Piste de bicicletă, creșe, stații de autobuz. Contracte de 13,7 milioane euro pentru Bacău, semnate printre „orgolii și vanități”

Municipiul Bacău va beneficia de investiții de 13,7 milioane de euro, din care 12,8 milioane euro fonduri europene, în modernizarea transportului public și a două creșe, dar și pentru crearea unor piste pentru bicicliști. Pentru semnarea contractelor, s-au organizat două ceremonii, în două locuri diferite, aproximativ la aceeași oră. În cele din urmă, doar una a mai avut loc.

Finanțatorii – Ministerul Dezvoltării și Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord Est – au semnat la Prefectură, ca reprezentanță a Guvernului în teritoriu, în timp ce beneficiarul, reprezentat de primarul Bacăului, a dorit să semneze documentele la sediul Primăriei. Distanța dintre cele două instituții este de circa 200 de metri. Eurodeputatul Dragoș Benea a pus situația pe seama „orgoliilor și vanităților” primarului Bacăului. La rândul său, edilul nu a lăsat critica fără o replică.

Au participat la ceremonia de la Prefectură Daniel Suciu, vicepremier și ministru al Dezvoltării, Vasile Asandei, directorul ADRNE, Sorin Brașoveanu, președinte al Consiliului Județean și președinte al Consiliului pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, eurodeputatul Dragoș Benea, deputatul Lucian Șova, fost ministru al Transporturilor, prefectul Valentin Ivancea, alți parlamentari, demnitari și consilieri locali. Nu a lipsit viceprimarul Constantin Scripăț, sosit fără invitație oficială, dar aflat și el în conflict cu primarul Cosmin Necula.

Întârziere de 100 de zile

Contractele semnate vizează creșele nr. 3 și 9, două piste de bicicletă și modernizarea a 40 de stații de autobuz. „Este un moment de bucurie să semnăm aceste 5 contracte, unele sunt de mobilitate urbană și vor face deplasarea mai facilă și prietenoasă cu mediul”, a declarat Vasile Asandei, directorul ADRNE.

Ministrul Daniel Suciu a amintit că, în urmă cu 3 săptămâni a promis că, după plata datoriei de la Insula de Agrement, contractele se vor putea semna rapid, ceea ce se întâmplă. În afara celor cinci contracte, mai sunt două, care vor fi semnate doar după ce Primăria Bacău va răspunde la unele clarificări solicitate de finanțator. „Bacăul este ultimul municipiu din Moldova care semnează contractele”, a precizat ministrul Suciu.

Eurodeputatul Dragoș Benea le-a mulțumit consilierilor locali PSD care, prin inițiativa de rectificare a bugetului local, „au luat taurul de coarne” și au reușit să impună în Consiliul Local plata datoriei de la Insula de Agrement (7,89 milioane lei) și deblocarea semnării contractelor de finanțare.

„S-au cheltuit timp (cel puțin 100 de zile pierdute) și bani cu o bulibășeală juridică pentru a afla și cei de la Primărie, într-un târziu, că dacă nu se plătește datoria de la Insulă, Municipiul Bacău are blocat accesul la fonduri europene”, a  spus Benea.

Liderul social-democrat a „taxat” absența primarului Cosmin Necula: „Din păcate, primarul Bacăului a tratat cu lipsă de respect un moment de maximă importanță pentru Bacău – semnarea a 5 contracte de finanțare prin POR, în valoare de 13,8 milioane euro. Absența sa de la acest eveniment este, de fapt, absența celor 7 ani de acasă. A venit muntele la Mahomed, dar Mahomed s-a baricadat în propriile orgolii și vanități, la Primăria Bacău, și iată nu a putut să vină 200 m pe jos pentru semnarea acestor contracte”.

În cele din urmă, oficialul de la Ministerul Dezvoltării a anunțat că beneficiarul, Primăria Bacău, va semna contractele prin corespondență.

Beneficiarul nu a mai semnat

La 200 de metri distanță, pe aceeași stradă a Bacăului, a fost pregătită o altă ceremonie, pentru semnarea acelorași contracte.

Cosmin Necula a așteptat, la ora 11.00, în prezența jurnaliștilor și a funcționarilor din Primărie, să vină reprezentanții ADRNE și să semneze contractele de finanțare. Edilul a prezentat invitația oficială trimisă de ADRNE, în care se arată că semnarea va avea loc la Primărie, beneficiara proiectelor. „Asta este procedura legală. Sunt proiecte ale municipiului, realizate de colegii mei din Primărie. Nu ale Consiliului Județean sau Prefecturii”, a spus Cosmin Necula.

Așteptarea a fost însă zadarnică, reprezentantul ADRNE, care a semnat la Prefectură, nu a mai ajuns și la Primărie. “M-au sunat și au spus că nu pot veni din motive tehnice. Însă în două-trei zile se va rezolva”, a declarat pentru Ziarul de Bacău primarul Necula, la două ore după evenimente. Practic, contractele nu sunt încă semnate de toate părțile.

Edilul i-a replicat eurodeputatului Dragoș Benea, susținând că liderul PSD Bacău ar fi organizat semnarea contractelor la Prefectură, fără să aibă nicio legătură cu proiectele. „Vreau să punem puțin adevăr în toată povestea asta publică scoasă de unii decidenți politici care au senzația că pot să falsifice sau să își însușească orice realizare, indiferent cine o face, pe principiul că e orașul meu, județul meu, țara mea. Domnul Benea a dat dovadă că poate avea un comportament tipic de baron. Dacă ne uităm la toată mascarada oraganizată de dumnealui, nu face decât să încurce planurile municipiului pentru o perioadă scurtă de timp”, a mai spus Necula.

Ce se face, concret, cu finanțarea de la Uniunea Europeană

Proiectele sunt finanțate în cadrul Axei 4: Sprijinirea dezvoltării urbane durabile, sunt cuprinse în Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană a Municipiului Bacău și vor beneficia de asistența financiară nerambursabilă în proporție de 98%, doar 2 % revenind municipalității băcăuane.

În vederea îmbunătățirii mobilității urbane, două trasee pentru deplasări nemotorizate vor fi amenajate pe următoarele tronsoane: CENTRU – AEROPORT și PARCUL CANCICOV – STADION – BAZIN DE INOT – UNIVERSITATEA „VASILE ALECSANDRI” (TRASEUL TINERETULUI ȘI SPORTULUI), cu o finanțare de 9,23 milioane euro.

Cele doua proiecte vizează:
– dezvoltarea sistemului de transport velo, prin realizarea de piste de biciclete în suprafață de 15.836 mp și amenajarea de facilități pentru bicicliști (amplasare rasteluri pentru biciclete, parcări pentru biciclete), estimându-se o crestere cu 7,5% (1.247 bicicliști) a numărului de utilizatori.

– creșterea gradului de siguranță și accesibilitate pentru pietoni, prin modernizarea unor spații pietonale în suprafață de a 3.780 mp, prevăazute cu sisteme de siguranță, care să împiedice accesul auto pe trotuar, estimându-se o creștere a numărului de persoane care utilizează traseele pietonale cu 8,9%

– îmbunatatirea spațiului urban, prin asigurarea de spații verzi în aliniament și plantarea de 2.333 mp arbori și arbuști.

„Modernizarea stațiilor de transport public”, un proiect în valoare de 2.633.259 euro, se urmărește:

– reducerea până în anul 2022 a emisiilor de CO2 cu 6,1% (6.565,20 tone echivalent CO2), ca urmare a creșterii utilizării transportului public, prin îmbunătățirea calității spațiilor din zonele de îmbarcare-debarcare călători din mijloacele de transport în comun și oferirea acestora de servicii, informații și facilități care să conducă la încurajarea utilizării transportului public ca mod uzual de deplăsari la nivelul municipiului;

– creșterea numărului de pasageri ai transportului public local cu 10,2% (1.823.476 pasageri), până în anul 2022, ca urmare a modernizării stațiilor de transport din municipiu, astfel încât cetățenii să beneficieze de condiții optime pentru utilizarea transportului în comun.

Creșele nr. 3 și nr.9 din municipiul Bacău vor deveni căsuțe mai primitoare, spații educaționale moderne și un loc de joacă plăcut pentru 175 de preșcolari, cu vârste cuprinse între 0 și 4 ani, dar spații de lucru adecvate pentru personalul didactic și nedidactic care îi are în ocrotire. Valoarea finanțării nerambursabile pentru aceste două obiective este de 851.472 euro, iar durata de implementare a proiectelor este de 18 luni.

Vezi comentariile (5)

This website uses cookies.

Read More