Scandal la groapa de gunoi a Bacăului! Eco Sud sistează activitatea, mașinile Romprest și SOMA vor fi întoarse din drum – UPDATE

UPDATE 14:15 – Eco Sud SA a notificat oficial ADIS că, începând cu 11 ianuarie 2019, suspendă activitatea de depozitare a deșeurilor la Celula 2. Notificarea face referire la datoriile restante de aproape 3,3 milioane de lei acumulate.

Facsimil notificare Eco Sud SA

UPDATE 10:15 – În cele din urmă, a precizat Bogdan Seto pentru Ziarul de Bacău, s-a reușit contactarea Eco Sud SA și s-a stabilit reluarea activității, în paralel cu începerea unor discuții pentru rezolvarea tuturor problemelor.

Pe lângă taxa de 30 de lei pentru tona de deșeuri, principala problemă este procedura de executare silită prin care Eco Sud SA încearcă să încaseze de la ADIS datoriile acumulate în cele 6 luni de activitate din 2018. În acest moment, debitele depășesc 1 milion de euro.

Știrea inițială:

Anul începe în forță, cu o criză a gunoiului apărută ca din senin. Joi dimineață, 3 ianuarie 2019, fără niciun avertisment, Eco Sud SA a decis să închidă activitatea la Celula 2 a depozitului de deșeuri al Bacăului. Mașinile SOMA și Romprest au fost întoarse din drum.

Eco Sud SA a luat decizia de închidere a activității în seara de 2 ianuarie 2019, dar, potrivit lui Bogdan Seto, directorul executiv al ADIS, a omis să notifice partenerii contractuali că a închis groapa.

Decizia are la bază OUG 74/2018, referitor la „economia circulară”, care în traducere înseamnă că Eco Sud SA are de plătit la Fondul de Mediu o taxă de 30 de lei pentru fiecare de tonă de deșeuri depozitate la groapa ecologică pe care o administrează, singura din județ.

Foto iunie 2018

„Am cerut să încheiem un act adițional la documentul de poziție, ce trebuie aprobat de AGA ADIS, dar și de toate consiliile locale din județ. Am avut tot timpul pentru negociere și prezentarea unor documente care să includă noile cheltuieli, dar Eco Sud nu a răspuns și a luat această decizie intempestivă”, ne-a declarat Bogdan Seto, în această dimineață. El a mai precizat că s-a deplasat la celula 2 împreună cu Garda de Mediu.

„Cerem reluarea activității și începerea unor discuții pentru găsirea unor soluții”, a mai spus Seto. Până în jurul orei 10:00, directorul executiv al ADIS nu a putut lua legătura cu managerii Eco Sud.

Vom reveni.

Vezi comentariile (4)

  • Cred ca se procedeaza in acest mod pentru ca oamenii sa fie pusi la plata suplimentar, de parca nu ar plati si asa destul de mult taxa pe gunoi/ per persoana! Nu mai spun ca suportam o groaza de neplatitori...scutiti din diverse motive, dar producatori asidui! Halal trai in Bacau!