermieri. Compania are 190 de angajaţi şi aproximativ 2.000 de clienţi printr-o reţea de distribuţie de 55 de unităţi de retail.

Origin va prelua integral Redoxim pentru 35 de milioane de euro.

Comfert SRL, cu sediul în Bacău, a fost înfiinţată în 1998 şi furnizează servicii similare Redoxim. Compania, cu 180 de angajaţi, are aproximativ 1.900 de clienţi.

Tranzacţia vizând Comfert prevede plata de către Origin a 19,4 milioane de euro, la care s-ar putea adăuga o sumă suplimentară, condiţionată de atingerea unor ţinte de profit pe parcursul unei perioade de cinci ani de la finalizarea preluării. Tranzacţia trebuie să îndeplinească mai multe condiţii, inclusiv obţinerea avizului Consiliului Concurenţei. Termenul estimat pentru finalizare este luna octombrie.

Veniturile şi profitul înainte de elemente nerecurente s-au situat anul trecut la 447,2 milioane de lei (100,6 milioane de euro), respectiv 14,4 milioane de lei (3,2 milioane de euro).

„Nu există planuri de concedieri”, declară Cătălin Grigoriu

Catalin Grigoriu, director general

Cătălin Grigoriu, fostul acționar majoritar, a confirmat, pentru Ziarul de Bacău, tranzacția. „Da, ieri s-a semnat un contract ferm de vânzare către compania Origin Enterprise. Practic, pentru Comfert este un pas uriaș înainte, atât în relația cu partenerii de afaceri, cât și pentru angajați. Sper ca prin noua gamă de produse, să contribuim la creșterea producției la hectar”, a spus Cătălin Grigoriu. El va rămâne director general cel puțin încă 5 ani.

„Nu avem planuri de concedieri, ci de angajări și dezvoltare. Sub umbrela Origin, vom deveni numărul 1”, a  precizat Cătălin Grigoriu.

Pambac nu a fost vândut odată cu Comfert

Tranzacția prin care compania irlandeză a cumpărat Comfert SRL nu vizează și Pambac SA, deoarece acțiunile deținute de Comfert SRL la Pambac SA sunt transferate unei alte firme controlate de Cătălin Grigoriu, numită Comfert Agricultura SRL. „Rămân proprietarul Pambac, nu se schimbă nimic”, a declarat Cătălin Grigoriu, pentru Ziarul de Bacău.

Cine este Origin

Principalii acţionari ai Origin sunt compania elveţiană Arytza, activă în sectorul alimentar, cu 29% din acţiuni. Arytza are operaţiuni în America de Nord, America de Sud, Europa, Asia, Australia şi Noua Zeelandă.

Al doilea acţionar după participaţia deţinută este compania canadiană de investiţii Mawer Investment Management, cu 14%. Mawer are în administrare active de aproximativ 30 de miliarde de dolari.

Vezi comentariile (4)