Taxă de protecţie și șantaj la Penitenciarul Bacău. Deținut amenințat de cămătari cu agresiuni fizice şi sexuale

Procurorii DIICOT Biroul Teritorial Neamț au destructurat un grup infracțional organizat specializat în săvârșirea infracţiunilor de camătă, perceperea unor taxe de protecţie şi şantaj. Printre victime, se află și un deținut din Penitenciarul Bacău.

Foto arhivă

Potrivit DIICOT, în perioada 2017 – 2020,  un suspect  a constituit un grup infracţional organizat, structurat pe relaţii familiale – fraţi, nepoţi, cumnaţi, la care au aderat şi alţi suspecţi, având ca scop comiterea unor infracţiuni de camătă, perceperea unor taxe de protecţie şi şantaj.

În urma cercetărilor efectuate în cauză s-a stabilit faptul că membrii grupării au oferit diverse sume de bani împrumut, cu o dobândă de 100% pe lună, iar pentru a avea garanţia că sumele de bani le sunt restituite, i-a obligat  pe debitori să le predea actele de identitate, în baza cărora au încasat lunar alocaţiile, ajutoarele sociale sau alte drepturi financiare de care beneficiau persoanele vătămate.

În cazul în care unul dintre debitori nu achita rata la data stabilită, creditorii apelau la liderul grupului infracţional  care decidea dacă este necesar să fie aplicate corecţii fizice sau doar activităţi de ameninţare, precum şi cine va fi persoana care să execute acele acte.

Membrii acestei grupări au controlat Cartierele Văleni I, Văleni II şi Speranţa de pe raza municipiului Piatra Neamţ, zone ce sunt locuite de către asistaţi sociali în imobile aparţinând de S.C. Locativ Serv Piatra Neamţ.

În urma unor fapte de şantaj, unul din membrii grupului infracţional a fost arestat preventiv, în prezent fiind încarcerat în Penitenciarul Bacău.

Deținut șantajat și amenințat

În perioada 05.05. – 10.05.2020, arată DIICOT, suspectul l-a contactat pe un alt deţinut din penitenciarul menţionat şi i-a solicitat să ia legătura cu familia pentru a-i remite suma de 400 euro, cu titlu de taxă de protecţie.

Profitând de faptul că deţinutul  nu mai fusese anterior încarcerat, neavând astfel relaţii în interiorul penitenciarului, membrul grupului l-a ameninţat  că, în cazul unui refuz, va fi agresat fizic şi sexual de către acesta, cât şi de către alţi deţinuţi.

Cu această ocazie, suspectul i-a comunicat persoanei vătămate ca suma de bani să fie dusă la un bar de pe raza comunei Roznov, judeţul Neamţ, şi remisă unui alt membru al grupului infracţional.

În perioada 17.05.2020 – 18.05.2020,suspectul,  prin intermediul unor deţinuţi, a contactat-o pe mama persoanei vătămate pentru a-i remite unui intermediar suma de bani, stabilind ca la data de 19.05.2020 o persoană necunoscută să se deplaseze la locul său de muncă şi să ridice suma de bani.

Conform acestei convenţii, la data de  19.05.2020 mama deţinutului a predat suspectului suma de 400 euro, acesta fiind prins în flagrant.

„Menţionăm faptul că acelaşi membru al grupării, aflat în stare de arest preventiv, le-a solicitat rudelor sale să facă presiuni asupra persoanei vătămate în vederea retragerii plângerii penale. Astfel, acesta i-a solicitat liderului grupării să exercite presiuni, atât prin intermediari cât şi direct,  în vederea retragerii plângerii, solicitându-i  să apeleze la «toate mijloacele» pentru a determina persoana vătămată să retracteze declaraţiile date în faza de urmărire penală”, se arată în comunicatul DIICOT.

La sediul DIICOT  – Biroul Teritorial Neamţ urmează să fie aduse, în vederea audierii, un număr de 16 persoane. Acțiunea a beneficiat de sprijinul ofițerilor de poliție judiciară din cadrul SIC Neamț, a luptătorilor din cadrul S.A.S. Neamț și a jandarmilor din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Neamț. Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția de Operațiuni Speciale.

„Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție”, se precizează în comunicatul DIICOT.

Vezi comentariile (1)

  • Ar trebui ca toate pozele celor din grupul infractional sa fie facute publice! Sa stie lumea de cine sa se fereasca!

This website uses cookies.

Read More