Situație dramatică la Comănești, un munte de mii de tone vine peste o parte a orașului

Alunecarea masivă de teren de la Comănești, județul Bacău, a intrat într-o nouă fază, și mai dramatică, după evacuarea a câteva zeci de familii. În urma precipitațiilor abundente căzute în ultima perioadă în zona orașului Comănești, pe versantul stâng al torentului Tănase, ce se varsă în torentul Lăloaia, s-a produs o alunecare de teren pe o lungime de circa 2,5 km şi o lăţime ce variază de la 10 la 40 de metri. După o zi de acalmie, situația s-a agravat.

Foto – Facebook (Orasul Comanesti)

Primarul Viorel Miron a relatat că este nevoie de măsuri drastice, demolarea unei case și distrugerea unei pășuni alăturate. „Lucrăm pentru a scoate materialul care vine spre case, cărăm material cu camioanele, lucrăm în schimburi, cu oameni și utilaje. Brazi foarte mari au început să fie culcați de acest val de pământ care vine spre case. Ne pregătim să demolăm prima casă din calea valului de pământ, ca să putem crea front de lucru pentru intervenție. Nu am pus problema despăgubirii proprietarilor, pentru că măcar vor putea recupera materialele. Dacă vin aluviunile, oricum, casa e pierdută. Noi nu avem cum să despăgubim pe nimeni, abia ne descurcăm cu ceea ce avem. Ce facem noi este oricum nesemnificativ, comparativ cu milioanele de tone care vin peste noi. Practic, un munte vine peste sat”, de declarat Viorel Miron.

Foto – Digi24

Continuarea alunecării de teren pe aceeași traiectorie și cu aceeași viteză pune în pericol 12 gospodării, situate pe strada Sublăloaia, în care locuiesc 36 de persoane (30 de adulți și 6 minori). Alunecarea de teren înaintează cu trei metri pe oră.

Vezi comentariile (17)

  • Acum a trecut prin Pirgaresti un camion incarcat de abia se misca! Cate 3-4 in fiecare zi!! Nu s-au oprit decat in timpul ploilor! Unde dracu se cara dom`le de 5 ani de zile atata lemn??? Cine e vanzatorul?? Si dinspre Oituz trec! Vine sfarsitul lumii?? Trebuie ras totul??

  • Intr-o tara de descreierati cu 71% din voturi a iesit primar un PUSCARIABIL. Iar la Valcea un fost puscarias. Rade mapamondul cat de tampiti sunt romanii. O tara de sclavi si aici si in diaspora. Asa ca Ardelean, ,,ciocul mic,, asa cum le place pnl-istilor sa spuna / cei care au fost pdl-isti.

  • Corpul de control al primului ministru ar trebui sa se autosesizeze si sa vina in control la smenarii de la Hotzsilva Bacau! Calcati pe cap jegurile rozalii!

  • Rezultat al defrisarilor haotice. Hrebenciuc si cei care l-au votat, de pe Valea Muntelui, nu au nimic de spus. La PUSCARIE CU TOTI !

  • Pe acelasi drum , de 5 ani , tot s-au plimbat mii de camioane cu trunchiuri mari de arbori. Atunci nimeni nu s-a plans. Toti si-au primit partea, iar acum urla ca le vine muntele peste ei.....

  • ,,Arogantul" de Primar a obtinut aproximatic 70% din voturi la alegerile locale. Deci, Dane, las-o balta!

  • Gerald Schweighofer, directorul general al companiei austrice Holzindustrie Schweighofer, a primit titlul de cetăţean de onoare al oraşului Comănesti . Ptr defrișări masive de lemn.....

  • Pe vremea comunistilor se dadea sa faca defriseri la oamenii din sat si unde ziceau ei , si veneasi verifica pe unde ai taiat . Dar atunci nu sau gindit la viituri sau sa planteze copaci in loc imediat . Acum se vad consecintele . Dar oamenii la cine sa strige dupa ajutor ca nu se aude nimic . Aculm le da ceva si atit si omul face o casa intr-o viata .