O primărie ține 4.000 de oameni fără apă, de 2 luni. Prefectura Bacău trimite instituțiile publice în control

De două luni, 4.000 de locuitori ai comunei Gura Văii, județul Bacău, sunt lăsați fără apă de administrația locală. Oamenii au făcut un memoriu la Prefectura Bacău, în care s-au plâns că au plătit apa, dar Valerică Mihalcea, primarul comunei, ar fi „uitat” să achite la furnizor.

Luni, 12 august 2019, problema s-a discutat în ședința extraordinară a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, condusă de prefectul Luminița Maricica Coșa, împreună cu subprefectul județului, Valentin Ivancea.

După ce s-a constatat că Primăria Gura văii nu a anunțat instituțiile statului despre situația de criză, directorii instituțiilor de control au recunoscut că nu au luat până acum nicio măsură pentru sancționarea celor vinovați. Practic, concluzia a fost că problema a fost tratată cu dezinteres chiar de cei care au posibilitatea să acționeze.

Potrivit unui comunicat de presă de după ședință, s-a hotărât ca o comisie mixtă alcătuită din reprezentanți ai Gărzii de Mediu – Comisariatul Județean, Administrația Bazinală de Apă „Siret” – Serviciul de Gospodărire a Apelor, Direcția de Sănătate Publică, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor și Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență Bacău să ancheteze bmodul în care primarul s-a achitat de obligațiile legale referitoare la serviciile comunitare de utilități publice.

De asemenea, se va solicita aplicarea măsurilor necesare pentru reluarea în regim de urgență a alimentării cu apă potabilă în sistem centralizat și supravegherea stării de sănătate a populației în zona afectată.

Primarul din Gura Văii, Valerică Mihalcea, nu a putut fi contactat, pentru un punct de vedere.