Ioan Niculae vine cu noi promisiuni: De la 1 decembrie, urmează a fi redeschis combinatul chimic de la Bacău

De la 1 decembrie 2019, ar urma să să se redeschidă combinatul chimic de la Bacău (cunoscut drept CICh, Sofert, Amurco), a declarat pentru economica.net, omul de afaceri Ioan Niculae. Cinci din cele şase combinate ale afaceristului ar urma să fie în funcţiune la 1 decembrie 2019. Două merg deja în plin, cu gaz importat direct de la ruşi, susține economica.net.
Omul de afaceri Ioan Niculae, chiar dacă are multe din liniile de business încă în insolvență (Interagro SA, firma mamă se află în proces de reorganizare, planul de salvare fiind aprobat cu peste 82 la sută din Adunarea creditorilor la sfârșitul anului trecut şi validat de judecătorul sindic) nu a renunțat la afaceri.

Cum a reuşit repornirea combinatelor de îngrășăminte chimice? Printr-o firmă nou înfiinţată care va finanţa activitatea celor cinci combinate (de la anul poate chiar şase) şi cu ajutorul contractelor de import de gaz, la preţ mai mic decât cel pe care l-a obţinut vreodată de la producătorii de gaz din România. Firma respectivă are un contract de furmnizare gaze naturale la preţ relativ fix pe o durată mai mare de doi ani de zile. Până la sfârşitul anului, Ioan Niculae anunță că va reporni toate cele cinci combinate care au făcut parte din imperiul Interagro, iar producţia de îngrăşăminte chimice care se apropie de două milioane de tone pe an va merge preponderent la intern si numai cantitățile nevândute urmând a fi exportate.

Al patrulea combinat pe care îl va redeschide este cel de la Piatra Neamţ (într-o lună, maximum două, după spusele omului de afaceri). De la 1 decembrie, urmează a fi redeschis combinatul chimic de la Bacău. Toate cele cinci combinate (urmând ca al şaselea, Făgăraş să fie pornit anul viitor) pot furniza circa 1,8 milioane de tone de uree solidă, 1,5 milioane tone/an de UAN (îngrăşăminte lichide-unul dintre cele mai căutate îngrăşăminte chimice la nivel mondial) şi/sau 1,2 milioane tone de azotat de amoniu şi 300.000 tone nitrocalcar (CAN) granulat pe an.

Practic, cu acestă cantitate de îngrăşăminte chimice pe bază de azot (azotoase) s-ar asigura necesarul de îngrăşământ pentru toţi fermierii României, salvând de la deficitul de cont curent al ţării peste 950 milioane dolari, bani plătiţi acum pentru importul de îngrăşăminte chimice, se mai afirmă în articolul economica.net.

Vezi comentariile (13)

  • O sa ne rasculam toti bacauanii, vom iesi la demonstratie si vom scoate putoarea asta de combinat care vrea sa ne otraveasca copii!!!

  • Nu va mai agitati atata, pentru ca conbinatul nu se va mai deschide niciodata. Nu va parasiti locurile de munca care le aveti in prezent pentru a va angaja la CIC, pentru ca nu se stie ce surpriza va asteapta.

  • Dragi băcăuani, trebuie să ne opunem din toate puterile ca acea nenorocire de combinat sa nu mai fie deschisă niciodata. Este în pericol mare viata copiilor noștri. Vreau sa vad dacă Niculae își construiește casa lângă CIC. Nu trebuie sa acceptam asa ceva!

  • Sa ecologizeze halda, apoi sa reobtina acordul de mediu, pe urma n-are decat sa reinceapa activitatea... Intr-o tara normala, fara indeplinirea celor doua conditii nu ar avea cum sa reinceapa, intrebarea fireasca e daca Romania-i tara normala...

  • După cum arata la prima vedere starea tehnică a instalațiilor de pe platforma combinatului, acestea nu prezintă siguranță în exploatare! Pun in pericol viața și sănătatea atât a celor care le vor exploata cât și a locuitorilor din zona ! Cred că repornirea combinatului poate fi făcută numai după o expertiză a stării instalatiilor și echipamentelor , din partea unor specialiști atestați .

  • Sa mute combinatul departe de oras, fiindca a fost amplasat gresit de comunisti. Sa duca de aici si halda de fosfogips care iradiaza orasul. Ne-a otravit aerul si ne-a distrus sanatatea. Hapsanul de Niculae nu tine cont de mediu. Nu vrem combinat chimic in orasul nostru !!!!!

  • Sa nu primeasca Autorizatie de Functionare de la Primarie , pana nu ecologizeaza halda de fosfogips (ramasa restanta tot de la el).

  • Acum pretul la gaz este scazut, asta si astepta Nicolae. Daca pretul ramane scazut Niculae va deschide combinatul si il va tine in productie atat timp cat beneficiaza de gaz ieftin, dupa aia povestea isi urmeaza cursul ca si data trecuta, o sa-l inchida la prima ocazie cum costurile de operare cresc.

  • Carevasazica Ion Niculae este agent rus ! Nu ca nu s-ar fi stiut pana acum , dar este prima data cand nu se mai sfieste sa ne-o spuna direct in fata. Interesant ar fi de stiut , ce inginerii mai are de gand sa faca tăvarişci Niculae , in legatura cu ecologizarea haldei de fosfogips , pe care trebuia sa o faca de cand cu "privatizarea ".