O cruce uriașă amplasată ilegal încurcă un grup statuar finanțat de Dedeman și dedicat centenarului Marii Uniri

O cruce uriașă a fost amplasată dubios în Parcul Catedralei din Bacău, iar autoritățile refuză să vorbească despre problemele de legalitate ale „monumentului”. Specialiștii spun că amplasarea crucii este nepotrivită în parc, cu atât mai mult cu cât este foarte aproape de alt monument aflat în construcție, dedicat Centenarului și finanțat de compania Dedeman.

În aceste zile, în Parcul Catedralei au loc lucrări de amenajare a unui grup statuar care îi va înfățișa pe Regele Ferdinand I și pe Regina Maria. Lucrările sunt finanțate de Dedeman, dar sunt coordonate de Asociația Unlimited Connections, care a încheiat anul trecut un parteneriat cu Primăria Bacău.

Lucrările se desfășoară la umbra unei cruci amplasate anul trecut de Asociația Cultul Eroilor, dar despre care nu se știe dacă are autorizație de construcție. Primăria Bacău și alte instituții ale statului refuză de aproape 30 de zile să comunice dacă „monumentul” respectiv avea sau nu autorizație când un sobor de preoți a fost chemat pentru sfințire.

Crucea a fost plătită de Asociația Cultul Eroilor, care, ignorând existența proiectului Unlimited Connections, era decisă sa ridice propriul monument al eroilor. „Noi am vrut să punem crucea. Dacă se va face monumentul este treaba Primăriei. Crucea poate fi și dată jos”, spunea atunci, pe un ton nervos, Paul Timofte, președintele asociației.

De cealaltă parte, reprezentanții asociației Unlimited Connections speră ca, până la inaugurare, crucea care a fost plantată în mijlocul parcului, exact în fața viitoarei constructii, să dispară.

„Suntem în plină amenajare. Săptămâna aceasta se va turna soclul. Cele două statui, ale Regelui și Reginei, sunt gata. Au fost realizate de Radu Ciobanu și turnate de Faurar Art din Baia Mare. Urmează să ajungă în Bacău”, explică Oana Radu, manager de proiect. Inaugurarea grupului statuar se va face oficial pe 27 septembrie, în prezenta autorităților locale și naționale.

Pe de altă parte, arhitecții consideră că în Parcul Catedralei este mai potrivit un astfel de monument, decât o cruce. „Un astfel de grup statuar este mai potrivit. Este o abordare contemporană, cu aceste statui coborâte la nivelul omului. Vorbim despre un parc, este mai potrivit așa”, a declarat pentru Ziarul de Bacău Liliana Bârgu, președintele Ordinului Arhitecților Bacău.

Grupul statuar este ridicat pentru a marca Centenarul.

Vezi comentariile (10)

 • Pe viitor cine se va ocupa de intretinerea acestui grup statuar?
  Daca se va ocupa primaria sigur va avea soarta celorlalte statui din oras.
  Este o rusine sa vezi cum primarul/primaria/CL cinstesc memoria acelor inaintasi.
  Oare cum fac turistii (?) fotografii la acele monumente ? Trebuie sa fii artist ca sa nu-ti iasa in poza placile sparte, cazute si mizeria din jur.

 • Tot fratii Paval, respectiv SC DEDEMAN, vor trebui sa se ocupe de ingrijirea impecabila a monumentului. Poate se vor apuca ma repede si de amenajarea terenului din zona Letea, daca au finalizat achizitionarea . Mult succes!

 • Cu ce va deranjeaza crucea, stimabililor?? Nu mai puteti voi de cruce!! Ce sa caute statui cu regi in parcul CATEDRALEI?? Se cheama parcul Catedralei tocmai pt ca se afla linga BISERICA! Crucea sta foarte bine acolo unde este!! Dedeman n-are decit sa puna regii in alta parte, in curtea vreunui palat locuit de ei

  • Parcul se cheama "parcul unirii"
   e firesc sa fie exact familia regala
   nu stiu ce dracu' cauta catedrala in parcul unirii... asta e alta discutie...

 • Adica cei care si-au facut cruci si au zambit la poze la "inaugurare" (prefect, presedinte CJ, primar cu tot cu esarfa,viceprimari, sefi din politei, consilieri etc etc) au inghitit o galusca cat ei de mare?
  Primarul (jurist de meserie!!) are scuza ca el oricum nu stie ce se intampla in oras dar, dintre toti ceilalti nu si-a pus nimeni problema ca nu este legal "monumentul"?
  Pe placa acelei cruci scrie ca a fost facuta cu sprijinul primariei Bacau, a consiliului local si judetean. Aceste institutii si sefii lor au sprijinit o ilegalitate???
  Prostia administrativa s-a nascut la Bacau in 2016

  https://zdbc.ro/bataie-pe-monumentul-din-parcul-catedralei-asociatia-cultul-eroilor-a-pus-crucea-de-temelie-a-unui-monument-ce-va-fi-ridicat-de-alt-ong/

 • Voi numiti crucea aia de lemn monument? Aia in 5-6 ani va putrezi.A fost pusa de fapt ca sa blocheze constructia celuilalt monument.In Bacau de ani de zile se actioneza impotriva cetatenilor.Cineva doreste depopularea orasului.De ce nu inteleg? Ce o fi sub Bacau?Se actioneaza systematic ca nu cumva cei plecati sa se intoarca acasa.In fiecare luna august se ramane fara apa.Uneori aia rece ,alteori apa calda.

 • Suntem o tara a contrastelor ,unde unii cu buna stiinta si interes arunca o " pastila " iar poporul incepe sa comenteze denaturand situatia ajungandu-se de la o cruce nevinovata si busturile unor regi la "drobul cu sare". Stimati conationali ne consumam de prisos energiile in loc sa muncim si sa gandim sanatos !!! De nu ne vom destepta vom ajunge si mai rau !!!!

 • Personal mi se pare acest monument foarte urat judecând după imaginea de pe gard.
  Dedeman putea sa faca altceva mai util pt Bacau cu banii ăștia.
  Nici crucea si nici statuia nu si au locul acolo, era mai bine sa fie lasat locul liber.

This website uses cookies.

Read More