Tips & Tricks: Află ce poți să faci pentru a renunța treptat la tutun!


Fumatul reprezinta pentru multe persoane o placere vinovata, cu toate acestea, insa, este un viciu care poate afecta organismul pe termen lung.

Ai incercat vreodata sa renunti la consumul de tigari brusc, insa de cele mai multe ori, dupa scurt timp, ai revenit la vechile obiceiuri? De ce se intampla acest lucru? Pentru ca, la fel ca oricare alt viciu, si acesta creeaza o dependenta de care scapi foarte greu. Insa, pe langa efectele pe termen lung asupra sanatatii, ar trebui sa iei in considerare si costurile ridicate pe care fumatul le implica.

Cheia pentru a scapa de efectele nocive ale acestui obicei si de a renunta, in final, de tot la el, este sa o iei pas cu pas si sa ii acorzi organismului tau o perioada de acomodare la schimbare.

Afla care sunt cateva dintre metodele pentru a renunta treptat la fumat:

  • Primul pas este schimbarea modului in care fumezi. Acest lucru inseamna ca trebuie sa incetezi sa asociezi fumatul cu o actiune pe care trebuie sa o faci neaparat in fiecare zi. De exemplu, incearca sa reduci consumul zilnic si sa iti acorzi pauze doar la evenimente speciale, poate prin intermediul unor pipe de fumat care te ajuta sa scapi de obiceiul de a tine o tigara intre degete. In plus, nu mai asocia fumatul cu eliberarea de stres, pentru ca acest lucru creeaza un cerc vicios din care este foarte greu de iesit.
  • Un alt lucru care te poate ajuta in procesul de a reduce considerabil cantitatea de tutun inhalata este sa nu mai cumperi pachete de tigari clasice. Poti renunta la acestea in favoarea tutunului si a tigarilor pe care le faci chiar tu. Vei avea nevoie si de filtre si de foite de rulat tutun, dar printre avantajele acestei schimbari se numara faptul ca, fiind nevoit sa depui un anumit efort atunci cand fumezi, raresti considerabil numarul de tigari consumate.
  • De foarte multe ori, persoanele nu stiu ce sa faca cu mainile atunci cand renunta la tutun, asa ca incep sa manance tot timpul cate ceva. Incearca sa nu cazi in aceasta plasa, pentru ca nici acest lucru nu ii este benefic organismului tau. Daca simti nevoia de a rontai, asigura-te ca ai la indemana gustari sanatoase, precum fructe sau migdale, caju ori alte alune, insa, fii atent la cantitate!
  • Apuca-te de sport! Orele petrecute in sala sau in parc, alergand, sunt ore in care nu vei putea sa fumezi. Odata cu trecerea unei anumite perioade, vei observa cat de bine te simti datorita miscarii fizice si cum fumatul te impiedica sa te antrenezi la nivelul la care iti doresti. Astfel, vei avea o motivatie in plus pentru a renunta definitiv!
  • Asigura-te ca gasesti un mod mai eficient si mai putin daunator de a te descarca in momentele in care te enervezi sau esti stresat. Fie vorbesti cu cineva apropiat, fie mergi la o plimbare sau asculti muzica preferata pentru cateva minute, oricare din aceste actiuni este foarte buna pentru ca anuleaza tigara ca prima optiune la care apelezi pentru a scapa de emotiile negative.

Pentru fiecare persoana, sunt lucruri diferite care functioneaza pentru a putea renunta definitv la fumat. Daca ai incercat toate metodele pana acum si nu ai reusit, incearca sa tii cont de sfaturile pe care tocmai le-ai citit si abordeaza o atitudine mai relaxata, dar hotarata in privinta scopului tau!