Pompierii intervin la Pîrjol, după ce s-au autosesizat de pe Facebook

Oamenii și autoritățile ridică un dig pe Negel

În urma relatărilor formulate de cetățenii din comuna Pîrjol, pe Facebppk, conform cărora satul Bărnești este izolat, iar populația din zona respectivă nu are apă potabilă și nici alimente, Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Mr. CONSTANTIN ENE” al Județului Bacău s-a autosesizat asupra acestor fapte și a trimis în zonă forțe și mijloace pentru a evalua situația.

Și Crucea Roșie a ajutat locuitorii din Pârjol

De menționat este faptul că, Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Mr. CONSTANTIN ENE” al Județului Bacău nu a fost solicitat prin Sistemul Unic pentru Apeluri de Urgență 112 și nici în scris despre situațiile de urgență apărute în comuna Pîrjol în urma fenomenelor hidro-meteorologice periculoase. Cu toate acestea, echipajele pompierilor militari salvatori aflate în teren în misiuni de recunoaștere și monitorizare, au acționat în comuna Pîrjol, în perioada 02 – 06.06.2016, pentru salvarea a 10 persoane surprinse de ape atât în locuințe, cât și în autoturisme. De asemenea, pompierii militari au intervenit pentru evacuarea apei din curți, beciuri și fântâni inundate.

În această dimineață, pompierii salvatori băcăuani s-au reîntors în comuna Pîrjol și au constatat faptul că în urma fenomenelor hidro-meteorologice periculoase manifestate în județul Bacău în ultima perioadă, drumul comunal din zona respectivă este greu practicabil, însă localitatea nu este izolată.

De asemenea, s-a constatat că populația din satul Bărnești dispune de o fântână cu apă potabilă, din care s-a alimentat pe toată perioada până în momentul autosesizării pompierilor salvatori băcăuani. Cu toate acestea, în această de dimineață, o autospecială de primă intervenție și comandă cu doi pompieri militari a transportat rapid apă potabilă îmbuteliată locuitorilor din zona respectivă. Primul echipaj a fost urmat îndeaproape de un autocamion de intervenție încărcat cu două tone de apă potabilă. Totodată, din cadrul Detașamentelor de Pompieri Bacău și Onești au început deplasarea către satul Bărnești alte două autocamioane de intervenție încărcate cu șase tone de apă potabilă.

Pe 3 iunie, pompierii militari au sosit în satul Pîrjol, din comuna Pîrjol, cu o instalație de potabilizare a apei pentru a fi îndrumați de către autoritățile administrației publice locale spre zona în care este nevoie de ea, însă au fost refuzați, motivându-se faptul că există stocuri de apă potabilă îmbuteliată care sunt disponibile pentru populație.

În cursul acestei zile în satul Bărnești, din comuna Pîrjol, s-a deplasat și o comisie mixtă pentru evaluarea pagubelor. De menționat este faptul că, în urma activității desfășurate în teren, comisia mixtă nu a constatat leșuri de animale pe cursurile de apă. De asemenea, pentru monitorizarea situației din teren s-a deplasat grupa operativă a inspectoratului formată din cinci pompieri salvatori cu un autoturism pentru muncă operativă.

Pompierii salvatori băcăuani vor rămâne la datorie pentru limitarea și înlăturarea efectelor negative generate de fenomenele meteorologice periculoase până când comunitățile vor reveni la starea de normalitate, se arată într-un comunicat de presă al ISU Bacău.

Vezi comentariile (2)

  • primaru' e la baut, deci prostii poa' sa moara! alo !!! ce-ati ales mai oameni buni in comuna aia de nu-i in stare sa sune la 112!!!

  • Suntem din Cleja-bacau, multe fantani au fost inundate pe 2 iulie 2016! Curatate au fost numai fantanile pana la 8 m. Dar cele peste: cautati singuri oameni cine va curete! Am primit dupa insistare 2 pastile de cloramina de la fostul Primar! De Sa facemi singuri! Oare pentru noi nu au fost calamitati naturale? Und da sunam ca Sa primim ajutor pentru a scoateti malul din fantana de 14_15m.? Oare cine ne va putea ajuta? Oare Mai are cineva o "Ureche" si pentru no dupa o saptamana de la inundate?

This website uses cookies.

Read More