Licitația pentru centura Bacăului continuă cu reevaluarea ofertelor. CNSC a admis contestația turcilor de la IC Ictas Insaat Ve Ticaret AS

CNAIR va trebui să reia procedura procedurii de atribuire a contractului „Proiectare și Executie Varianta de Ocolire Bacău”, de la faza de evaluare a ofertelor.

Deși compania a desemnat drept câștigătoare firmele UMB Spedition și Tehnostrade, Consiliul Național de soluționare a Contestațiilor a analizat o contestație depusă anterior de turcii de la IC Ictas Insaat Ve Ticaret AS care au contestat eliminarea din competiție. Constructorul turc a contestat decizia prin care oferta sa a fost declarată neconformă şi au solicitat reevaluarea acesteia.

Șantierul centurii municipiului Bacău, foto Facebook, 16 ianuarie 2017

În contestația depusă, turcii au acuzat o calitate slabă a documentației de licitație. Ei au arătat că aceasta conține numeroase erori precum menționarea unor girații inexistente în realitate în unele noduri rutiere. Este doar unul dintre exemplele date de ei. De fapt, au spus ei, potrivit diacaf.com, CNAIR ar fi luat în grabă vechea documetație de licitație a centurii și vechiul proiect (făcut de firma turcă Eco Insaat care a lucrat la centură până la rezilierea contractului), și le-a scos din nou la licitație fără a verifica corectitudinea informațiilor.

„Anulează, în parte, procesul verbal nr. 13B/1723/12.07.2018 și actele subsecvente acestuia, respectiv referirile la oferta contestatoarei, și obligă autoritatea contractantă ca, în termen de 15 zile de la primirea deciziei, să continue procedura de atribuire prin reevaluarea acestei oferte”, se arată în decizia CNSC datată 13 august 2018.

Firma turcă Ic Ictas Insaat a definitivat în 2016 realizarea celui mai larg pod suspendat din lume, construit în nordul strâmtorii Bosfor. Podul contruit de Ic Ictas peste Bosfor este cel mai larg pod suspendat din lume, cu o lățime de 50 de metri, pe acesta existând opt benzi de circulație. Totodată constructorii acestuia îl laudă ca fiind podul suspendat de cale ferată cel mai lung din lume respectiv 1,4 kilometri.

Vezi comentariile (14)

 • Pe astia de la CNAIR cine oare ii da afara pentru incompetenta ? Doar pile si relatii idioate ... Sa mai zic si de SPAGA ?

 • La alte articole din acest ziar, având aceeași tema, comentatorii urlau ca turcii trebuie scoși mai repede, ce atâta Diplomație, sa se desemneze mai repede băcăuanul nostru câștigător....
  Iată ca legislația prevede cai de apărare, iar tot legislația nu permite defavorizarea unui SRL turcesc in dauna unuia românesc. Cine și-ar dori așa ceva, probabil votant liberal de când se știe, nu e decât un nostalgic al epocii de aur...

  • "defavorizarea unui SRL turcesc in dauna unuia românesc" e o expresie ilogica, ca intregul dvs expozeu care pare sa n-aiba alt scop decat sa atace votantii liberali. plus favorizarea turcilor, de parca de grija lor nu mai putem noi, bacauanii.
   tipic pt un postac psd-ist, traitor in epoca feudala...

 • si cam asta a fost si cu centura ...... pana in 2020 refac astia de la cnair documentatia si apoi o tin iar in licitatii pana prin 2025.......

 • Cu ce forta de munca vor faca turcii lucrarea ?Acest popor care dea lungul istoriei ne-au JACMANIT nici acum nu ne lasa in pace!Ani de zile ne-au mintit si la urma ne-au tras TEAPA cu centura Bacaului! N-au nici rusine nici bun simt ! Ar trebui ca nici o firma subcontactoare sa nu lucreze cu ei!

 • Fără să fi citit Decizia CNSC (ea inca nu a fost publicata), pot trage următoarele concluzii.
  1. Turcii au apelat la o casă de avocatură bună, specializată în materia achizițiilor publice.
  2. Din ce reiese din contestație, comisia de evaluare a descalificat firma turcescă, dar a omis (probabil din neștiință) să motiveze serios acest fapt. Astfel, Curtea de Apel București are mari șanse să mențină decizia CNSC.
  3. UMB Spedition, deși avea aceasta posibilitate, nu a făcut o cerere de intervenție în nume propriu sau in numele autorității contractante, motiv pentru care nu poate ataca Decizia CNSC la Curtea de Apel București, Autoritatea contractantă fiind singura care are acest drept.

  În oricare dintre variante, anul acesta nu se va lucra la centură.

 • Asta este un motiv serios de iesit la protest.Va iesi cineva? Nu si aceasta centura nu se va face prea curand cu tampitii din politica romaneasca.

  • sa protestezi pt ce? sustii ca cineva sa incalce legea? nici eu nu vreau turcii aia pt centura...asta e legea au dreptul la contestatie...daca nu se facea licitatie urlati sa vina dna sau mama zmeilor sa ii aresteze ca nu au respectat legea...mai usor cu protestele astea idioate...

  • Care e motivul de iesit la protest? Faptul ca au dreptul sa conteste o licitatie? Bine mai era in comunism, asa-i? Ce contestatii, ce firme turcesti? Voteaza PNL in continuare si acolo ajungem, exact in comunism.

 • Da, buna intrebare. Ies bacauanii cu miile cand este vorba despre Dragnea, si pe buna dreptate. Dar cand e vorba despre APA, despre CENTURA, stau acasa si mormaie. Asa ceva e un paradox. Pana la urma, bacauanii ce vor mai mult ? Sa plece Dragnea sau sa aiba centura ? Normal ca ambele, dar atunci, iesiti naibii, oameni buni, si demonstrati si pentru CENTURA !

  • Bacauanii au nevoie de un tatuc care sa ii scoata la protest, unul ca tatucul Lenin. Altfel prefera sa mearga la mall. Si apoi nici nu isi doresc prea mult sa plece Dragnea, pe cine mai injura de dimineata pana seara pentru orice, l-ai luat pe Dragnea, le-ai luat jucaria. raman fara subiect. De asta nici nu se protesteaza pentru coborarea in ritm rapid a orasului la stadiul de sat cu blocuri.

 • Penibili si cu centura, si cu rezerva de apa....
  Niste cretini si multe dubiosenii.
  Bacaul ramane o asezare rurala.

 • Turcii nu s au mai apucat acum vreun an de centură, au luat 40% din bani si apoi si au declarat falimentul? Turcul tot turc...