Peste 60% dintre salariații băcăuani și-au luat concediu medical anul trecut. Vezi care sunt bolile cel mai des invocate

Legea dă dreptul salariaților să solicite concedii medicale pentru diverse motive, de la boli obișnuite, la recuperarea după accidente, câteodată accidente de muncă, concedii de maternitate, pentru îngrijirea copilului bolnav sau de risc maternal. Și câteodată, în perioada de concediu medical, banii primiți sunt la fel sau chiar mai mulți decât salariul încasat lunar.

De exemplu, pentru bolile contagioase, tuberculoză, neoplazii și SIDA, concediul medical se plătește sută la sută. Anul trecut, medicii de familie și specialiștii au eliberat 68.609 concedii medicale. „Cele mai multe concedii medicale reprezintă urgențe medico chirurgicale -17.140, urmate de sarcină și lăuzie – 7.005 și 1.540 pentru boli cardiovasculare. Codul de diagnostic cel mai utilizat , aproximativ 10% din total, a fost codul 995 – Persoane care se adresează serviciilor de sănătate pentru motive legate de reproducție”, a precizat Dan Stoica, director relații contractuale în cadrul Casei de Asigurări de Sănătate Bacău.

Media numărului de zile acordate la un concediu medical a ajuns anul trecut să fie de aproximativ 9 zile. Legislația nu mai statuează posibilitatea de a verifica la domiciliul pacientului veridicitatea diagnosticului, iar asiguratul nu mai are obligația de a declara în scris locul la care poate fi găsit, cum s-a practicat în trecut, multe fiind cazurile de persoane care declarau că sunt bolnave, dar de fapt erau în concedii de odihnă.

Vezi comentariile (5)

  • dat fiind ca sunt o femeie grasa, desi majoritatea colegelor mele de la birou sunt la fel, eu chiar nu doresc sa ma afisej astfel in public. De aceea concediile medicale prelungite, pe care sotul meu le face rost pentru mine, ma fac sa-mi recastig increderea in persoana mea si sa-mi petrec timpul in liniste in bucatarie, gatind mancaruri delicioase pentru mine si sotul meu.

    • Si eu am fost vătămat de calculator si a trebuit sa-mi iau un concediu medical binemeritat , nu de alta,dar mai era putin si-mi ieseau ochii din cap de la atata vatamare!

      • Dat fiind faptul ca sunt un schelet ambulant,eu vreau jos toate partidele! Nu de alta dar n-am ajuns directoare cum pofteau muschii mei intinsi pe 1. 80. Da,sunt aidoma unei prajini nesfarsite dar sunt o adevarata pocnitoare cand ma dau rotunda fata de subalternii mei. O singura greseala si i-am dat afara,deci sunt si buna la suflet pe langa faptul ca sunt prajina.