Programul SOS Satele Copiilor Bacău face un pas înainte pentru a se implica mai mult în dezvoltarea serviciilor sociale din judeţul Bacău

– SOS Satul Copiilor Hemeiuș se mută în mijlocul comunității din Bacău.

– SOS Centrul de Consiliere şi Sprijin pentru Copii şi Părinţi Bacău  se extinde către mai multe comunități din județul Bacău.

SOS Satele Copiilor România anunță lansarea proiectului „Servicii diversificate şi adaptate nevoilor copiilor din judeţul Bacău”. Acesta va fi implementat până în septembrie 2019,  având ca scop îmbunătățirea calității serviciilor de asistență socială pe care organizația le oferă în județul Bacău. Concret, organizația vine cu următoarele schimbări:

  • familiile SOS se vor muta în apartamente complet utilate, într-o zonă cu acces facil la servicii de calitate, în municipiul Bacău;
  • proiectul de întărire a familiei(SOS Centrul de Consiliere și Sprijin pentru Părinți și Copii) va fi extins de la nivelul a șase comunităţi rurale la cel puţin jumătate din comunităţile din judeţ, cu un accent deosebit asupra familiilor cu un risc crescut de separare.

De 25 de ani, SOS Satele Copiilor România urmărește în mod constant progresele sistemului serviciilor de îngrijire alternativă. Este firesc să ținem pasul cu nevoile în continuă schimbare ale beneficiarilor noștri. Prin urmare, programele SOS se dezvoltă atât pe plan local, cât și internațional, ținând cont de specificul fiecărei comunități în parte dar mai ales, de nevoile fiecărui copil ocrotit de organizație”.(Diana Podaru, Director General SOS Satele Copiilor România)

Obiectivul principal al proiectului este de a oferi copiilor accesul la mai multe școli, la servicii specializate de sănătate, activități extracuriculare diversificate, posibilitatea de a socializa și de a-și face noi prieteni, o rețea modernă de transport și aprovizionare și, nu în ultimul rând, o siguranță sporită și o influență pozitivă asupra standardului de viață în general.

Organizația urmărește o tranziție cât mai naturală pentru toți cei implicați, cu sprijin din partea autorităților locale și județene.

Proiectul pe care SOS Satele Copiilor România îl implementează în  Bacău este menit să aducă un plus de calitate în viața de zi cu zi a copiilor si tinerilor. Este firesc și ne bucurăm că la nivelul municipiului Bacău, unul din partenerii noștri implementează un proiect care are la baza prevederile Convenției ONU privind drepturile copilului și care răspunde priorităților asumate la nivel național de către ANPDCA”. (Daniela Ţîţaru, Director General al DGASPC Bacău)

Soluția a venit în urma unei analize pe toate nivelurile de activitate, iar deciziile luate au punctat ceea ce este mai important pentru copii. Mutarea familiilor SOS va fi mai mult decât oportună, iar acest mesaj l-am primit atât de la copii, cât și de la mamele SOS și asistentele familiale. Specialiştii noştri – psiholog, pedagog, coordonator al mamelor SOS şi al asistentelor familiale – au avut consultări cu fiecare dintre membrii familiilor SOS și au aflat punctele lor de vedere, dorințele și așteptările acestora.

Copiii nostri realizează care sunt noile oportunități, așadar sunt foarte curioși de tot ce este nou și sunt dornici să interacționeze cu alți copii, să se joace și să lege cât mai multe prietenii. În prezent sunt deja 5 copii care fac naveta la Bacău pentru a urma ciclul gimnazial școlar. Tot ce ne dorim este să putem să oferim tuturor șanse egale la un viitor mai bun.

Sigur că orice schimbare presupune o încărcare emoțională și un strop de nostalgie, dar în același timp aduce cu sine deschiderea unor noi orizonturi.

SOS Satele Copiilor Bacău

Totodată apreciem, prin serviciile de consiliere şi sprijin pentru părinţi şi copii dezvoltate de-a lungul a 11 ani în judeţul Bacău, că este momentul să venim în sprjinul mai multor copii şi comunităţilor cărora aceştia le aparţin pentru a le oferi şansa de a creşte într-un mediu familial iubitor şi protectiv.”(Rodica Marinoiu, Director Program SOS Satele Copiilor Bacău)

Prin urmare, mutarea în municipiul Bacău oferă perspective de viitor mult mai bune pentru copiii aflați astăzi în sistemul de îngrijire alternativă în Satul SOS Hemeiuș, precum şi pentru cei care urmează a fi admişi începând cu anul 2020.

Finanțarea acestui proiect este asigurată prin contribuția persoanelor private, oameni de bine din țară și de peste hotare, cât și prin sprijinul companiilor partenere din mediul privat. Costurile acestui proiect vor fi acoperite în proporție de 75% de către SOS Satele Copiilor Olanda, iar 25% din activități de strângere de fonduri la nivel local.

Despre SOS Satele Copiilor România

SOS Satele Copiilor România este o organizaţie neguvernamentală, membră a Federaţiei SOS Children’s Villages International, prezentă în 135 de ţări ale lumii.

SOS militează pentru dreptul fiecărui copil la o familie, o copilărie fericită, o îngrijire potrivită, o educație buna și șansa unui viitor mai bun.

Activitatea organizaţiei este centrată pe asistarea şi sprijinul acordat copiilor care au pierdut sau riscă să piardă îngrijirea familiei biologice. În prezent, 1000 de copii și tineri sunt sprijiniți direct de organizație, dintre care aproape 200 cresc în Satele SOS, din Bucureşti, Cisnădie – Sibiu şi Hemeiuş – Bacău.

Peste 40.000 de copii și adulți au fost sprijiniți în mod direct de SOS Satele Copiilor România, din anul 1993.

SOS Satele Copiilor România derulează, în paralel, servicii de prevenire a separării copiilor de părinţi, prin Centre de Consiliere şi Sprijin pentru Copii şi Părinţi, şi Centre de Zi.

SOS Satele Copiilor România aniversează anul acesta 25 de ani de activitate.

 

Share this post: