Oroarea de la Cârligi: Cum erau abuzate sexual de concubinul mamei cele două minore

Protecția Copilului Bacău (DGASPC) a dat publicității un raport detaliat al coșmarului prin care două minore, de 15 și 17 ani, au trecut, fiind violate în mod repetat de concubinul mamei. Aceasta a scăpat de orice acuzație penală, pentru că procurorii au considerat-o terorizată de bărbat.

Foto arhivă

Cazul celor două minore din comuna Filipești, jud. Bacău, a intrat în atenția Centrului pentru intervenție în regim de urgență pentru copilul abuzat, neglijat, exploatat și părăsit în unitățile sanitare-Telefonul Copilului ”983”, în data de 06.08.2019, ca urmare a unei sesizări a Poliției Buhuși, relatează Protecția Copilului Bacău.

Cele două minore de 15 și, respectiv, 17 ani, se aflau alături de mama lor, în custodia poliției, efectuându-se cercetări cu privire la aspectul săvârșirii abuzului sexual asupra acestora, de către concubinul mamei.

De asemenea, mama mai avea cu dânsa fetița de 1 an, iar alți doi copii, în vârstă de 6 ani, și, respectiv, 4 ani, ar fi rămas în grija bunicii paterne, la domiciliul acesteia, în comuna Filipești, județul Bacău, având și acordul autorității locale.

Mama copiilor, conform declaratiilor sale, se află în concediu pentru creșterea copilului, în timp ce concubinul acesteia nu ar avea un loc de muncă.

În aceeași seară, ora 21:12, un psiholog specializat pe cazuri de abuz din cadrul DGASPC Bacău, a fost solicitat de anchetatori. Acesta a relatat că mama a recunoscut că avea cunoștință despre comportamentul concubinului, dar nu s-a dispus reținerea ei, procurorul de caz apreciind că aceasta și fetele au fost terorizate și amenințate de concubin. Reprezentantul DGASPC Bacau a adus la cunostinta mamei serviciile de gazduire si ingrijire ce ii pot fi oferite atat ei cat si tuturor copiilor dar, mama în cauză nu a fost de acord cu găzduirea într-o alternativă de protecție, nici pentru ea, nici pentru copii și a susținut că își vor petrece noaptea la locuința mamei concubinului, în comuna Filipești.

Abuzurile au început acum 2 ani

În dimineata zilei urmatoare, in data de 07.08.2019, echipa mobilă din cadrul DGASPC Bacău, împreună cu referentul social și secretarul din cadrul Primăriei comunei Filipești, s-a deplasat la adresa unde locuiesc mama și copiii, pentru a evalua situaţia celor 5 minori. La locuință, au fost identificați: mama, toți cei cinci copii, bunica și fratele ei.

Din discuțiile purtate, precum și din observațiile de la fața locului, reiese că mama în cauză a avut o relație de concubinaj anterioară, din care au rezultat patru copii: un băiat, care acum este major, cele două fete agresate și un băiat minor.

În anul 2010, aceasta l-a cunoscut, pe o rețea de socializare, pe agresor și, sub pretextul unui control medical, s-a deplasat de la Giurgiu la Bacău cu una dintre fiicele sale stabilindu-se în com. Filipești, jud. Bacău.

În anul 2016, cea de-a doua fiica a sa de la Giurgiu s-a mutat să locuiască la noul domiciliu al mamei, în comuna Filipești, jud. Bacău. Din relația actuală a mamei cu concubinul său au rezultat alți trei copii, în vârstă de 5, 3 și, respectiv, un an.

În urmă cu doi ani, concubinul mamei a început să le agreseze sexual pe cele două fiice mai mari ale doamnei Enache, inițial în lipsa acesteia. Mama susține că nu a știut de comportamentul partenerului de viață decât în primăvara acestui an, când a ajuns să suspecteze că se întâmplă ceva grav. Mai apoi, chiar i-a surprins asupra faptului, abuzul petrecându-se chiar cu cele două fete simultan.

De asemenea, în urmă cu vreo săptămână a și filmat scenele de sex, la îndrumarea concubinului, acesta intenționând să le distribuie pe site-uri pornografice.

„O mână foarte grea”

Femeia a declarat că a trăit în teroare alături de concubin și că acesta îi controla strict pe membrii familiei. Nu avea acces decât la telefonul acestuia și nu i se permitea să ia legătura cu rudele din Giurgiu, decât supravegheată. Fetele erau lăsate să meargă la magazinul din sat, pentru cumpărături, dar dacă întârziau 5-10 minute ar fi fost aspru lovite, pedepsite. I-ar fi reproșat concubinului că nu e corect ceea ce face cu fiicele ei, dar era amenințată, lovită, agresată și nu a actionat in vreun fel pentru ca i-a fost teamă de acesta. Nu a luat atitudine, până în prezent, gândindu-se și la cei trei copii mai mici, temându-se că ar putea rămâne fără ei.

În urma unor abuzuri ce i s-au părut iesite din comun, petrecute în noaptea de 05/06.08.2019, mama copiilor a fugit și s-a prezentat la sediul Postului de Poliție Comunală Filipești, unde a denunțat abuzul.

Fiica cea mare a declarat că se temea de concubinul mamei, care le controla permanent, le bătea, acesta având „o mână foarte grea”. De altfel, minorele prezintă o constituție firavă, fiind slab dezvoltate pentru vârsta lor și nu au vorbit niciodată între ele despre abuz, neidentificând astfel nici o persoană ce le-ar fi putut ajuta.

Mama agresorului (bunica paternă a celor trei copii mai mici) a susținut că nu a avut cunoștință despre cele ce se petreceau în spatele ușilor închise și că nici minorele, nici mama lor, nu i-au povestit nimic.

Mama celor cinci copii și-a exprimat intenția de a se muta cu aceștia, în cel mai scurt timp,la locuința părinților săi, în județul Giurgiu și chiar a discutat telefonic, cu mama sa, în timp ce echipa evalua cazul. Aceasta așteaptă doar acceptul organelor de cercetare penală pentru a putea pleca.

În aceeași zi, responsabilul de caz din cadrul DGASPC Bacău a discutat, telefonic, cu asistentul social de la domiciliul părinților mamei, din jud. Giurgiu, adresându-i-se rugămintea de a efectua o vizită la domiciliul familiei și să ne transmită un raport de evaluare inițială, alături de declarația sus-numiților cu privire la posibilitatea integrării cuplului mamă-copii în familia lărgită, precum și concluziile și propunerile de soluționare a cazului, conform legislației în vigoare.

„În scurt timp, am fost apelați și ni s-a transmis că au vizitat familia și din discuția cu cei doi soți a reieșit că aceștia își așteaptă fiica și nepoții acasă, fiind bineveniți. Asistentul social a menționat însă că familia deține o casă modestă, formată din două camere, un salon și o bucătărie, corespunzător dotată și întreținută”, arată Protecția Copilului Bacău, în comunicatul dat publicității.

Vezi comentariile (6)

  • Să nu credeți că mama e nevinovată, faceți cea mai mare greșeală ii cunosc foarte bine și știu ce fel de persoane sunt. Copii nu merita să aibă o asemenea mamă .

    • Singura vina a fost că am putut sa trăiesc cu un animal de om fără să știu cine este el de fapt

    • Înainte să vă dați cu părerea întâi să treceți prin ce am trecut eu și copiii mei spi sa vorbiți părerile voastre oricum nu mă afectează pe mine și copii mei important este că în sfârșit mi-am scos toți copiii din casa aia și suntem bine toți

  • Da de unde mă cunoști tu pe mine așa de bine de îți dai cu părerea îți doresc sa treci și tu prin ce am trecut noi sa vezi cum este

  • Robu Elena Mihaela cu siguranță vorbesti doar din exterior, și vecină dacă ai fi fost nu poți să ști ce e în casa altora. Sunt foarte multe femei care din cauza terorii nici nu stiu cum sa procedeze în asemenea situații .
    Urât din partea ta să faci așa afirmații.

  • Înainte să vă dați cu părerea întâi să treceți prin ce am trecut eu și copiii mei spi sa vorbiți părerile voastre oricum nu mă afectează pe mine și copii mei important este că în sfârșit mi-am scos toți copiii din casa aia și suntem bine toți

This website uses cookies.

Read More