Primarul Iașiului îi cere președintelui Iohannis să gireze Autostrada Unirii. Reacție din Bacău: „Este un demers ipocrit!”

Primarul Iașiului, Mihai Chirica, îi solicită președintelui Klaus Iohannis ca la următoarea ședință CSAT să declare autostrada Ungheni – Iași – Târgu Mureș obiectiv de interes național, anunță Mediafax. „Să nu confundăm autostrăzile cu dotarea militară!”, atrage atenția eurodeputatul Dragoș Benea, care subliniază că investiția se face din fonduri europene.

Eurodeputatul Dragoș Benea și primarul Iașiului, Mihai Chirica

Mihai Chirica i-a transmis președintelui Klaus Iohannis o scrisoare prin care îi solicită ca Autostrada Unirii să fie obiectiv de interes național și să își folosească autoritatea pentru ca Guvernul să înțeleagă că A8 este esențială pentru dezvoltarea regiunii de Nord-Est.

„Având în vedere convocarea de către Excelența Voastră a ședinței Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) pentru ziua de marţi, 30 iulie, în vederea avizării rectificării bugetare propuse de Guvern, precum și intenția Prim-Ministrului Viorica Dăncilă de a declara Autostrada Comarnic – Braşov ca obiectiv de interes naţional, vă rog, în numele comunității ieșene să solicitați Premierului României să acorde același statut și Autostrăzii „Unirii” Ungheni – Iași – Târgu Mureș!”, se arată în textul scrisorii.

„Să nu confundăm autostrăzile cu dotarea militară!”

În replică, europarlamentarul Dragoș Benea atrage atenția că achizițiile publice referitoare la autostrăzile realizate din fonduri europene trebuie să fie transparente, iar lucrările se supun acelorași proceduri birocratice.

„Ar fi bine ca primarul Iasiului să stie că obiectivele finanțate din fonduri europene (total sau partial) nu pot eluda procedurile de avizare – autorizare și achizitii publice specifice investițiilor civile. Transparența și liberul acces la contractare sunt valori fundamentale pentru fondurile europene. Ar trebui să nu confundăm autostrăzile (fie A13 fie A8) cu dotarea militară. Traseul autostrăzii dintre Moldova și Vestul tarii va fi stabilit pe baza criteriilor de cost-beneficiu, impactul asupra mediului și durata execuției propriu-zise. Sunt criterii fundamentale cu care operează Comisia Europeană, atunci când finanțează un proiect. Apelul la CSAT pentru acest obiectiv (subliniez, cu finanțare europeană) este ipocrit și de natură să-l pună într-o situație delicată pe președintele Johannis”, a declarat Dragoș Benea.

Pentru autostrada Moldova – Ardeal, proiectul A 13, Bacău – Brașov, este singurul viabil pentru trecerea Carpaților cu o șosea de mare viteză, potrivit studiului „Analiza de opțiuni pentru coridorul de autostradă Est – Vest Moldova – Transilvania” realizat la comanda Băncii europene de Investiții de experții de la PASSA și JASPERS.

Vezi comentariile (7)

 • daaaa. va dati seama? daca gireaza mutalaul furacios de case autostrada asta e ca si facuta. vrajeala de 2 lei. nu e viabila economic. mai bine dati-i dulapului german sa gireze o casa ceva. sau sa gireze niste copii la vanzare in canada cum ii place lui. puneti ba fraierilor botul la prosteala astora linistiti...bacau brasov e viabila economic si se va face.

 • Autostrada unirii un vis SF pentru anumiți indivizi(!?) peste 200km fără o localitate importanta, doar în România pot trai asemenea indivizi Inteligenti%. Niciodata

 • Autostrada unirii este doar o lozinca propagandists a unora care nu gindesc de 30 ani, democrația românească le-a spălat creierul, 200km de autostrada prin munți fără nici o localitate importanta!? Numai cei visători pot crede o asemenea poveste.

 • Da, trebuia facuta si Autostrada UNIRII. Dar, voi, ca parlamentari ai puteri, cu majoritate covarsitoare, ce ati facut timp din de 3 ani in Parlement, ati dormit, SOMN USOR tOVV Benea !

 • BENEA ?!!. Ce perla pe "coroana Bacalui" !De 20 de ani si "ceva", nu a facut abosult nimic pt. Bacau, doar podul de la Garleni, dupa 12 ani ! Cat o se ne mai "prosteasca" acest ins ?! Bacoani, NU, nu mai votati, cu ochii inchis, doar sa mergeti la vot, pt.cine merita.!

 • Trebuie sa uitam de Dl Benea, asa cum uita si el ca PSD-ul nu a reusit nimic in domeniul autostrazilor din Moldova, mai mult nu doar ca uita dar nici nu pricepe ca sefa PSD-ului a rupt PPP-ul si propune declararea autostrazi Comarnic - Brasov obiectiv strategic in CSAT.
  O fi mai importanta o autostrada de weekend pentru turism, decat o punte de dezvoltare a Moldovei?
  Mai bine s-ar limita in declaratii si ar realiza ceva!

 • ”În replică, europarlamentarul Dragoș Benea atrage atenția că achizițiile publice referitoare la autostrăzile realizate din fonduri europene trebuie să fie transparente, iar lucrările se supun acelorași proceduri birocratice.”

  Declară cel mai transparenta ales al satucului nostru.