Premieră „administrativă”: Fostul și actualul primar din Măgura, condamnați la închisoare în același dosar, pentru corupție

Fostul și actualul primar din comuna Măgura, județul Bacău, au fost condamnați la închisoare cu suspendare, într-un dosar de corupție instrumentat de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bacău.

Procesul s-a judecat la Judecătoria Bacău, iar sentința nu este definitivă.

Iordache Costrăș, actualul primar al comunei Măgura

Iordache Costrăș (PNL) este de doi ani primarul comunei Măgura, județul Bacău, și a fost judecat pentru complicitate la conflict de interese. În legislatura trecută, a fost viceprimar. Fostul primar, Constantin Trăistaru (PMP), este acuzat de șase infracţiuni de conflict de interese. Cei doi au fost găsiți în conflict de interese în 2014 de Agenția Națională de Integritate, care a făcut sesizarea penală.

Constantin Trăistaru

În rechizitoriul întocmit, procurorii spun că, pe 15 ianuarie 2013, Constantin Trăistaru a semnat, în calitate de primar, contractul individual de muncă prin care fiul său a fost angajat în funcţia de consilier juridic debutant în cadrul Consiliului Local Măgura.

După câteva luni, același primar a emis cinci dispoziţii prin care și-a numit fiul secretar al unor comisii de negociere, activităţile desfăşurate în baza acestor decizii fiind remunerate cu încălcarea dispoziţiilor legale în vigoare.

În sarcina viceprimarului de atunci (acum primar) Iordache Costrăș, s-a reţinut că a sprijinit activitatea lui Trăistaru prin iniţierea, în decembrie 2012, a unui proiect de hotărâre privind modificarea organigramei şi statului de funcţii, urmărind exclusiv crearea aparenţei de legalitate pentru a permite angajarea fiului primarului de la acel moment.

Comuna Măgura va rămâne fără primar

Potrivit termene.ro, instanța Judecătoriei Bacău l-a condamnat pe Constantin Trăistaru (fostul primar din Măgura) la 3 ani de închisoare, cu suspendare, pentru șase fapte de conflict de interese. Actualul primar, Iordache Costrăș, a primit pedeapsa de 2 ani închisoare, cu suspendare, pentru savârsirea infractiunii de complicitate la conflict de interese.

Instanța a decis că cei doi și-au pierdut pentru 10 ani dreptul de a alege şi de a fi aleși în autorităţile publice sau în funcţii elective publice.

În acest moment, sentința nu este definitivă, poate fi atacată cu apel. Chiar dacă pedeapsa este de închisoare „cu suspendare”, primarul va fi demis dacă sentința rămâne definitivă.

Vezi comentariile (12)

 • O decizie care confirma ca justitia bacauana e pe mainile PSD. Daca procesul s-ar fi judecat in alta parte probabil decizia ar fi fost diferita.

  PSD-ul mereu a vrut primar la Magura precum in celelalte comune limitrofe municipiului iar cand au vazut ca in alegeri e greu s-au reorientat catre structurile fidele.

  Iar voi ZDBC ati lasat intentionat in titulul articolului “inchisoare” in loc de “inchisoare cu suspendare” cum ati procedat in trecut in articole similare. O scapare? Ma indoiesc...

  • psd,nu a avut niciodata primar in Magura. Nu mai vorbiti in necunostinta de cauza. Merita cu varf si indesat.

 • Astia is fapte de coruptie? Sa vedeti in zona Tazlaului ce fapte de coruptie sunt acoperite de Politie, Procuratura, Curte de Conturi Bacau, Judecatoria Inesti? Acolo delapidari, spagi, trafic de influenta, deturnari de fonduri. Oare degeaba?

 • E acelasi vesnic cancer care roade toate institutiile de stat, cea a angajarii pe criterii de rudenie, pile si cunostinte, primariile fiind notorii cu privire la angajarea pe pile. Mai bine s-ar mai desfiinta comunele si facute din 3 una, pentru ce atatia mancai de pomana prin toate primariile. Ma uit si la astia din Margineni, pe unii ii vezi mai mult acasa decat la munca in primarie, asta cand nu stau la umbra in parc si numara cate placi de marmura au mai cazut de pe soclul monumentului, ca de luat un sac cu adeziv si o mostrie ca sa le lipeasca inapoi nici vorba, mai bine ar schimba denumirea din monumentul eroilor in monumentul trasului matei de coada.

 • Acolo se va ajunge Mircea. Dar hotararea va cadea iar in capul altor partide decat PSD-ALDE, cele mai corupte partide, alaturi de PDL si PMP. Ca javrele de la PSD-ALDE vor da bir cu fugitii cat de curand. Nu vedeti ca ei instiga Strada sa ii dea jos, nefiind in stare sa mai conduca tara? Iar idiotii de romani tac ca porcii in popusoi, fiind ca niste drogati care nu mai gandesc?

 • Infractiunile de coruptie in Noul Cod Penal sunt cuprinse intre art. 288 - 294
  Conflictul de interese in Noul Cod Penal este art. 301

  Cam slab pregatit domnule editorialist sau poate doar tendentios?

  • De la atâta știință juridică sunteți cercetați. Hai sictir Domnu fost angajat in primăria Magura.

   • Si actualmente angajat tot acolo. E vreo problema sau cumva n-am dreptul la o parere? Fa o cautare pe goagle, daca stii ce-i aia, ex. "faptele de coruptie" si apoi revino cu o completare.

    • Cunoastem cu toti nivelul "inalt" de pregatire a celor din primarii, in special a celor din mediul rural unde gasesti toata familia primarului si a secretarului, de asta iti vine sa te urci pe pereti cand le ceri o hartie si se incrunta de parca i-ai injurat de mama. Puteati sa ii spuneti si tovarasului primar ca nu legal ce face dar dupa cum puneti problema bine ca nu a fost si mai rau.

 • Fapte de coruptie?:))))))))
  Darea si luarea de mita sunt fapte de teroism atunci nu? :)))) ce praaaf sunteti ma nene maaaa, degeaba ati pus “desteptarea” in slogan daca scrieti articole dupa dictare :)))

This website uses cookies.

Read More