Percheziții în Penitenciarul Bacău. A fost destructurat un grup specializat în înșelăciuni prin metoda „Accidentul”

Politistii au afectuat o perchezitie domiciliara si patru perchezitii in Penitenciarul Bacau, fiind destructurat un grup infractional specializat in inselaciuni prin metoda „accidentul”. A fost probata activitatea infractionala a patru persoane aflate in stare de detentie, o alta persoana fiind retinuta in baza ordonantei pentru 24 de ore.

Conform unui comunicat de presa, in data de 14 iunie, Politia municipiului Vatra Dornei a fost sesizata de o femeie de 46 de ani, din localitate, despre faptul ca in data de 13 iunie in jurul orelor 22.00 a fost sunata pe telefonul fix de un barbat care s-a recomandat a fi avocat si i-a spus ca fiul ei a fost implicat intr-un accident rutier in Anglia si ca are nevoie de suma de 20.000 lei. Femeia a fost de acord sa puna intr-un plic suma de 10.000 lei si a inmanat-o unui sofer de taxi din municipiul Vatra Dornei.

In urma investigatiilor s-a stabilit ca taximetristul a inmanat la randul sau banii unei alte persoane in zona barajului Bicaz, judetul Neamt. Cercetarile au fost continuate de politisti pentru a se stabili cu exactitate modalitatea de savarsire a infractiunii de „inselaciune”, precum si persoanele implicate. Pe 13 august, au fost continuate cercetarile, iar din probatoriul administrat a rezultat ca persoanele banuite de comiterea faptei se afla incarcerati in Penitenciarul Bacau.

Avand in vedere faptul ca pe raza judetelor Neamt, Bacau si Vaslui s-au comis fapte cu acelasi mod de operare, s-a luat legatura cu politistii de investigatii criminale de la politiile municipale care au in lucru dosarele penale, stabilindu-se intreaga grupare infractionala.

Astfel, in data de 13 august, intre orele 06.00 – 11.00 politisti din cadrul Politiei municipiului Vatra Dornei – Biroul de Investigatii Criminale – Inspectoratul de Politie Judetean Suceava, impreuna cu politisti din cadrul Politiei municipiului Vaslui si din cadrul Politiei Municipiului Bacau, au pus in executare patru autorizatii de perchezitie domiciliara emise de catre Judecatoria Vatra Dornei si Judecatoria Vaslui, in incinta Penitenciarului Bacau.

De asemenea politistii din cadrul Politiei municipiului Piatra Neamt au pus in executare o autorizatie de perchezitie domiciliara, emisa de Judecatoria Piatra Neamt, la domiciliul unuia dintre complici aflat pe raza municipiului Piatra Neamt.

In urma efectuarii celor cinci perchezitii, de la domiciliul unui barbat de 30 de ani, din municipiul Piatra Neamt, au fost ridicate doua telefoane mobile folosite la comiterea faptelor, suma de 2900 euro si 700 lei.

Din declaratia suspectului a rezultat ca la 14 iunie, la cererea unei persoane aflate in stare de detentie in penitenciar, s-a deplasat in zona orasul Bicaz unde a primit o suma de bani de la taximetristul din municipiul Vatra Dornei, care la randul lui i-a primit de la persoana vatamata.

Suspectul a fost retinut pentru 24 de ore de catre politisti in baza ordonantei de retinere. In cauza se continua cercetarile sub aspectul savarsirii infractiunii de „inselaciune” pentru a se stabili cu exactitate forma de participatie penala a celor implicati dar si pentru identificarea tuturor victimelor si recuperarea prejudiciilor.