PNL a atacat la Curtea Constituțională încercarea PSD de a politiza administrarea Ariilor naturale protejate

Partidul Național Liberal a atacat la Curtea Constituțională a României noile prevederi legislative privind Ariile Naturale Protejate, demers susținut și de USR. Este pentru a doua oară când cele două formațiuni politice trag un semnal de alarmă privind reglementările referitoare la ariile protejate din România și la încercarea actualilor guvernanți ca acestea să nu mai fie administrate de specialiști.

În 2018, după o sesizare similară, CCR a decis că OUG 75/2018, referitoare la ariile protejate, este neconstituțională în integralitatea sa. Urmare a acestei decizii, guvernul a venit în parlament cu o nouă propunere legislativă. Problema de fond, însă, a rămas: specialiștii custozi și organizațiile neguvernamentale sunt îndepărtați din actul de administrare, care trece doar în atribuțiile Agenției Naționale de Administrare a Ariilor Protejate din România.

„PNL consideră că ariile naturale protejate din România, care acoperă circa 16% din teritoriul țării, trebuie să fie administrate de specialiști și nu de agenții nou înființate, fără experiență și tradiție și, eventual, populate cu membri de partid care au făcut diverse servicii PSD sau ALDE. Cei aproximativ 700 de custozi care existau, specialiști în această problematică, nu ar trebui să fie îndepărtați din administrarea acestor zone. Vorbim despre o politizare excesivă, care ar putea avea efecte catastrofale, pentru că orice arie protejată trebuie să aibă un program de management, care implică inclusiv activități de cercetare, pe care doar specialiștii le pot face”, avertizează Tudorița Lungu, deputat PNL de Bacău și membru în Comisia pentru mediu și echilibru ecologic a Camerei Deputaților.

Liberalii se tem că, pe termen lung, PSD și ALDE compromit politica de mediu a României, iar consecințele sunt greu de anticipat, mai ales că, în momentul de față, circa 50% din ariile naturale protejate nu mai sunt administrate. (comunicat de presă)

Vezi comentariile (1)

  • Toate parcurile nationale si alte arii protejate ar trebuie scoase de sub cel mai mare dusman al padurilor, Romsilva, lupul paznic la oi. Vedem peste tot ce jafuri se fac in parcurile nationale sub comanda Romsilva dar nici o institutie sau procuror nu misca nimic in privinta defrisarilor ceea ce duce repede la ideea de complicitate sau interdictie de a desfasura anchete in acest domeniu, doar ceva carutasi si adunatori de vreascuri, cateodata cate o dubita insa nimeni nu vede sutele de camioane cu lemn. Problema nu este neaparat politizarea ci nivelul execrabil al celor pusi in functii politice, practic unul mai prost si mai hot ca altul. Mai avem cateva locuri neatinse de drujbe iar Romsilva face tot posibilul sa distruga si acele locuri din goana dupa un profit cam subtirel. Ariile protejate sunt mana cereasca pentru hotii de lemne, indiferent cum se numesc, copaci falnici de peste 100 de ani, le curg balele din gura excrocilor cu afaceri pe seama padurilor tarii. Eu de exemplu daca ploua in padure, as interzice accesul masinilor si camioanelor pana la uscarea solului, cum fac altii prin alte tari, pentru ce sa faca niste analfabeti canioanele alea prin padure tragand lemnul si ramanand in urma munti de resturi de lemn, peturi, bidoane de combustibil si ulei ca la groapa de gunoi fara ca institutiile statului sa nu miste nimic? Sau tot felul de borfasi care contruiesc ilegal in inima padurii tot felul de cabane.