Județul Bacău, al doilea în regiune după rata mortalității infantile

Rata mortalității infantile rămâne în România de două ori mai mare decât rata medie a Uniunii Europene, în unele județe depășind chiar media pe țară, care a fost, în 2017, de 7,2 la mia de copii născuți vii, principala cauză a mortalității fiind nașterile premature. Datele provin din raportul organizației Salvați Copiii.

Printre județele mai vulnerabile se numără și Bacăul, având o rată a mortalității infantile de 7,8 la mie, mai mare decât Suceava, Neamț, Iași și Vaslui și al doilea după Botoșani, care are o mortalitate infantilă de 12,9 la mie, printre cele mai mari din țară și de trei ori aproape media pe țară. Cauzele sunt multiple, lipsa locurilor la terapie intensivă neonatală și a dotărilor fiind printre cele mai importante.

Maternitatea Spitalului Județean Bacău este de grad III, iar anual aici au loc 4.500-5.000 de nașteri. „Din punct de vedere al dotărilor, suntem mai bine decât acum câțiva ani, și în plus sunt și medici. De altfel, noi primim cazuri mai grave și din Vrancea. Vreau să reamintesc totuși că doar un procent mic de cazuri îl reprezintă nou-născuții care stau în îngrijirea noastră între 0 și o lună”, a declarat pentru Ziarul de Bacău dr. Silviu Dinu, medic șef al Secției OG I, din cadrul Spitalului Județean de Urgență Bacău.