Primarul Cosmin Necula i-a cerut demisia directorului tehnic al CRAB. “Voi face plângere penală pentru golăneala asta de conductă!”

Primarul Bacăului, Cosmin Necula, a cerut azi demisia directorului tehnic al Companiei Regionale de Apă Bacău (CRAB), pe fondul noii avarii produse pe aducțiunea de la Valea Uzului marți dimineață. Vestea proastă pentru băcăuani este că abia joi furnizarea apei ar putea reveni la normal.

După ce a ascultat explicațiile conducerii CRAB, formate din Petruș Radulescu, director tehnic, și Nina Chiper, manager, primarul Necula a anunțat că va face plângere penală, pentru cercetarea derulării proiectului cu finanțare europeană, prin care s-a construit până în 2011 aducțiunea de la Valea Uzului.

Petruș Radulescu, director tehnic CRAB, Nina Chiper, manager CRAB, și primarul Cosmin Necula

„A cedat o flanșă care era de altă formă decât ar fi trebuit să fie”, a explicat directorul tehnic Rădulescu. Concret, flanșa care a cedat sâmbătă nu era continuă, ci din două bucăți. Marți dimineață, avaria cea nouă s-a produs în același loc.

Construcția aducțiunii de apă de la Valea Uzului a început acum 10 ani (2008) și s-a încheiat acum 7 ani (2011). Conducta măsoară 63 de km, din care s-au modernizat doar 40 km, printr-un proiect cu finanțare ISPA. Tronsonul Stejaru – Bacău a rămas nereabilitat.

„Suntem pregătiți pentru orice intervenție. Acum, datorită pieselor montate la reparația de luni, golirea instalației va dura mai puțin”, a spus Petruș Rădulescu. Potrivit acestuia, reparația, inclusiv golirea instalației, va dura încă 24 de ore, astfel că apa va reveni la robinetele băcăuanilor abia joi la prânz.

Confruntare primar – director tehnic

„A fost o problemă legată de execuție, vom apela la experți pentru a putea trage o concluzie”, a mai spus directorul tehnic al CRAB. El s-a arătat contrariat de noua defecțiune, care s-a produs în ciuda materialelor din fontă utilizate și care sunt de cea mai bună calitate și rezistență.

În replică, primarul Cosmin Necula i s-a adresat directorului tehnic: „Vă cer demisia, pentru că dumneavoastră ați recepționat lucrarea, dumneavoastră sunteți răspunzător!”. Edilul a precizat că, la 8 ani de la recepția lucrărilor, noua administrație trebuie să-și asume și să repare ceea ce s-a greșit în proiectare și execuție, între 2008 și 2011. „Sunteți cel care ați recepționat, ați spus că lucrarea este bună, vă cer demisia, domnule director tehnic!”, a repetat primarul Bacăului.

Directorul tehnic Rădulscu aspus că va analiza solicitarea primarului. „Voi analiza, consider că efortul pe care l-am depus pentru a menține în funcțiune utilitățile companiei sunt mai mult decât omenești. Sunt probleme care ajung să te depășească”, a spus Rădulescu.

Primarul Cosmin Necula a mai spus în conferința de presă de marți că oricine ar fi fost primar s-ar fi confruntat cu aceeași situație, aceasta fiind a treia avarie la porțiunea reabilitată a aducțiunii. „Ca primar, mi-a făcut datoria, încă din 2016, când am început demersurile pentru Rezerva de apă. Pe 20 iulie, se deschid ofertele, investiția este de peste 5 milioane de euro. Se va construi, dar va fi doar un sistem de rezervă”, a spus primarul Bacăului.

“Săptămâna viitoare voi face plângere penală pentru ce se întâmplă. Sunt prejudicii enorme pe care le suferă CRAB, unde Consiliul Local este acționar majoritar. Sunt cheltuieli enorme pe care orașul le face […] Cineva trebuie să raspundă pentru golăneala asta de conductă, care are recepția făcută”, a încheiat Cosmin Necula.

Apa din puțurile de la Mărgineni și Gherăiești vs cea de la Valea Uzului

În urma mai multor solicitări ale cititorilor, Ziarul de Bacău a solicitat un punct de vedere al CRAB referitor la o eventuală altă sursă de apă, mai apropiată de Bacău.

„Vala Uzului e cea mai bună sursă. Puțurile de pe lângă Bistrița sunt vulnerabile la poluare, la fel și apa din râuri”, a precizat directorul tehnic Petruș Rădulescu. El a amintit recenta situația de la Piatra Neamț, unde apa a fost contaminată cu o bacterie periculoasă, clostridium.

Vezi comentariile (40)

 • Dar demisia managerului general nu o cere? Sau tre sa-i ceara voie lui Benea? Sau poate isi da el demisia ca si asa e degeaba acolo. S-a gasit acu Acarul Paun.

 • De ce doar demisia directorului tehnic nu si demisia managerului Nina Chiper???? Nu ne putem atinge de domnita?

  • O fi avand alta specializare si e pusa politic ,cum se face !. La salariu sta bine !.
   Sing. Petrus, asta e director tehnic de 15-17 ani acolo si a receptionat lucrarea. Trebuie sa plateasca si apoi sa plece .

 • Este interesant cum Primarul cere demisia Directorului tehnic de la CRAB care este singurul care cunoaste problemele privind retelele Bacaului si o lasa la conducere pe D-na care nu stie nimc, nu este de specialitate dar are carnet de partid. O sa puna un nou Director tehnic dar cu carnet de partid. Mi se pare jalnic modul de abordare a problemei. Cei care raspund de calitatea lucrarii con fom Legii 10/1995 sunt proiectantul, executantul si dirigintele de santier care au urmarit lucrarea si au intocmit Cartea tehnica. In cazul cand Cartea tehnica este intocmita de cei precizati mai sus care este vina Presedintelui de Comisie care ia act de existenta Cartii tehnice intocmita de altii.

 • Bravo primare, fa-le plangere penala, ca merita! Numai ca vezi sa nu dai peste tata lor, a hotilor care-au bagat material prost, si a celor care-au facut receptia lucrarii, ca daca-i superi nu te mai baga astia la inaintare pe post de primar de paie. Ba, daca intra DNA-ul pe caz ( ca prejudiciul e mare, si-s fonduri europene acolo) , parca te vedem in randurile #rezistentilor strigand contra mafiei - care vrea sa anihileze institutia cu pricina si sa anuleze procesele in curs. Adica te pui rau cu partidu, ma-ntelegi?

 • Domnule primar , găsește curajul și cere demisia întregului staf de la conducerea crab .Și dacă mai rămâne loc pe hârtie scrie și numele matale printre demisionari.

 • nu stiu ce se rezolva cu demisia respectiva, praf in ochi.
  "încă din 2016, când am început demersurile pentru Rezerva de apă": Alooo, este iulie 2018 si nu s-a intamplat inca NIMIC!!

 • Radulescu, dincolo de defectele lui, mai stia ce e de facut pe acolo, cam singurul ramas. Cat despre plangerea penala, am doua nelamuriri:
  1. o face ilustrul respins rusinos la examenul de barou, juristul de renume galactic Necula?
  2. ce ne facem ca tocmai partidul primarului, PSD (aliat cu ALDE si UDMR, sa fim corecti), a micsorat termenele de prescriptie sau a dezincriminat asemenea fapte?!

  Vorbe, vorbe, vorbe...

This website uses cookies.

Read More