Procesul de abuz în serviciu în care sunt implicați primarul și viceprimarul Bacăului, în proceduri preliminare la Tribunalul Neamț UPDATE

Dosarul în care primarul Cosmin Necula și viceprimarul Dragoș Ștefan sunt acuzați de procurorii DNA de abuz în serviciu a fost strămutat la Tribunalul Neamț. Marți, 12 noiembrie 2019, instanța a stabilit, în camera preliminară, „legalitatea administrării probelor, a efectuării actelor de urmărire penală”. Decizia nu este definitivă, poate fi contestată.

Viceprimarul Dragoș Ștefan și primarul Cosmin Necula

Primarul social-democrat în funcție al Bacăului, Cosmin Necula, a fost trimis marți în judecată de procurorii DNA sub acuzația de abuz în serviciu și un prejudiciu de peste o jumătate de milion de lei, potrivit unui comunicat al Direcției Naționale Anticorupție. Alături de el, a fost trimis în judecată și viceprimarul Ștefan Dragoș Daniel.

Cei doi sunt acuzați de DNA de săvârșirea infracțiunii de participație improprie (sub forma determinării) la infracțiunea de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

În rechizitoriul întocmit, procurorii precizează că la data de 10 iulie 2017, într-o ședință a Consiliului Local Bacău, inculpații Necula Cosmin și Ștefan Dragoș Daniel, cu intenție, i-au determinat pe consilierii locali prezenți să adopte o hotărâre cu încălcarea dispozițiilor Legii 350/2005 privind regimul finanțărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activități nonprofit de interes general.

”Ca urmare a demersurilor celor doi inculpați, Consiliul Local Bacău, în calitate de organ deliberativ și în exercitarea atribuțiilor prevăzute de Legea 215/2001 privind administrația publică locală, a dispus finanțarea proiectelor depuse de două asociații (cu sumele de 553.000 lei – ACS Aerostar, respectiv 15.000 de lei – Asociația Nevăzătorilor) deși acestea, în urma punctajului acordat de Comisia tehnică de aplicare a Legii 350/2005, s-au clasat pe locurile 12, respectiv 20, iar proiecte având un punctaj superior au fost respinse”, mai precizează procurorii.

DNA subliniază că, prin finanțarea respectivelor proiecte, au fost încălcate dispozițiile Legii 350/2005 privind regimul finanțărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activități nonprofit de interes general și au fost vătămate interesele legale ale solicitanților care au întrunit un punctaj mai mare.

”Corelativ, cele două asociații, beneficiare ale fondurilor, au obținut un folos necuvenit constând în acordarea de finanțări nerambursabile la care nu erau îndreptățite potrivit dispozițiilor legii mai sus menționate”, conchid procurorii. Inițial, anchetatorii DNA au clasat dosarul, dar a fost redeschis prin decizia Tribunalului Bacău.

În iulie 2019, când a fost trimis dosarul la instanța din Bacău, primarul Cosmin Necula s-a declarat nevinovat, iar viceprimarul Dragoș Ștefan nu a comentat.

Vezi comentariile (4)

 • Ce ar trebui să urmeze: municipiul Bacău, prin Consiliul Local, să se constituie parte civilă direct interesată pentru recuperarea prejudiciului. Sunt banii noștri, ai tuturor, care trebuie să se întoarcă la bugetul local.

  • in afara comentariilor tale din online, sunt tare curios ce faceai TU la sedinta din 10 iulie 2017?
   1. Erai prezent? Te-ai mai batut cu pumnul in piept la alte "nedreptati" in online, si la sedinte nici nu te-ai obosit sa te duci...
   2. Te-ai ridicat in picioare sa semnalezi acest abuz?
   3. Ai spus ceva dupa sau din nou te arati viteaz dupa 2 ani?
   4. Ai votat asa cum trebuie, doar e pentru o cauza nobila, nu?

   • Intrebarile dumneavoastra sunt complet juste. Cautati, va rog, stenograma si veti observa ca am reactionat si mi-am anulat totodata votul. Ulterior, am sesizat faptele la DNA, dosarul fiind inceput ca urmare a plangerii mele. Totodata, in prima faza, procurorii DNA au clasat dosarul, iar eu m-am luptat in instanta ca sa fie redeschis - lucru care in cele din urma s-a intamplat si care s-a soldat cu etapa la care ne aflam astazi: trimiterea in judecata.

 • Iata inca o dovada ca baronii isi pun la inaintare persone corupte cu slabe calitati intelectuale si morale pe care sa ii foloseasca in interesul lor si de grup organizat infractional.Tov.ul COSMIN NECULA a facut ce i-au cerut stapanii lui.!!!.

This website uses cookies.

Read More