Ruptură ALDE- PSD în Bacău! Viorel Ilie se declară „frapat de lipsa de viziune”. Replica lui Dragoș Benea, liderul social-democrat

ALDE iese de la guvernare cu reproșuri la adresa foștilor aliați de la PSD. În Bacău, liderii partidului lui Călin Popescu Tăriceanu reclamă deficiențe în guvernarea națională și locală. Cel mai vocal este ex-ministrul Viorel Ilie, prim-vicepreședinte al ALDE Bacău. El a scăpat de închisoare cu votul senatorilor PSD, care l-au salvat de dosarul de la DNA, în timp ce restul inculpaților din lot deja au primit condamnări.

Într-o conferință de presă organizată săptămâna trecută, senatorul Viorel Ilie, fost ministru pentru Relația cu Parlamentul, a criticat colaborarea cu PSD și a acuzat administrația locală PSD că face investiții în funcție de culoarea politică a primarilor.

„Eu nu am simțit un parteneriat, în perioada de guvernare, PSD ne-a tratat superior în permanență. Decizia era luată, la începutul sesiunii parlamentare oricum îmi depuneam demisia din funcția de ministru, motivat de modul cum se lucrează în Guvern. Sunt frapat de lipsa de viziune, de care România duce lipsă astăzi, prin guvernare!”, a criticat senatorul ALDE. El s-a mai plâns și de faptul că localitățile cu primari ALDE sunt omise de la unele investiții. „Drumul județean de la Poduri la Berzunți s-a oprit la limita PSD, pentru un km pe care nu a vrut Consiliul Județean să-l facă. Așa ceva este de neacceptat pentru noi!”, a acuzat Viorel Ilie.

„Mi-ar fi plăcut să-l regăsesc  în susținerea explicită, tranșantă, asumată, a autostrăzii Bacău – Brașov”

În replică, pentru Ziarul de Bacău, europarlamentarul Dragoș Benea, președintele PSD Bacău îl acuză pe senator, fost edil de Moinești, că a fost în spatele crizei deșeurilor provocată de primarii ALDE:

Domnul Ilie n-a simțit un parteneriat în județ, pentru că în problema deșeurilor din Moinești și Dărmănești a uitat la ce s-a angajat în scris când era primarul Moineștiului și a încurajat la procese în instanță ambele Primării vs ADIS , pentru el nemaiavând nici o importanță astăzi că au pierdut toate procesele în instanță. Pe o logică simplă, ceea ce propuneau în noiembrie 2017 era pe lângă lege. A fost singura dată când l-am văzut pe ministrul Ilie interesându-se de proiecte din județ.

La nivel național, probabil că s-a simțit în alianță mai ales atunci când imunitatea parlamentară și votul coaliției PSD- ALDE l-au făcut «impenetrabil». Nu l-am auzit acum două luni, la Strasbourg, când a fost în suita dnei Prim Ministru, să spună că Guvernul era lipsit de viziune. Ba dimpotrivă, aș zice, erau foarte omogeni, optimiști și tonici…

Grija drumului județean de la Berzunți să o lase în sarcina domnului primar Tifan și a Consiliului Judetean (este în plină etapă de evaluare a ofertelor depuse la licitație), mai bine ar avea grijă și ar căuta solutii, astfel încât Moineștiul să și asfalteze porțiunea însemnată de drum național din intravilanul municipiului, pentru că Guvernul acesta «lipsit de viziune» se apropie de finalizarea asfaltării DN 2G Bacău – Moinești (asfaltul a trecut de Scorțeni) și oamenii nu vor înțelege de ce le vor trepida mașinile în interiorul Moineștiului. Sau mai bine ar irosi puțină energie în a îmbunătăți relațiile între Primăria Moinești și Spitalul Municipal Moinești, unitate etalon la nivel național, dar lipsit de sprijinul administrației locale moineștene.

Revelațiile acestea de peste vară ale domnului Ilie nu-i stau bine, pentru că eu, în perioada 2008-2012, l-am cunoscut ca un om politic altruist și de cuvânt. Recunosc că de o bună perioadă de timp nu prea îl mai recunosc. Mi-ar fi plăcut să-l regăsesc mai implicat în susținerea explicită, tranșantă, asumată, a autostrăzii A13 Bacău – Brașov, nu să aibă sustineri și poziționări de genul «să fie bine, să nu fie rău».

Deși ieșiți de la guvernare, cu excepția ministrului Viorel Ilie, niciun șef de instituție membru ALDE nu a anunțat dacă demisionează din funcție. În Bacău, ALDE controlează conducerea Prefecturii și a instituțiilor de mediu, în principal. De asemenea, la nivel local, între PSD și ALDE sunt constituite alianțe pentru majorități în Consiliul Județean și consilii locale.