Spitalul Județean de Urgență Bacău a cerut reacreditarea pentru prelevare de organe

Sursă foto – SJU Bacău

Guvernul a aprobat săptămâna trecută, la propunerea Ministerului Sănătății o ordonanță de urgență care dă posibilitatea și cadrul legal spitalelor să se acrediteze temporar pentru activitățile de donare, prelevare, conservare și transplant al organelor, țesuturilor și celulelor. Acreditarea temporară este valabilă 6 luni și este un răgaz pentru a obține o acreditare de 5 ani.

Printre cele 57 de unități sanitare care necesită reacreditare se numără și Spitalul Județean de Urgență (SJU) Bacău. „Noi am depus dosar de acreditare încă din august, pentru că aceasta expira chiar anul acesta. Probabil majoritatea sunt spitale județene, pentru că trebuie îndeplinite anumite condiții pentru prelevare, printre altele terapie intensivă, un bloc operator cu gardă și o dotare de un anumit nivel”, a declarat managerul SJU Bacău, Adrian Popa.

Acesta a confirmat că spitalul va continua această activitate, ultimul transplant cu succes, al patrulea din acest an, fiind făcut chiar miercuri seara. Este vorba despre rinichi și tendon ahilian.

În luna mai, tot aici s-au prelevat cu succes ficatul și rinichii unui pacient de 60 de ani, iar în octombrie s-au recoltat ficatul, doi rinichi, corneea și condili femurali ai unei paciente aflate în moarte cerebrală, organe care au fost trimise către alte centre, conform alocării stabilite de Agenția Națională de Transplant. SJU Bacău s-a acreditat în 2013 pentru a fi centru de prelevare.