ROMATSA întârzie cu 8 luni lucrările de la Aeroportul Bacău. Aparatura pentru noul turn de control nu a fost cumpărată de regia de la București

ROMATSA RA, regia de stat care ar trebui să cumpere aparatura pentru noul turn de control al Aeroportului Internațional „George Enescu” din Bacău, cere prelungirea cu 8 luni a lucrărilor. Însă noul terminal ar putea fi dat în folosință în octombrie 2017, indiferent de ce face ROMATSA.

Noul turn de control

În luna aprilie 2017, Răzvan Cuc, ministrul Transporturilor, a promis, cu ocazia unei vizite în Bacău faptul că: „ROMATSA va demara toate procedurile necesare pentru achiziția echipamentelor, astfel încât la 1 noiembrie 2017 să avem turnul funcțional”. Promisiunea ministrului nu a fost pusă în practică de subordonații săi de la ROMATSA RA, care nu au cumpărat încă noua aparatură.

Despre situația creată la șantierul aeroportului, a vorbit Sorin Brașoveanu, președintele Consiliului Județean Bacău, la postul local Realitatea TV. Brașoveanu a subliniat că Aeroportul Bacău este un obiectiv strategic așteptat de toată comunitatea băcăuană, inclusiv de cei plecați la muncă în străinătate, dar și de cei din regiune, Vaslui, Neamț, Vrancea, Covasna.

Brașoveanu speră că prelungirea contractului va fi mai mică de 8 luni

O parte dintre lucrări și obiective se încadrează în termenele prevăzute contractual, dar o parte necesită o prelungire, a anunțat șeful Consiliului Județean Bacău, instituția care finanțează investiția. Terminalul este finalizat peste 90%, se speră că până la 15 octombrie să se termine toate lucrările.

„Ieri am fost într-o vizită pe șantier, lucru pe care îl fac la fiecare zece zile.  În acest moment, mai sunt ceva probleme cu instalațiile. Deci aici lucrurile sunt cumva în grafic. Dar există o solicitare de prelungire a contractului cu 8 luni, printr-un act adițional, din cauza graficului de transfer al celor de la ROMATSA. Este vorba despre turnul de control și investițiile specifice pe care cei de la Romatsa trebuie să le facă – dincolo de investițiile pe care le-am făcut noi. Transferul aparaturii, elementelor de siguranță și activității în turnul nou se vor face în condițiile în care aeroportul funcționează, se operează cu pasageri și companii aeriene. Romatsa a solicitat acest termen, ținând cont și de procedurile lor interne”, a declarat Sorin Brașoveanu.

Sorin Brașoveanu, președintele Consiliului Județean Bacău

„Acum suntem încă în discuții, să vedem ce mai reușim să reducem din acest termen, să evaluăm foarte bine fiecare etapă. Împreună cu conducerea aeroportului, voi avea o întâlnire cu conducerea ROMATSA, care ne-a promis că analizează cu foarte multă atenție, pentru ca acest termen să fie cât mai scurt”, a precizat Brașoveanu. „Vreau să-i asigur pe toți cei care așteaptă punerea în funcțiune a noului aeroport că facem tot ceea ce ne stă în putință pentru a da în folosință obiectivul în bune condiții”, a mai spus președintele Consiliului Județean Bacău.

De asemenea, modernizarea străzii Aeroportului, investiție a Primăriei Bacău, este în faza exproprierii unor parcele de teren.

Se va opera de pe noul terminal indiferent dacă ROMATSA mută sau nu turnul de control

Proiectul de modernizare a Aeroportului Bacău, de 57 de milioane de lei, cuprinde un turn de control, un terminal de pasageri, o parcare auto, anexe administrative, garaje, un terminal pentru transportul rutier, un drum de acces la radiofar, o uzină electrică, o centrală termică, un rezervor de apă antiincendiu și o stație de pompare. Viitorul terminal va avea patru porți de plecări/sosiri, va exista o parcare de 300 de locuri, pentru care lucrările vor începe anul viitor.  Contractul privind modernizarea aeroportului a fost atribuit asocierii UTI – Conextrust – Geo Arc.

Oficial, lucrările au început pe 2 noiembrie 2015. Termenul inițial de finalizare lucrărilor avansat de autorități a fost iunie 2017. În acest moment, se fac branșamentele la utilități, după care se vor face probele de funcționare ale tuturor instalațiilor. Astfel, de pe noul terminal se va opera indiferent dacă ROMATSA mută sau nu aparatura pentru turnul de control.

Share this post:

Vezi comentariile (3)

  • Mare rusine !Cum sa nu reusesti sa termini o investitie care nici pe departe nu este foarte stufoasa ?Santeti sabotirii economiei locale.Adevarati tradatori!

  • Parca fostul presedinte al Consiliului Judetean declara ca se ispraveste repede investitia.Antreprenorul general a subcontractat la valori stranse , se vad rezultatele .

  • II doare undeva pe aia de la Romatsa, oricum i-au un sac de bani chiar daca nu fac nimic, majoritatea pile ale unuia sau altuia. Cum sa dureze opt luni sa muti niste echipamente sau le cumpara, le fac acolo pe loc, aduc turnatorie pentru cabluri, masini pentru electronice? Sau astia nici nu stiu ca se construieste un aeroport langa ei? E dureros sa lucrezi cu institutiile statului, chiar falimentar unde durerea in dos este politica de stat. Ce asa mare aparatura au in turnul ala de control, doar nu e datacenterul de la google si nici supercomputerle de la NASA, cred ca mai mare e lenea sau habar nu au sa le demonteze si sa le monteze inapoi, ca le mai raman piese de doua turnuri de control.