Schimbarea inspectorilor școlari se face cu scandal! Acuzații de ilegalități și execuții politice. Ce spune „generalul” Florin Lazăr UPDATE

Florin Lazăr, inspector școlar general

Schimbările inspectorilor de specialitate de la Inspectoratul Școlar Județean Bacău provoacă un adevărat scandal. Au apărut acuzații de execuții politice și chiar de ilegalități comise de conducerea ISJ, având în vedere că unul dintre profesorii propuși nu ar îndeplini condițiile legale pentru a ocupa postul.

Pe data de 23 august 2017, în cadrul Consiliului de Administrație al ISJ s-a stabilit o listă cu noii inspectori de specialitate din cadrul instituției. Lista a fost trimisă la Ministerul Educației Naționale, urmând să primească aprobare. Urmează ca pe 31 august să fie făcute înlocuirile. Deși conducerea Inspectoratului a ținut lista la secret, surse din instituție ne-au trimis mai multe nume ce vor face parte din noua conducere. Aceste noi nume au creat deja scandal în interiorul instituției, unde curge cu acuze la adresa conducerii, care ar face jocuri politice și ar numi persoane apropiate.

Vasile Luca nu ar îndeplini condițiile pentru a ocupa funcția de inspector

Consilierul local Vasile Luca ar fi pus ilegal în postul de inspector

Unul dintre viitorii inspectori, la disciplina educație fizică, este actualul consilier local Vasile Luca, de la PSD. Acesta nu deține însă gradul I, conform cerințelor legale pentru a ocupa postul. Mai multe voci au sărit să acuze conducerea ISJ că numirea este pur pe criterii politice și ilegală. De celaltă parte, Vasile Luca susține că legea îi dă voie, dar va mai întreba juristul. „Conform Legii învățământului, e destul gradul II și o vechime de 8 ani. Însă voi mai întreba o dată juristul. Nu mă interesa această funcție, dacă nu îndeplineam condițiile, vă dați seama”, ne-a declarat profesorul de educație fizică. Cât despre continuarea activității în Consiliul Local, acesta a spus că așteaptă aceeași confirmare de la jurist. “Nu cred că există incompatibilitate. Dacă este, voi merge la inspectorat, deși îmi place și activitatea de la Consiliu, unde am învățat foarte multe”, a mai spus Luca.

Soția viceprimarului Dragoș Ștefan susține că e o țintă politică

Mariana Ștefan, soția viceprimarului Dragoș Ștefan (ALDE), susține că va fi înlocuită din funcția de inspector de specialitate din cauză că soțul ei e un pericol pentru PSD (formațiune cu care ALDE se află în alianță locală, județeană și națională). „Este o execuție politică, alt motiv nu există. Activitatea mea a fost fără cusur și apreciată de toată lumea. Însă e vorba de soțul meu, care a făcut o treabă bună ca viceprimar și acum plătește pentru că e un pericol pentru cei de mai sus”, a declarat Mariana Ștefan. Soția viceprimarului nu a vrut să comenteze despre celelalte numiri, susținând că lista a fost secretă și nu le știe.

Apropiați în funcții?

Printre numele ce se mai regăsesc în lista viitorilor inspectori de specialitate, se mai numără Veluța Maftei, soția unui cunoscut polițist băcăuan. Zvonuri din ISJ lasă de înțeles că aceasta a fost numită de Florin Lazăr, șeful ISJ Bacău, și pe fosta funcție, de director la Grădinița nr.33, fiind o protejată a inspectorului general. De asemenea, la “Management” ar urma să fie pusă Mihaela Franț, care a condus Școala din Agăș și care s-ar fi “remarcat”, conform unor surse, prin picarea unui concurs anterior pentru șefia școlii din comuna băcăuană. Celelalte nume urmează să fie confirmate până pe 31 august.

UPDATE. Explicațiile de la Inspectorat

Ida Vlad, inspector general școlar adjunct la ISJ Bacău, a oferit câteva explicații, pentru Ziarul de Bacău. Referitor la cazul lui Vasile Luca, aceasta ne-a declarat că nu se află în ilegalitate numirea sa, deoarece nu se supune condițiilor de concurs. „În cazul unui concurs, vorbim despre condiția de a avea gradul I. Însă e vorba despre detașare. Atunci se aplică condițiile mobilității cadrelor didactice, unde nu se face referire la vreun grad profesional. Oricum, inspectorul este ajutat de un consiliu consultativ, din care fac parte profesori de grad I, ce îl vor ajuta și pot face inspecțiile în locul său”, a declarat pentru Ziarul de Bacău Ida Vlad.

Șeful ISJ Bacău, Florin Lazăr, a adus, la rândul său, câteva lămuriri referitoare la legalitatea numirii lui Vasile Luca și schimbarea Marianei Ștefan. Lazăr a confirmat afirmațiile adjunctei sale, în sensul că ocuparea funcțiilor prin concurs este reglementată diferit de ocuparea posturilor prin „detașare în interesul învățământului”. Astfel, pentru cei detașați, nu e obligatoriu un anumit grad didactic, situație valabilă numai până la organizarea unui concurs pe post.

În cazul consilierului local Vasile Luca, șeful ISJ Bacău a declarat că aparatul din subordine i-a făcut o singură propunere, deși în județul Bacău există și profesori de sport cu gradul I. „Am discutat și cu alte persoane, dar nu au fost de acord să accepte postul. La concurs, poate se vor prezenta mai mulți”, a declarat Florin Lazăr. El a precizat că Vasile Luca este în curs de obținere a gradului I.

Potrivit inspectorului general școlar, concursul, care trebuie aprobat de Ministerul Educației, poate ținut cel mai târziu până în august 2018, dar speră să se facă încă din 2017.

Referitor la schimbarea Marianei Ștefan, Florin Lazăr a precizat: „În cazul doamnei Mariana Ștefan, am vizat o altă oportunitate de dezvoltare instituțională. De fapt, nu am schimbat-o, deoarece detașarea ei – a fost numită prin detașare, nu a dat concurs – încetează pe 31 august 2017”.

Share this post:

Vezi comentariile (38)

 • Domnule inspector general Florin Lazar,noi educatoarele suntem puternice si am tot invatat si datorita sau poate din cauza dumneavoastra sa fim si mai puternice, caci la un interval de 4-5 ani ne mai dati o lectie, din pacate, de “Asa nu!!!”. Dar dumeavoastra cand ati fost puternic? Cand ati fost de acord cu inlaturarea dnei Stefan ? Cand ne-ati luat PJ-urile? De profesionalism ati auzit? De demnitate? De verticalitate? De sustinere a oamenilor de valoare, cu principii, asumati ? Noi vom ramane si verticale si puternice, si asumate, dar dumneavoastra ? Cum contribuiti la dezvoltatrea actului educational , inlaturand oameni de valoarea dnei Stefan?

 • Păcat, mare păcat! Cunosc personal pe cele două doamne, Dna. Ștefan, profesionistă, dedicată, apropiată problemelor educatoarelor și pe Dna Maftei, cu o pregătire precară, cu o moralitate îndoielnică. De fapt, ce ne miră în condițiile în care totul la noi este pe dos? Normalitatea este un ideal. Păcat, mare păcat!!!!

 • A TRECUT CEVA VREME...Lista,dom`le...lista nu e validata inca?Sau ce s-a discutat pe aici a avut impact si se recreioneaza????

 • Ala de la Onesti e director la o comună de pe Valea Tazlăului, că, deh, trebuie să tacă la câte știe despre corupția din Isj Bacău, cu posturile, cu furăciunile de prin școlile județului inspectate doar fictiv de mafioții din Isj Bacău. În rest, vor da socoteală. Unde? Nici dracu nu știe.

 • Bravo Ziarul de Bacău!! Dacă nu puneați presiune cu ancheta și cu comentariile cunoscătorilor din sistem, Lazăr făcea ce-i trecea prin cap, cu PSD-ul lui cu tot, mai nou. Că deh, a fost PNL, PDL, creația altor traseiști politici: STAVARACHE, BERCA, BANU, COJOCARU (care caută să ajungă pe orice cale INSPECTOR GENERAL, știe bine domnișoara Prefect despre această dorință). Mai mult, toți acestia sunt niște PENALI dovediți, dar cum jegurile din Justiție ii acoperă, vor scăpa, contracost probabil, de aceste procese tergiversate până la prescrierea faptelor sau achitarea ordonată de marii mafioți politici de la centru, care caută să distrugă lupta anticorupție. Vom dispărea ca nație și ca stat național unitar in maximum 10-15 ani. Veți vedea! chiar dacă nu oficial, dar faptic desigur.

 • Pana când va mai interveni politicul in deciziile sănătății, educației?! Pana când! Ne-am saturat! Acest domn Lazar, așa zis inspector, dacă ar fi avut ceva bun sa spună, a avut timp când a mai fost inspector! Ba chiar poate își amintește domnia sa ca mai mult rău a făcut decât bine! Cum poate sa fie el inspector, când istoricul lui ca fost inspector a fost jalnic?
  Cât despre d-na Maftei, sa-mi fie cu iertare dar va bateți joc de învățământul preșcolar, d-le inspector! Este exact de teapa Dvs! Puteți sa va luați de mâna! Doua nulității! Cu astfel de oameni ca Dvs. Veți săraci si mai mult învățământul acesta si țara asta! Ne-am saturat de nulității ca voi, care sa reprezinte educația! Ne ajunge un ministru prost, nu mai vrem si inspectori asemenea! Sau chiar nu mai sunt oameni competenti in țara asta?
  Sa va fie Rușine!

 • Doamna Stefan a fost promovata director la Rares...ce-i tot plangeti de mila?! Va tine ore frumoase elevilor de acolo si asa va face mai mult bine unor elevi privati de multe !Succes!

  • Si ce preda?Catelus cu parul cret, ....?Si asta e o asa-zisa "profesoara' precum colegele de la Dragan, Bacovia, Russo, s.a????Se umplu invatamantul bacauan de profesoare de pe la "private"!Hai "succesuri", I.S.J.Bacau!

   • Predau chiar caterinca cu "Succesuri!",sprijinite puternic de niste directorasi cu obrajii rosii de la alcool, colegilor pe care sa-i invete minte unde le e locul!

 • Si-a pierdut careva "scaunelul" de sunt unii asa de revoltati?Mie imi place schimbarea si trebuia demult sa aiba loc!