Lucrări ilegale la Biserica “Sf. Nicolae”. Preotul paroh s-a apucat să toarne ciment împrejurul unui monument istoric

Situl arheologic din curtea Bisericii “Sf. Nicolae”, din centrul Bacăului, care se află pe lista monumentelor istorice din municipiu, a fost de curând îngrădit cu ciment. Lucrarea este ilegală, fapt confirmat de Direcția Județeană pentru Cultură Bacău, care nu a emis niciun aviz în acest caz. 

“Pentru lucrările care au loc la Biserica „Sf. Nicolae”, în zona de protecție a sitului monument istoric cod LMI BC-I-s-A-00770, Direcția Județeană pentru Cultură Bacău a eliberat avizele: 100/Z/19.12.2008 – certificat de urbanism nr. 394/11.04.2008, 32/Z/29.09.2011 și12/Z/05.02.2018 pentru lucrări  de înlocuire învelitoare, finisaje,amenajare lumânărar, împrejmuire Biserica „Sf. Nicolae” Bacău. În proiectul avizat sunt prevăzute lucrări de refacere a trotuarului dinjurul Bisericii „Sf. Nicolae” și placarea acestuia cu piatră naturalăde Vratza. În ceea ce privește refacerea trotuarelor din jurul fundațiilor bisericii din sec. XV-XVI, care au statut de monument istoric, lucrările au fost executate fără avizul Direcției Județene pentru Cultură Bacău, în acest moment preotul paroh a fost informat că este obligat să suspende executarea lucrărilor până la intrarea înlegalitate: întocmirea unui proiect și obținerea avizului, conform Legii 422/2001, privind protejarea monumentelor istorice, cu modificările și completările ulterioare”, se arată într-un răspuns oficial trimis Ziarului de Bacău. 

Biserica “Sf. Nicolae” nu este prima dată în mijlocul unor controverse. În anul 2015, cu acordul Consiliului Local Bacău, parohul a ridicat un gard în jurul sitului arheologic, îngrădind și o bucată însemnată de teren ce aparținea Primăriei. Societatea civilă a fost atunci nemulțumită, având în vedere că situl arheologic este public și ar trebui să poată fi vizitat fără îngrădire de băcăuani. 

Vezi comentariile (9)

 • Betona oameni buni BETON. Cimentul e praful ala cu care se prepara betonul. Sunteti jurnalisti si scrieti aiurea.

  • Cimentul este un praf de culoare gri-cenusie extras din roca specifica si are rol de liant in turnarea betonului. Asadar preotul a turnat beton(armat) pentru ca se vad si niste armaturi din plasa sudata. Cimentul poate fi pus si in mortarul de zidarie si in adezivi pentru placile de faianta si gresie gleturi speciale. Preotul nu a turnat ciment ca altfel l-ar fi luat vintul. Cimentul e un praf!

 • Un popa care confunda biserica cu propria-i ograda, ca na' cum adica, nu poate turna el beton unde vrea muschiu lui?! Parerea mea este ca BOR in momentul in care repartizeaza aceste parohii sa o faca astfel incat acei preoti care preiau in administrare lacase de cult monument istoric sa aiba si o pregatire suplimentara, nu doar cea ecleziastica; sa aiba si ei habar de biserica si pamantul pe care il calca, pana la urma orice edificiu de aceste fel are si o incarcatura istorica dincolo de valoarea spirituala. Nu e primul si nici ultimul caz de acest gen. Mai sunt popi care au pus termopane la biserica, au acoperit picturi bisericesti, samd.

 • vine la un moment dat cutremurul ăla mare și se vor separara natural pe gradații; cei cu rezultate financiare iau liftul rapid sus langa Isus, cine nu face planul mai sta pe jos sa mulgă babe de bani

  cu un pic de răbdare, aflam unde se încadrează popa cu garduri și cazemate

 • Popa ăsta cred ca e foarte frustrat de articolul asta :)) a trimis o armata sa dea dislike la toate comentariile... Sau o fi interventie divina :)))))

 • Nerusinare maxima! Cum e posibil sa se cheltuiasca sume imense pe garduri de marmora hidoase,pe cladirea aceea ca o hulubarie din curte,pe trotoare fara rost ,pe ingradirea spatiului public ,cand in fata bisericii sunt ,in permanenta,oameni saraci,cersetori, bolnavi ,infirmi,neingrijiti,dar pe care cei din fata altarului nu -i vad,sau daca-i vad,nu ii baga in seama,desi unul din rosturile bisericii este ajutorul celor nevoiasi .
  Autoritatile, serviciul de arhitectura si sistematizare al primariei nu are nici un punct de vedere?

 • Un articol de scandal deoarece lucrarea nu afecteaza si nici nu altereaza monumentul fiind vorba de pavaj. Important este faptul ca nu a interesat pe nimeni pana acum acea ruina si pe care nimeni din cei ce comenteaza, nu da doi bani.

 • Astora le-a ramas sa atace Biserica. In loc sa scrie despre coruptia din institutiile statului, gen CJ, Curtea de Conturi Bacau, ITM, Isj Bacau,DSP, Primarii, Scoli, ataca preotii si Biserica.

This website uses cookies.

Read More