Operațiunea „Demetra” în Bacău. Peste 100 kilograme de legume și fructe, confiscate de inspectorii sanitar-veterinari

Direcția Sanitar-Veterinară anunță că a confiscat 110 kilograme de legume și fructe descoperite în cadrul unor controale la un depozit și la mai multe transporturi de fructe. Instituția, împreună cu ANAF derulează în Bacău operațiunea „Demetra”, care are ca scop depistarea reziduurilor de pesticide din legumele provenite din import sau din spațiul comunitar.

„Fiind constatate neconformități majore în cadrul acestor controale, s-au impus sancțiuni în valoare totală de 22.000 lei și măsuri legale de reținere oficilă a unei cantități de 110,8 kg legume și fructe, în doar câteva zile. Abaterile au fost etichetarea și igienă necorespunzătoare”, a precizat dr.Florin Baltă, purtător de cuvânt DSVSA Bacău.

Probe de portocale, mere și cartofi sunt în analiză la laboratorul instituției pentru a determina cantitatea de pesticide.

 

Vezi comentariile (4)

  • La piata engross din Gheraiesti e plin de tiruri turcesti si bruneti care vand marfa direct din camion fara nici un act, nimic, n-am vazut o casa de marcat nicaieri ca toti sunt producatori, au fermele direct in Turcia. De parca nu s-ar sti cum se introduce marfa la negru de la bulgari sau greci prin tot felul de firme fantoma de acolo sau de aici. Iar la piata aproape toti sunt "producatori" de asfalt, pe cei adevarati ii poti numara pe degetele de la o mana, asta se datoreaza primarilor corupti si lipsei unei evidente a certificatelor de producator corelate cu suprafetele detinute. Unde sunt casele de marcat la sectorul firme de la piata? Dar ca intotdeauna, evaziune e la babuta cu patrunjel. In mod normal ar trebui sa fie toti sa aiba casa de marcat, daca nu isi permite, sa il subventioneze statul sau primarul care ii da acte false de producator.

  • 100 kG de prod confiscate este o picatura fata de cantitatile rulate saptamanal in Bacau. Actiunea este mai mult superficiala si cum spune prov "cu o floare nu se face primavara".
    Permanent trebuie sa fie facute controale in depozitele angrosistilor de fructe si legume si luate prin sondaj probe pt a determina continutul de pesticide si ingrasaminte cu care sunt dopate acestea pt a ajunge rapid (timpuriu) la maturitate. Acestea consumate vor afecta sanatatea si genera boli grave.

This website uses cookies.

Read More