Puncte de control în trafic pentru a împiedica răspândirea pestei porcine. În municipiul Bacău se pot crește legal porci!

Echipe mixte formate din angajați ai Direcției Sanitar-Veterinare și Inspectoratului de Poliție Județean s-au constituit pentru a efectua controale în trafic în contextul răspândirii pestei porcine africane.

„Punctele de control acționează la Sascut, Podu Turcului, Urechești, Plopana, practic funcționează ca o protecție cu Vaslui și Vrancea. Trebuie să verificăm circulația suinelor, care se produce chiar dacă este interzis comerțul cu porci”, a declarat directorul DSVSA Bacău, Nicky Vrabie.

Sunt oprite în special mașinile de transport animale care provin din Brăila, Tulcea, Constanța și Călărași, unde s-au identificat deja focare de pestă. Aceasta este doar una dintre măsurile impuse de DSVSA, pe lângă informare, interzicerea târgurilor de animale și verificările realizate în unitățile de industrie alimentară. Totodată, vânătorii au liber la vânătoarea de mistreți. Numai luna aceasta au fost sacrificați 64 de mistreți în județul Bacău. Pentru fiecare animal găsit mort sau sacrificat statul acordă un stimulent de 225 de lei.

În municipiul Bacău se pot crește porci!

Din păcate, pesta porcină a ajuns și în unele orașe, ultimul exemplu fiind municipiul Brăila, la periferia căruia un bărbat creștea porci pentru consum propriu. După ce existența virusului s-a confirmat, toți au fost eutanasiați.

Astfel de cazuri se pot semnala și în municipiul Bacău, unde HCL 384/2007 interzice creșterea animalelor domestice doar în zona A de impozitare, adică în centru, nu și în celelalte zone, B, C, D, unde „creșterea animalelor se va face numai cu respectarea regulilor sanitar-veterinare în vigoare și fără să producă poluarea mediului înconjurător sau disconfort vecinilor”, se arată în documentul intrat în vigoare încă din 15 decembrie 2007.

„Da, dar fiecare proprietar este obligat prin lege să anunțe medicul veterinar de liberă practică dacă are un porc în creștere, să îl crotalieze și să îi urmărească starea de sănătate”, a precizat directorul DSVSA Bacău. În acest context, autoritățile nu vor lua la bani mărunți fiecare gospodărie din municipiul Bacău pentru verificări, mai ales că deocamdată nu s-a înregistrat nici un caz de infestare.

Vezi comentariile (3)

  • Multumim pentru acest articol fiindca am inteles ca in guvern se discuta deja despre aprobarea pentru salariatii bugetari a unui spor de pesta porcina la salar si de zile libere in fiecare an, pe perioada in care are loc pesta porcina in Romania...

  • PSD-ul are de gand sa termine cu prostia asta A1H1? E o mare minciuna si distruge viata fermierilor.Despre animale,ce sa mai spunem?