COD ROȘU – Situația hidrologică din județ. Apele au făcut ravagii – FOTO/VIDEO

Update 6:
Situație pusă la dispoziție de ISU Bacău, privind drumurile din județ.
Drumuri închise:
– DJ 156 A Balcani – Ludaşi;
– DN 2G drum rupt pe raza localităţii Leontineşti;
– DJ 117A Ardeoani – Solonţ;
– circulaţia închisă între municipiile Moineşti și Bacău.
Drumuri cu circulaţia îngreunată:
– D.N. 11 zona Hârja, comuna Oituz, km 103;
– D.N. 11A Oneşti – Adjud;
– E 85 se circulă alternativ pe un singur fir.
Circulaţie feroviară întreruptă
– C.F. Faraoani – Valea Seacă. Acţionează o echipă de lucru C.F. pentru decolmatare. Din această cauză, două trenuri Inter-regio care circulau pe relația Iași – Adjud, respectiv Bacău – București s-au întors în gara Bacău. În cele două trenuri se află aproximativ 110 călători.

Update 5: Pericol de inundații la intrarea in municipiul Bacău. Mai multă lume s-a adunat la podul peste râul Trebeș, unde apa a crescut într-una. Locuitorii din zonă sunt îngrijorați.

Video:

În ceea ce privește râul Negel, autoritățile, ajutate de mai mulți locuitori, au început să construiască un dig pentru a preveni inundațiile iminente.

Foto zona Negel

Oamenii și autoritățile ridică un dig pe Negel

Video zona Negel.

Update 4: A fost reluată circulația prin pasajul subteran Oituz – Gușă. „Monitorizăm în continuare situația, avem oamenii pregătiți de intervenție. Volumul de apă este foarte mare, iar pompele nu au făcut față pentru o perioadă scurtă de timp. Pentru moment, situația a revenit la normal”, a declarat Ilie Bîrzu, primarul interimar al Bacăului.

Update 3: Pasajul subteran Oituz – Gușă de la ieșirea din municipiul Bacău spre Onești a fost închis temporar, din cauză că a fost inundat. Viceprimarul cu atribuții de primar Ilie Bîrzu susține că situația va fi remediată repede

Foto – Facebook

Conform ISU Bacău, sunt probleme pe E85, în comuna Cleja, unde se circulă pe un singur fir din cauza apei intrate pe carosabil.

Update 2:Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că, în judeţul Bacău, circulaţia este întreruptă pe DN2G Moineşti – Bacău, în zona localităţii Ardeoani, din cauza apei acumulate pe carosabil, în urma unei ploi torenţiale.

Din acelaşi motiv, traficul rutier a fost oprit pe DN11A Oneşti- Adjud (inclusiv pe strada Industriilor din municipiul Oneşti, pe care autovehiculele circulau deviat).

Tot din cauza apei acumulate pe carosabil sau a aluviunilor, se circulă îngreunat pe DN12B Slănic-Moldova – Târgu Ocna, în zona Cerdac şi pe DN11,pe unele porţiuni, pe tronsoanele Oneşti – Helegiu şi Oneşti – Oituz – Hârja.

Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că, în jurul orei 14:30, în judeţul Bacău, circulaţia feroviară a fost oprită pe secţia de cale ferată 501, la kilometrul feroviar 68+100, între staţiile Valea Uzului şi Comăneşti, din cauza unei viituri care a acoperit terasamentul.

UPDATE. Sunt probleme în 18 localități, în care intervin pste 80 de pompieri. DJ 156 și DJ 117 sunt blocate. Drumul dintre Moinești și Bacău este închis.

Administrația Bazinală de Apă Siret a remis presei o informare referitoare la situația hidrologică din județ și codul roșu declarat.

Foto E85, pe teritoriul județului Bacău

Pe teritoriul județului Bacău au căzut în ultimele 10 ore precipitații însemnate, care, împreună cu scurgerile de pe versanți și torenți au condus la creșteri importante de debite pe cursurile de apă din bazinul râului Trotuș. De la ora 15 se înregistrează depășiri ale cotelor de apărare, după cum urmează:

Cote de pericol (CP):

 • Râu Tazlău la SH Lucăcești – s-a depășit CP cu 50 cm;

Cote de inundație (CI):

 • Râu Trotuș la SH Onești – s-a depășit CI cu 50 cm;
 • Râu Dofteana la SH Dofteana – s-a depășit CI cu 35 cm;
 • Râu Trotuș la SH Târgu Ocna – s-a depășit CI cu 35 cm;
 • Râu Trotuș la SH Goioasa – s-a depășit CI cu 24 cm;

Cote de atenție (CA):

 • Râu Asău la SH Asău – s-a depășit CA cu 50 cm;
 • Râu Slănic la stația hidrometrică (SH) Cireșoaia – s-a depășit CA cu 40 cm;
 • Râu Sulța la SH Sulța – s-a depășit CA cu 26 cm;
 • Râu Ciobănuș la SH Ciobănuș – s-a depășit CA cu 16 cm;

 Ca urmare a situației hidrometeorologice actuale și a prognozei pentru următoarele zile, au fost actualizate avertizările hidrologice emise anterior.

Astfel, se instituie COD ROȘU în intervalul 02.06.2016 ora 13:30 – 02.06.2016 ora 22:00, pe unele râuri mici din judeţul Bacău, unde se pot produce creşteri rapide de debite şi niveluri cu atingerea şi depăşirea cu 20-50 cm a COTELOR DE PERICOL. De asemenea, se instituie COD ROȘU în intervalul 02.06.2016 ora 22:00 – 03.06.2016 ora 18:00 pe râurile din bazinul hidrografic al râului Trotuș.

In intervalul 02.06.2016 ora 16:00 – 04.06.2016 ora 12:00 se instituie COD PORTOCALIU pe râurile din bazinele hidrografice Bistrița, Trotuș, Bârlad și afluenții mici aferenți cursului mijlociu al râului Siret.

Administrația Bazinală de Apă Siret a transmis tuturor instituțiilor din județul Bacău implicate în gestionarea situațiilor de urgență generate de fenomene hidrometeorologice periculoase avertizările hidrologice cod galben, cod portocaliu și cod roșu referitoare la scurgeri importante pe versanți, torenți și pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundații locale și creșteri de debite și niveluri pe unele râuri din bazinele Bistrița și Trotuș, cu depășiri ale cotelor de apărare.

„Specialiștii din cadrul serviciilor de specialitate ale Administrației Bazinale de Apă Siret monitorizează permanent evoluția fenomenelor pe cursurile de apă și acționează pentru prevenirea și limitarea efectelor fenomenelor periculoase. De asemenea, atenţionăm autorităţile publice locale să acţioneze în conformitate cu Manualul Primarului pentru managementul situaţiilor de urgenţă. Este necesar să fie acordată o atenţie deosebită lucrărilor de curăţare şi decolmatare a şanţurilor, rigolelor, podeţelor şi a canalizărilor pluviale pentru a putea fi asigurată curgerea apelor”, se mai arată în informarea Administrației Apelor.

În funcţie de evoluţia fenomenelor hidrometeorologice, vom reveni cu informații.

Vezi comentariile (5)

 • Ne minunam tot timpul cand natura taxeaza abaterile de la normalitate.
  O contributie importanta au si angajatii de la Apele Romane care dupa 1989 au devenit teoreticeni, care vegheaza luciul de ape numai cu privirea.

 • Nu e vorba de tot drumul Bacau-Moinesti, ci doar de o portiune de drum in dreptul localitatii Leontinesti, dincolo de Ardeoani spre Moinesti