Promisiuni multe, bani puțini. Ce planuri au autoritățile după inundațiile din vară, din municipiul Bacău

Bârnatul rămâne o amenințare pentru locuitorii din Gherăiești și din imediata vecinătate a digului. Chiar dacă momentan pericolul a trecut, cei afectați de inundații din vară au cerut autorităților locale și în special celor care au în administrare firul de apă să ia măsuri. O delegație de specialiști a discutat cu oamenii, dar deocamdată, aceștia din urmă s-au ales doar cu promisiuni.

Potrivit răspunsului remis redacției noastre, pe lângă lucrările de întreținere, adică de tăiere a vegetației pe o lungime de 1,5 kilometri, Administrația Bazinală de Apă Siret vrea promovarea unei hotărâri de guvern pentru lucrări de supraînălțare a digului Bârnat pe o lungime de 1030 de metri între podul de cale ferată Bacău-Roman și Podul cu lanțuri.

„Lucrările constau în decolmatarea și recalibrarea albiei pârâului Trebeș și supraînălțarea digurilor. Pentru lucrările de amenajare pe afluenții râului Bistrița, în zona municipiului Bacău nu sunt deocamdată alocate fonduri”, menționează Georgiana Cernat, purtător de cuvânt al ABA Siret. Lucrările de supraînălțare a digurilor costă 4 milioane de lei, dar abia dacă guvernul va trece hotărârea se vor achiziționa serviciile de proiectare, execuție, supraveghere tehnică, iar ulterior lucrările efective.

Al doilea obiectiv de investiții care se derulează tot în zonă este denumit „Lucrări de amenajare pe afluenții râului Bistrița, Trebeș, Negel și Limpedea”, dar pentru derularea acestuia s-a asigurat în acest an doar suma de 50.000 de lei pentru reactualizarea unui studiu de fezabilitate. Valoarea restului de executat aici este semnificativă, de 27 milioane de lei.

„Documentația aferentă studiului de fezabilitate este înaintată Ministerului Apelor, în vederea aprobării indicatorilor economici, urmând aprobarea proiectului pentru exproprierea suprafețelor de teren necesare execuției. Ulterior, se vor demara proceduri de achiziție a serviciilor de proiectare și execuție, în măsura finanțării”, mai precizează Georgiana Cernat.

În fața valului de promisiuni și a sumelor exorbitante, oamenii care s-au întâlnit cu delegația ABA Siret și-au manifestat neîncrederea că proiectele vor putea începe concret anul acesta. La sfârșitul lunii iunie, după ploi abundente, debitul părăului Bârnat a crescut și câteva zeci de gospodării din zona de nord au fost inundate.

Share this post:

Vezi comentariile (5)

  • Am hotarat amandoi ca salariile noastre pe o luna, de directori la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecție a Copilului Bacău si la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate, sa fie donate pentru finalizarea cu succes a obiectivului de investiții care se derulează în zonă, denumit „Lucrări de amenajare pe afluenții râului Bistrița, Trebeș, Negel și Limpedea”.

  • Poate fi folosit pamantul excavat sau betonul de la demolari de prin oras, la Narcisa unde se construieste Kaufland e un mare munte de pamant, aveti pamantul excavat din fata puscariei unde vroia Stavarache sa faca stadionul, in constructii exista o cantitate mare de moloz care poate fi folosit. Pentru ce trebuies achizitionate servicii de proiectare, la ABA Siret nu a mai ramas nici un profesionisti, doar bolovanii de partid pusi pe pile si care vin la munca sa se odihneasca? Ce fac toti functionarii aia de la ABA? Joaca solitaire toata ziua si citesc bancuri pe facebook? Daca tot trebuie achizitionat tot, mai bine se desfiinteaza ABA, dati afara toata functionarimea care arde gazul de pomana si cand e nevoie angajam o firma care sa faca treaba, oricum nu se justifica costurile cu functionarea acestei agentii a statului, si mai sunt destule in acceasi situatie dintre institutiile statului roman.

    • Au pamant la insula ca trebuie decolmatata si nu au unde sa il duca. Impusca doi iepuri dintr-un foc si mai taie si din costuri ca tot se plang ca nu au bami mici pt insula, nici pt diguri.

  • Da Mircea, in aceasta stare jalnica ne-au adus politrucii jefuitori ai tarii de 30 de ani. Situatia este exploziva, dar tinerii care pleaca pe capete, sindicatele conduse de multi corupti si cei din mediul privat dependenti tot de politruci sau cu actionari la purtator proveniti din mafia politica ce nu isi poate justifica averea , tara se va dezintegra. Ura a pus stapanire, politrucii creeaza disensiuni insurmontabile in randul cetatenilor etc. Vai de capul acestei tari!

    • Ce sindicate, Romania nu are nici un sindicat, doar gasti mafiote care umbla dupa ciolan si dupa furaciuni. Ce sindicat reprezinta burtosul ala a carui firma are contract de consultanta cu firma la care el e lider de sindicat? Ce interese ale muncitorilor reprezinta ala? Tot patrimoniul sindicatelor a incaput pe mana unor excroci care au invatat tabla impartirii cu securisti si militieni iar acum sunt nederanjati de nimeni, mari oameni de succes cu vile in statiunile de lux ale lumii. Tinerii pleaca in speranta unei vieti mai bune, chiar daca si acolo multi lucreaza pe salariul minim pe economie din acea tara, tot ii mai ramane ceva de pus deoparte, pe cand aici nu iti ajunge nici de chirie. Angajatorii se plang de lipsa fortei de munca dar daca ceri si tu un salariu mai decent la interviu, ramane ca te vor suna ei si cu asta ramai. Dupa care se duc la ziare si se plang ca nu gasesc muncitori, mergeti prin oras, piete, magazine, majoritatea doar batrani sau la scoala, cei apti de munca sunt prin Anglia, Germania si produc ceea ce cumparam noi din magazin. Politicienii in combinatie cu securitatea, procuratura si judecatorii ne-au adus aici in lacomia lor pentru bani si privilegii nenumarate, luate din munca altora in vreme ce ei se faceau ca lucreaza.