O nouă criză a gunoiului: Celula 1 e plină, iar Comăneștiul a blocat contractul pentru Celula 2. ADIS amenință cu exluderea

Groapa de gunoi a Bacăului (Celula 1) este aproape plină, specialiștii îi mai dau câteva săptămâni de viață, după care cele 10.000 de tone de deșeuri care se adună zilnic din tot județul nu vor mai avea unde să fie duse. Celula 2 (depozitul conform) este gata, însă nu poate fi operată, întrucât contractul cu Eco Sud a fost blocat de orașul Comănești.

Celula 1 se apropie de capacitatea maximă, iar cele 10.000 de tone pe zi (10.000 – 30.000 de metri cubi) vor umple în scurtă vreme depozitul la capacitatea maximă, care este de 855.000 de metri cubi. Soluția a fost gândită din timp, pe fondurile europene atrase de Consiliul Județean prin proiectul „Managementul integrat al deșeurilor în județul Bacău”. Investiția este derulată de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Salubrizare (ADIS), care a organizat și finalizat licitația pentru operarea Celulei 2, dar și a altor instalații din județ.

Sorin Brașoveanu, președintele ADIS și al Consiliului Județean Bacău

Procedura de achiziție publică a fost câștigată de Eco Sud SA, iar contractul ar fi trebuit aprobat de cei 94 de membri ADIS (93 de Consilii Locale ale localităților din județ și Consiliul Județean Bacău). „93 de unități administrativ-teritoriale (UAT) au aprobat semnarea contractului de delegare cu această firmă, mai puțin Comănești, care în urmă cu trei ani a aprobat documentația de atribuire”, a anunțat Sorin Brașoveanu, președintele ADIS și al Consiliului Județean.

Problema este cu atât mai acută cu cât, după semnarea contractului (blocată de Comănești), Eco Sud are la dispoziție 80 de zile ca să se pregătească de activitatea propriu-zisă. Puse în dificultate de atitudinea orașului Comănești, autoritățile amenință localitatea cu excluderea din ADIS, ca să se poată derula contractul la nivelul județului.

Primarul Viorel Miron: „Nu ne vor putea da afară!”

Pentru Ziarul de Bacău, Viorel Miron, primarul orașului Comănești, s-a arătat stăpân pe situație. „Nu ne vor putea da afară din ADIS, așa cum nu a fost închis nici spitalul. De ce? Pentru că orașul Comănești are același primar, nu s-a schimbat!”, a declarat edilul.

Viorel Miron a spus că în Consiliul Local a fost aprobat contractul, dar cu modificări, deoarece pe baza Actului adițional nr.1, Comăneștiul ar fi exceptat de la regula generală a plății către ADIS „UAT Comănești plătește către operatorul propriu deșeurile, iar acesta plătește către Eco Sud depozitarea”, a susținut primarul.

Viorel Miron este convins că taxa de 9,97 de lei plătită de fiecare beneficiar nu este corectă, deoarece localitatea a derulat un proiect european pe domeniul salubrizării, acum cumpără noi utilaje și va reduce cantitatea de deșeuri cu 70%. „Din banii cetățenilor se fac aceste investiții, iar scopul este scăderea costurilor, iar ADIS ne cere să plătim mai mult cu 13 miliarde de lei vechi, în condițiile în care noi reducem cantitatea deșeurilor”, s-a plâns primarul.

Consiliul Local a aprobat totuși taxa de 9,97 de lei lunar, dar numai la blocuri, în zonele de case a lăsat la 4,07 lei, sumă cu care ADIS nu este de acord.

Efectele excluderii Comăneștiului din ADIS

Potrivit ADIS, prin neaprobarea în forma standard a contractului cu Eco Sud, Comăneștiul se autoexclude practic din asociație. De asemenea, localitatea nu beneficiază de excepția invocată de edil, deoarece a fost anulată printr-un alt Act adițional aprobat ulterior și care stabilește că localitățile încasează taxa sepecială de salubritate și o virează ADIS. În cazul Comăneștiului, din suma virată ADIS se scade plata propriului operator, Eco Valea Muntelui SRL.

Conducerea orașului mai pierde din vedere că, dacă și-ar integra proiectul de salubrizare în cel derulat de ADIS, ar urma să încaseze redevențe de la operatorii ce vor folosi instalațiile proprii. Prin excluderea din ADIS, Comăneștiul ar putea fi obligat să returneze peste 1,5 milioane de euro de care a beneficiat prin închiderea gropii neconforme, primirea de pubele și echipamente etc.

„Idei năstrușnice”

Senatorul Dragoș Benea, fost președinte ADIS și CJ și actual președinte PSD, a declarat într-o conferință de presă că „UAT Comănești are idei năstrușnice”, fiind singura localitate care are probleme și cu apa și canalizarea, pentru care preferă să achite amenzi periodice la Apele Române. Fostul președinte al ADIS a mai spus că orașul Comănești nu va putea să depoziteze deșeurile nici la Miercurea Ciuc, după ce va fi exclus din ADIS.

Senatorul Dragoș Benea, președintele PSD Bacău

Share this post:

Vezi comentariile (2)