Ministerul Justiției construiește lângă Bacău o arhivă gigantică, pentru 473 de kilometri liniari de dosare

Lângă Bacău, la Letea Veche, s-ar putea construi o clădire de 5.000-6.000 de metri pătrați, în care să se depoziteze arhiva din instanțele de judecată.

Instanţele, parchetele şi celelalte instituţii din administrarea Ministerului Justiţiei deţin aproximativ 473 de kilometri liniari de arhivă, documentele fiind depozitate în subsoluri sau în spaţii neadecvate, ocupând mult loc necesar desfăşurării actului juridic, susţine ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, citat de news.ro. El spune că este necesar un teren „generos”, de 5-6.000 de metri pătraţi, pe care să fie construită o clădire în care să fie depozitată toată arhiva, care să aibă toate utilităţile şi să beneficieze de acces uşor.

„Documentele din domeniul Justiţiei se păstrează, potrivit legii, timp de 90 de ani. În documentele alea sunt consacrate drepturile cetăţenilor, indiferent dacă au trecut sau prin penitenciar. Documentele trebuie să fie păstrate în mediu corespunzător, oamenii să aibă acces facil la ele. Astăzi dacă mergeţi la instituţii, la parchete, veţi vedea că multe dintre aceste documente sunt depozitate la subsol sau în spaţii neadecvate. Şi ocupă şi spaţiul necesar magistraţilor. La nivelul Ministerului Justiţiei am solicitat instituţiilor şi parchetelor apriximativ cam caţi metri liniari au dânşii. Am primit răspunsurile şi a rezultat că în ţară avem aproximativ 473 de kilometri de arhivă. Să nu uităm că în 90 de ani, spaţiul de depozitare tot creşte, de aceea trebuie să depozităm documentele în spaţii corespunzătoare”, a declarat luni ministrul Justiţiei, Tudorel Toader într-un interviu pentru Digi24.

Toader a afirmat că este necesar un teren „generos”, de 5-6.000 de metri pătraţi pe care să fie construită o clădire cu toate utilităţile şi cu acces facil. Ministrul a precizat că un astfel de teren poate fi oferit de Adminsitraţia Naţională a Penitenciarelor la Letea Veche, județul Bacău.

„M-am adresat autorităţilor locale, primarilor, consiliilor judeţene, dar şi ANP, ca să identificăm spaţiul în care să depozităm arhivele. Avem nevoie de un teren destul de generos, nu vrem să facem cu etaje, să nu cheltuim banii. Facem un singur proiect, care să se defăşoare pe 5.000-6.000 de metri, numai parterul, mai înalt. Avem nevoie să aibă facilităţi, acces, gaz, lumină, canalizare, tot ce prespune buna desfăşoare. Aici este un spaţiu frumos, liniştit, dar mai dificil, e izolat. Aud ca la Letea Veche ni se poate oferi un teren similar ca suprafaţă, care este tot al ANP Bacau, dar care are toate utilităţile. Înainte de a-l vedea, cred că acolo îi va fi locul”, a spus Toader.

Aud ca la Letea Veche ni se poate oferi un teren similar ca suprafaţă, care este tot al ANP Bacau, dar care are toate utilităţile. Înainte de a-l vedea, cred că acolo îi va fi locul”, a mai precizat Ministrul Justiției. (sursa: news.ro)

Share this post:

Vezi comentariile (1)

  • sigur, vor avea unde tine inregistrarile securitatii in ultimii 25 de ani, carora mai nou li se spune si justitie noua. brava, de cata maculatura produceti !