Ordinul de restricție nu îi oprește. Zeci de băcăuance au căzut pradă din nou agresorilor

Femeile cad victime din nou

Zeci de bărbați au primit și în acest an interdicție să se apropie de victimele lor după ce le-au agresat verbal sau fizic. De cele mai multe ori însă, ordinele de restricție sunt încălcate, iar femeile ajung să devină din nou victime, deși ar trebui să se simtă în siguranță. „De la începutul anului 2018, la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Bacău s-au înregistrat 17 situații de încălcare a obligațiilor stabilite de ordinele de protecție emise de către instanțele de judecată”, explică agent șef adjunct de poliție, Cătălina Crețu.

Numai luna trecută, doi bărbați din Buhoci și Valea Seacă s-au ales cu dosare penale pentru nerespectarea deciziilor instanței. În cazul bărbatului din Buhoci, acesta trebuia să mențină distanța minimă de 50 de metri față de mama sa, dar a încălcat decizia în trei ocazii, motiv pentru care are dosar penal pentru nerespectarea deciziei judecătorești. Și bărbatul din Valea Seacă a fost reținut tot pentru aceleași abateri, acesta apropiindu-se de concubina de 38 de ani pe care a mai agresat-o în trecut.

Polițistul trebuie să se „autosesizeze”

„În cazul nerespectării interdicțiilor, polițistul care are în supraveghere ordinul de protecție se sesizează din oficiu cu privire la comiterea infracțiunii de nerespectare a hotărârii judecătorești, faptă prevăzută și pedepsită de art.32 din Legea 217/2003 pentru prevenirea violenței în familie, urmând ca la definitivarea cercetărilor să înainteze dosarul cauzei unității de parchet aferente”, a mai spus agentul Cătălina Crețu. Pentru încălcare deciziei instanței în astfel de cazuri, pedeapsa este de la o lună la un an de închisoare. Anul trecut, judecătorii au emis peste 50 de astfel de ordine de protecție, dar numărul cazurilor de violență în familie cercetate de polițiști au fost de zece ori mai multe, peste 200 de copii și peste 200 de femei fiind în astfel de situații.

Vezi comentariile (3)

  • Pai sa se puna in aplicare legea. Cel ce a incalcat ordinul trebuie sa fie arestat. Pilitia nu isi face treaba cum trebuie

    • Ce usor e sa dai vina pe politie...sau pe politici..citeste bine. S-au ales toti cu dosar penal. Intradevar se face prea multa birocratie cu ciobanii astia..ar trebui luati de doua/trei ori pe saptamana la sectie si dat portia de omor...pana se linistesc. dar din pacate democratia, liberalismul si drepturile omului iau incet incet orice putere fortelor de ordine.