Județul Bacău, fruntaș pe țară la despăgubiri în urma inundațiilor

Inundațiile de la începutul verii au produs pagube semnificative în județul Bacău, printre cele mai afectate localități fiind Slănic Moldova și Moinești, dar au fost proprietăți inundate și în municipiul Bacău. Dacă au fost prevăzători, cei care aveau asigurări de locuință obligatorii au avut posibilitatea de a depune dosare de daună și aceștia urmează să primească despăgubiri.

Doar 14% dintre locuințele din județ sunt asigurate

De altfel, potrivit statisticilor oficiale ale Pool-ului de Asigurări Împotriva Dezastrelor România (PAID), Bacăul conduce topul județelor cu cele mai multe dosare. „Din statistica realizată de PAID, cele mai afectate județe au fost Bacău – cu 74 de dosare, Suceava, tot 74 de dosare și Covasna, 73 de dosare. Din județul Bacău, cele mai multe dosare s-au deschis la Moinești, 20”, declară Oana Radu, PR director PAID. Alte dosare sunt în evaluare, fiind posibil ca în viitor numărul celor care primesc despăgubiri să fie mai mare. În total, în toată țara s-au deschis 740 de dosare de daună, valoarea lor fiind de peste 3 milioane de lei.

Asigurări în scădere, de la inundații încoace

Dacă Bacăul conduce topul despăgubirilor, nu același lucru se poate spune și despre numărul asigurărilor. 40.851 de asigurați erau la finalul lunii august, în județul Bacău, cu peste 4000 mai puțini decât în luna iunie. Gradul de acoperire este de doar 14 la sută, în tot județul fiind peste 280.000 de imobile de asigurat. În municipiul Bacău, doar 17.647 locuințe din 71.998 erau asigurate la finele lunii august.