Noi restricții în România, pentru combaterea COVID-19. Primăriile vor face dezinfecție periodică pe scările blocurilor

Ministrul Afacerilor Interne, Ion Marcel Vela și secretarii de stat Bogdan Despescu și Raed Arafat, susțin o declarație de presă, la sediul Ministerului Afacerilor Interne referitoare la Ordonanța militară nr. 4.

Declarațiile au loc în contextul în care, duminică, bilanțul îmbolnăvirilor de coronavirus a ajuns la 1.740, iar România se pregătește de intrarea în scenariul 4 al pandemiei, odată ce numărul cazurilor de coronavirus va depăși 2.000.

Ministrul Afacerilor Interne, Ion Marcel Vela: „Sunt poate cele mai dure măsuri din ultimii 30 de ani, pentru ca asta cere situația în care ne găsim. Este dureros momentul prin care trecem. E greu să ți se îngrădească unele drepturi și ca libertatea să depindă de o declarație. Dar, nerespectându-le, putem ajunge la adevărate tragedii”.

Modificări în Ordonanța militară:

 • Persoanele peste 65 de ani, interval orar pentru problemele de natură medicală pe toată perioada zilei, în afara intervalului 11-13
 • Persoanele peste 65 de ani pot ieși în afara locuinței între 20-21, pentru asigurarea nevoilor animalelor de companie
 • Persoanele peste 65 de ani pot fi sprijinite de comercianții de produse sanitare sau alimentare. Între 11:00-13:00, comercianții pot facilita cu prioritate accesul persoanelor de peste 65 de ani
 • Cei care sunt în izolare la domiciliu, identificați și verificați ca atare, dacă încalcă regulile intră direct în carantină cu condiția în care obligatoriu vor suporta toate cheltuielile
 • Cei care nu respectă carantina vor intra în alte 14 zile de carantinare, pe cheltuială proprie
 • Șoferii mașinilor de peste 2,5 tone au 3 opțiuni: fie angajatorul le asigură izolare, fie se izolează singuri de familie, fie autoritățile locale pun la dispoziție spații de izolare a șoferilor de familii.
 • pentru protecția locatarilor din zonele aglomerate, din 31 martie, autoritățile vor monta dispozitive de dezinfectare și vor face dezinfecție periodică pe scările blocurilor
 • în perioada stării de urgență prețurile la energie electrică și termică, gaze naturale, apă, carburanți nu mai pot fi majorate peste nivelul practicat azi. Aceste prețuri pot doar să scadă.

Bogdan Despescu, secretar de stat MAI:

 • Polițiștii au depistat 33.000 persoane care nu au respectat restricționarea circulației. S-au dispus amenzi de circa 46 milioane lei
 • Amenzile pentru cine nu respectă ordonanțele militare: minim 2.000. Pentru persoanele juridice 10.000 – 70.000 de lei
 • Se pot aplica și alte sancțiuni: confiscare bunuri, interzicere acces la respectivele bunuri, suspendarea temporară a activității, suspendarea unor lucrări

Raed Arafat, secretar de stat MAI:

 • La ora 20:00, au fost confirmate 1815 cazuri, vindecați 206, decedați 43. Internați pe secție – 770 persoane, la ATI – 52 persoane
 • După ce s-a semnalat că s-a întârziat cu internarea din cauza lipsei testării, am decis ca orice pacient poate fi suspectat de a fi COVID-19 pozitiv chiar dacă nu există testare, pacientul care are altă patologie se internează în spitalul la care s-a prezentat sau în alt spital
 • Spitalele nu pot refuza tratamentul pacienților, fapta cade sub incidența legilor penale

Știre în curs de actualizare.

Vezi comentariile (7)

  • Adica nu ai voie sa iesi din casa decat sa te duci sa-ti cumperi de-ale gurii si intrebi de masuri restrictive? Nu vad ce ar putea adauga in plus, poate sa imparta membrii familiei la numarul de camere si fiecare sa stea in camera lui pe perioada epidemiei.
   Daca masurile actuale se respecta (si mai ales daca s-au respectat zilele astea) o sa fie rau dar nu dezastru.
   Ma asteptam sa faca ceva cu sistemul medical, cu imbolnavitii sa-i duca in spatii speciale de cazare pe cei cu forme usoare, eventual sa rechizitioneze astfel de spatii dar se pare ca deocamdata ne pricepem la partea cu inchisul populatiei in case dar nu dam semne ca avem multe alte idei.

 • Totusi, in actualele conditii de stricta securitate din cauza epidemiei, cum de nu se opresc santierele private din oras?! Se aduc gramada zeci de muncitori de prin rural, pe un singur santier intre alte blocuri locuite, fara niciun fel de masuri de izolare, de siguranta medicala sau de protectia muncii!!

  • Ca sa-ti plateasca tie si altora asemeni tie salariul netaiat pentru nemunca din perioada de criza! La toate institutiile publice s-a suspendat orice activitate cu publicul. Nu-mi imaginez ca, de exemplu, un inspector fiscal, daca nu se afla in control, muta muntii la sediul AJFP. Si exemplele sunt nenumarate si din toate domeniile.
   De ce sunt pline santierele private?!! Normal ca nu ai habar, de vreme ce 'timpul trece - leafa merge' la bugetari. Din disperarea de a nu avea ce pune pe masa copiilor! De asta sunt pline santierele private.
   Criza ii afecteaza doar pe privati. Restul isi continua somnul si incompetenta pe banii celor dintai.

  • Stimata doamna, santierele vor fii inchise de catre piata libera, fiindca cererea de locuinte noi se va prabusi. Unde mai pui ca multe locuinte vechi detinute de catre proprietarii in varsta, se vor elibera anul acesta si vor creea un surplus de spatii locative pe piata imobiliara.

 • Suntem o natie care Dumnezeu ne mai intelege !!! Daca niste legi sunt date suntem obligati sa le respectam daca din propie initiativa nu ne protejam atunci macar fortati !!! Ce mai atatea comentarii " stam in locuinte si iesim protejati doar in situatii de absoluta necesitate"!!! Daca ne respectam atunci sa fim corecti cu noi insine !!!

 • Intrebare privind circulatia persoanelor peste 65 ani. Ne putem deplasa din Bacau in alt interval orar ( 11-13 ) pentru lucrari agricole in jurul locuintei, aflata la 60 km. ?Deplasarea cu autoturismul personal.

This website uses cookies.

Read More