O pensionară din Bacău a strecurat 400 de lei în geanta unui polițist, în timpul unui control. Femeia susține că i-a răsplătit pe oamenii legii

O pensionară din judeţul Bacău, administrator al unui magazin sătesc, s-a ales cu o condamnare penală după ce a încercat să-i “răsplătească” pe poliţiştii care au amendat-o scrie Adevarul.ro

Lucica Avram, o pensionară în vârstă de 65 de ani, din judeţul Bacău, a fost condamnată la un an şi şase luni de închisoare cu suspendare şi obligată să respecte un program strict de supraveghere timp de doi ani, fiind acuzată de dare de mită. În plus, femeia a fost obligată să efectueze şi 60 de zile de muncă în folosul comunităţii.

Foto arhivă

Condamnarea pesionarei pentru fapte de corupţie a survenit unui control pe care doi ofiţeri de poliţie l-au efectuat la magazinul pe care familia Avram îl deţine în satul Ungureni din judeţul Bacău. Aflaţi într-un control tematic dispus de Inspectoratul de Poliţie al Judeţului  Bacău pe linia aprovizionării şi comercializării produselor accizabile în mediul rural, cei doi poliţişti au identificat o serie de nereguli ce tineau de documentele de provenienţă ale mărfurilor puse la vânzare, astfel că au decis aplicarea unei sanctiuni contravenţionale în cuantum de 2.000 lei.

În timp ce poliţiştii se ocupau de redactarea procesului verbal, pensionara, fără a spune ofiţerilor, a luat din geanta personală o sumă de bani (400 de lei) şi a strecurat-o în geanta aflată pe o ladă frigorifică, ce aparţinea poliţistei, fără a fi văzută de careva.

Pensionara şi-a însuşit amenda, semnând procesul verbal. Seara, când poliţista a ajuns acasă şi a constatat suma de bani, şi-a anunţat superiorii şi a formulat denunţ. Având tehnică de supraveghere asupra sa, poliţista a revenit câteva zile mai târziu în satul Ungureni procurorii care au declanşat ancheta încercând să proveninenţa banilor. Fără a şti că sunt monitorizaţi, soţii Avram au stat din nou de vorbă cu poliţiştii. Bărbatul a invocat că nu ştia de gestul soţiei, în timp ce aceasta din urmă a recunoscut că ea a fost cea care a pus banii în geanta poliţistei. Femeia a susţinut, în faţa anchetatorilor că a considerat să poate face acest gest urmare a comportării deosebit de corectă, amabilă pe care au avut-o cei doi inspectori în controlul pe care l-au efectuat.

”Inculpata a recunoscut că a dat aceşti bani din plăcere, pentru felul cum a decurs acest control. Şi soţul inculpatei a declarat faptul că soţia i-ar fi spus că «cei doi erau simpatici, semănau cu copiii noştri, s-au comportat foarte frumos cu noi». Chiar dacă nu au fost înmânaţi banii cu scopul de nu li se încheia procesul-verbal de contravenţie, pentru  a determina efectuarea vreunui act contrar atribuţiilor de serviciu, infracţiunea de ”dare de mită”, în cauza pendinte, întruneşte elementele constitutive întrucât banii au fost înmânaţi ”în legătură cu îndeplinirea atribuţiilor de serviciu”, iar cei inspectori aveau calitatea de ofiţeri de poliţie, fiind funcţionari publici”, au invocat judecătorii Tribunalului Bacău, care au dispus condamnarea pensionare.

Atât inculpata, cât şi procurorii au contestat hotărârea de condamnare, dosarul fiind înaintat spre judecarea căii de atac Curţii de apel Bacău.

Vezi comentariile (1)

  • ”Inculpata a recunoscut că a dat aceşti bani din plăcere...."
    cred ca termenul corect ar fi "din consideratie". Bine ca nu au scris ca a dat banii "pentru placere".