Pasajul Oituz-Gușe a fost redat circulației UPDATE

UPDATE: Duminică dimineață, pasajul a fost redat circulației, după ce a fost decolmatat sistemul de evanuare a apei.

Ruperea de nori de vineri seara a provocat inundații masive în tot orașul Bacău, afectând atât locuințe, străzi, instituții publice, firme private, dar și Pasajul Oituz-Ștefan Gușe. Deși nu se află la prima inundație, acum efectele sunt mai greu de înlăturat, cantitatea de precipitații fiind un record.

Pe contul său de Facebook, primarul Cosmin Necula a anunțat, în urmă cu câteva minute, că pasajul va putea fi redat circulației abia săptămâna viitoare.

„La Pasajul Oituz- Gușe efectivele de pompieri și lucrători de la Compania de Apă au reușit să elimine apa din pasaj. El va rămâne închis circulației rutiere pentru câteva zile deoarece am hotărât să demarăm lucrările de decolmatare a instalațiilor și pompelor de la pasaj. Acesta va fi redat circulației rutiere în cursul săptămânii viitoare”, a anunțat Necula.

Edilul a mai descris și alte situații din oraș, apărute în urma inundațiilor de vineri seara.

«La Școala „Mihail Sadoveanu” ploaia a afectat sala de sport, apa curgând prin acoperiș pe terenul de joc. Vom demara și aici lucrări urgente de reabilitare, conducerea școlii anunțându-mă că a semnalat problema și în trecut, fără ca Primăria să se implice în rezolvarea ei. Salut, pe această cale, echipa de la Grădinița „Crai Nou” care s-a mobilizat exemplar și, alături de pompieri, a reușit să îndepărteze apa adunată în mai multe incinte și facilități ale obiectivului educațional.

Pe strada Bicaz, ploaia abundentă a „căscat” o groapă în asfalt – un caz întrucâtva similar celui petrecut în fața Colegiului Pedagogic. Temporar, groapa a fost umplută cu nisip, iar în perioada următoare – alături de cei de la Compania de Apă – vom genera o soluție de reabilitare și modernizare a arterei. Riscul producerii de accidente rutiere este unul însemnat și ca primar nu pot accepta așa ceva”, anunță primarul Bacăului.

În momentul de față echipajele de intervenție continuă să acționeze acolo unde mai sunt semnalate probleme.

Ploaia de 75 litri/mp – o situație excepțională

Referitor la mult discutatul sistem de canalizare, Necula a apreciat: „Sistemul de canalizare a orașului este subdimensionat și nu poate face unor situații excepționale așa cum a fost ploaia de 75 litri/mp, o cifră semnificativă pentru Bacău. Canalizările sunt colmatate și una dintre prioritățile acestei administrații va fi curățarea tuturor canalelor și scurgerilor astfel încât să nu mai fim nevoiți să asistăm la inundarea carosabilului sau a anexelor (garaje, beciuri, subsoluri de bloc etc). Trebuie să fim conștienți că astfel de evenimente se vor mai produce și este nevoie să fim pregătiți pentru înlăturarea efectelor și pentru a preveni pagubele sau pentru a micșora numărul lor. Avem nevoie inclusiv de educație civică, dialog și solidaritate”.

În final, primarul Bacăului le-a mulțumit celor care au intervenit de urgență pentru înlăturarea efectelor inundațiilor.

„Vreau să adresez mulțumiri pentru prompitudine și sprijin Detașamentelor de Pompieri Bacău și Onești, Poliției Române, Companiei Regionale de Apă, membrilor comandamentului local pentru situații de urgență și angajaților municipalității care au intervenit ieri și astăzi. De asemenea, mulțumesc tuturor cetățenilor care au susținut eforturile echipelor de intervenție și au dat dovada de solidaritate cu persoanele afectate”, a menționat Cosmin Necula.

  • foto: Facebook Cosmin Necula.

Vezi comentariile (4)