Se semnează contractul pentru autostrada Brașov – Bacău. Anunțul ministrului Transporturilor

Licitația pentru autostrada Brașov – Bacău (A13), parte din coridorul Iași – Bacău – Brașov, care va lega Moldova de Ardeal, este în faza finală, urmează să fie anunțat câștigătorul. Dacă nu vor fi contestații, contractul s-ar putea semna la finalul acestei luni. Aflat în vizită în Bacău, Răzvan Cuc, ministrul Transporturilor, a anunțat și care este stadiul fizic de realizare a șoselei de centură, parte din autostrada Moldova (A7).

Răzvan Cuc a fost însoțit pe șantierul Centurii Bacăului de deputatul Lucian Șova, fost ministru al Transporturilor, prefectul Valentin Ivancea, Sorin Brașoveanu, președintele Consiliului Județean, și deputatul Claudiu Ilișanu.

„Am vrut să vin aici, pentru că s-au turnat primii km din Autostrada Moldovei. În 15 martie 2019, când unii făceau circ, spuneam că dăm startul construcției primilor km din această autostradă. După câteva luni, stadiul fizic de realizare a Centurii Bacăului este de circa 43% și, iată, stăm pe primii km de asfalt. Sunt mândru că avem astfel de constructori în România, de la ei trebuie să ia lecții firmele care nu lucrează cu utilaje și oameni, ci prin firme de avocați sau presiuni diplomatice”, a declarat ministrul Cuc.

De asemenea, șeful Transporturilor a făcut precizări legate de autostrada A13, Brașov – Bacău. „La licitația pentru Studiul de Fezabilitate și Proiectul Tehnic, au depus oferte 3 firme, iar acum s-a trecut la evaluarea financiară. Apoi, așteptăm 10 zile, termenul legal, pentru contestații. Dacă nu e nicio contestație, la sfârșitul lui octombrie, vom veni să semnăm contractul”, a precizat ministrul.

Deputatul Lucian Șova, fost ministru al Transporturilor, a anunțat că și licitația pentru pista aeroportului este în faza finală, urmând ca, dacă nu sunt contestații, să fie semnat contractul.

„Promisiunea și îndemnul pe care le-am făcut acum 10 luni pe Lugoj-Deva 4, că în curând se vor construi în Bacău primii km de autostradă – și iată că se fac! Împreună, putem da asigurări că de aici, din Bacău, vor porni toate autostrăzile care vor lega Moldova atât de București și nordul țării, cât și de Ardeal. Bacăul va fi centrul comercial al provinciei, având în vedere aeroportul, centura, autostrăzile în lucru sau pregătire”, a spus Șova.

Autostrada Brașov – Bacău are asigurată finanțarea europeană. Primul pas s-a făcut la finele lui august, când CNAIR a semnat contractul de finanțare a documentației pentru A13, Studiul de Fezabilitate și Proiectul Tehnic. Fondurile sunt alocate încă din acest exercițiu bugetar, 2014-2020, al Uniunii Europene, când trebuie realizată documentația. Construcția efectivă a autostrăzii va fi realizată în exercițiul bugetar 2021-2027, conform Masterplanului pe Transport.

Vezi comentariile (16)

  • dar, fara semnat, nu se poate ajunge si la circulat. oricum, in curand va pica guvernul si stim cam ce dragoste de moldova zace in inima pnlistilor...

   • FACI ALTA MAMALIGA. Mereu se gasasc carcotasi. Trabuie sa fim mandri ca se face ceva si in Moldova. Nu trebuie sa fim mereu rautaciosi. Trebuie sa privim in viitor. Daca va pica guvernul acesta, hai sa vedem ce vor face cei care vor veni. Atunci avem termen de comparatie si vom sti ce sa alegem in 2020.

    • O sa fim mândri când vom inaugura ceva concret; nu proiecte, șantiere și promisiuni - de astea suntem sătui! Hai să-i lasam sa inaugureze lucrări finalizate, nu promisiuni! Abia apoi ii laudam, ii apreciem și ne bucuram - altfel, dacă după 30 de ani de promisiuni deșarte încă mai credem declarațiile lor "electorale" , chiar suntem idioți. Sunt șanse ca acest ministru sa nu mai fie în funcție pana la sfârșitul lunii, asa ca despre ce vorbim? La capitolul proiecte, promisiuni, lucrări făcute de mântuială suntem campioni intergalactici. În schimb, la capitolul realizări suntem sub nivelul zero (se degradează și ceea ce a fost făcut de generațiile anterioare).

 • Păi, autostrada Ploieşti-Braşov are proiectul tehnic gata de vreo 20 de ani şi după cum ştim, lucrează de rup în teren.
  Să facă A13 in exercițiul bugetar 2012-2027 ar fi de zona miracolelor, învierea lui Isus ar fi o farsă de doi lei pe lângă asta.
  Zeci de tuneluri si viaducte vor trebui construite pe traseu, vor râde țigănoii de bucureşteni cu mâinile de burtă de proiectul nostru.

 • Vorba unui cantec "parole, parole,parole...."
  Se simte degrigolada si au inceput sa arunce cu fumigene despre cat de bine va fi daca raman ei la butoane si ce tragedie daca vin altii. F(v)ifor anunta apocalipsa daca pica guvernul. Doar ca nu a numarat mortii si raniti din tara dupa ce pleaca Dancila in rest JALE.

 • lasa ma sa nu va mai faca nimic ca sa n va mai faci atatea griji si nici spume la gura. nu meritati nimic...

  • Vai pentru domnita Ana as face orice, chiar si o autostrada Bacau-Brasov. As finaliza aceasta autostrada , atunci cand se va termina autostrada Brasov-Bacau.

 • dupa soava bacaul tre sa fe centrul pamantului.....iasiul,suceava,botosani,piatra neamt ,galati ,focsani tre sa le punem lacat pe usa sa le inchidem ca asa vrea bacaoanul soava bacaul sa fie pe primul loc cu japca!.......da sigur.....soava se da de gol care sant intentiile psdistilor bacaoani sa fie doar a 7 si a13 fara a8 desigur ca sa moare restul sa traiasca doar bacaul care vezi doamne va fi marele centru regional ai moldovei....de aia ps deul se duce la vale in toata moldova poate mai putin bacaul acest gica contra al moldovei...unul din cele mai urate orase din tara asta e singurul castig ca se face centura bacau ...sa nu mai vad asa oras de ...kkk...

  • Bogdan, sunt multe lucruri de facut si in Iasi. de ce nu te ocupi de alea? Grija de treaba altuia nu prea e semn de mare civilizatie, as ca nu ne da lectii!

   • Autostrada nu e doar o problema a isiului sau bacaului doar daca se doreste numai o autostrada prntru bacsu dar si in cazul als am dreptul sa vorbesc pentru vor si banii mri acolo.

 • Mâncați rahat cu gura plină!
  Domnul primar unde e?dar marele Benea?
  Bacaul e unul dintre cele mai urâte orașe din moldova,în ultimii 5 ani nu sa făcut nimic.

 • La revedere autostrada prin bacau. La revedere finalizarea centurii ocolitoare a Bacăului. Bun venit guvernare pnl

This website uses cookies.

Read More