UPDATE! Inundații în Bacău. Autoritățile au intervenit în Slănic Moldova, Bogdănești, Oituz și Mănăstirea Cașin

UPDATE! ISU Bacău a remis un comunicat de presă, în care prezintă situația în localitățile afectate de ploile torențiale căzute astăzi. 

Pentru evaluarea și limitarea efectelor negative produse de fenomenele meteorologice în zonele vizate de avertizarea meteorologică COD PORTOCALIU s-au deplasat echipaje din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Mr. CONSTANTIN ENE” al Județului Bacă Astfel, la această oră acționează în teren 70 de pompieri salvatori cu 21 de mijloace.

În urma manifestării fenomenelor meteorologice au fost afectate în comuna Mănăstirea Cașin circa 150 de gospodării. La această oră debitul apelor este în scădere. Din cadrul I.S.U.J. Bacău acţionează19 pompieri salvatori, cu două autospeciale de intervenţie, o barcă pneumatică cu motor, un autoturism pentru munca operativă, o autospecială de primă intervenţie şi comandă, o motopompă remorcabilă şi o motopompă transportabilă. Totodată, în zonă mai acționează trei utilaje grele – unul de la Primăria M-rea Caşin şi două de la societate comercială din orașul Tg. Ocna. Din cauza fenomenelor meteorologice, au fost afectate 26 de puncte de transformare din reţeaua de distribuţie a energiei electrice (2922 consumatori). La faţa locului acţionează o echipă de lucru din cadrul S.C. E.On România Distribuţie S.A.

Satul Curița (337 gospodării), din comuna Cașin, a fost izolat din cauza revărsării apelor și colmatării podului prin care se face accesul în localitate. Echipaje ale ISUJ Bacău formate din 18 pompieri salvatori, cu o autospecială de intervenţie cu apă şi spumă, două autoturisme pentru munca operativă, un autocamion şi două motopompe transportabile au reușit decolmatarea podului de acces în localitate. În continuare sunt afectate de apele revărsate 150 de gospodării. La ora 17:55 a fost luată măsura întreruperii alimentării cu energie electrică. Pentru coordonarea acţiunilor de intervenţie, la faţa locului s-a deplasat grupa operativă a unităţii formată din patru pompieri militari, cu o autospecială pentru munca operativă.

În comuna Bogdăneşti, satul Bogdăneşti, sunt afectate două gospodării. La faţa locului s-au deplasat cinci pompieri militari cu o autospecială de intervenţie cu apă şi spumă din cadrul Detaşamentului de Pompieri Oneşti.

În comuna Oituz, sat Marginea, au fost afectate cinci gospodării. La faţa locului s-au deplasat 14 salvatori cu o autospecială de intervenţie cu apă şi spumă, o autospecială de primă intervenţie şi comandă şi o autoscară mecanică, care acţionează cu o motopompă transportabilă pusă la dispoziţie de S.V.S.U. Tg. Trotuş. Pentru coordonarea acţiunilor de intervenţie, la faţa locului s-a deplasat grupa operativă a unităţii formată din patru pompieri salvatori, cu o autospecială pentru munca operativă.

În municipiul Oneşti, pe strada Mihai Bravu, a fost inundată o curte. La faţa locului acţionează șase pompieri militari, cu o motopompă remorcabilă.

Din cauza fenomenelor meteorologice, în comuna Dofteana au fost afectate 27 de puncte de transformare din reţeaua de distribuţie a energiei electrice. Dintre acestea 20 aparţin unei societăți comerciale, iar șapte fac parte din reţeaua S.C. E.On România Distribuţie S.A., care alimentează 1516 consumatori.

Drum din comuna Bogdanesti (Foto Facebook – Florin Popa)

„Din fericire nu au fost afectate vieți omenești și locuințele oamenilor, ci doar construcțiile anexe, iar nivelul apei este în scădere, mai ales după ce pompierii au pus în funcțiune motopompele. Se acționează și în satul Curița, unde s-a semnalat, de asemenea, început de inundație în curțile localnicilor „, a spus Carmen Cioltan.

Ofițerul pentru relații publice al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Bacău, Andrei Grecu, a precizat că la ora 19.00, echipe ale pompierilor militari, dotate cu mijloace tehnice, s-au deplasat și în comuna Bogdănești și în stațiunea Slănic Moldova „pentru a evalua și limita efectele negative produse de fenomenele meteorologice periculoase aflate în curs de manifestare în respectivele zone”.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Prefecturii Bacău, în toate localitățile de pe Valea Trotușului, zonă în care meteorologii anunță pentru următoarele 20-24 de ore noi averse „au fost activate Comitetele pentru Situații de Urgență Locale, care monitorizează continuu situația în teren, urmând a activa de urgență echipele special constituie pentru intervenții”. Totodată, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență analizează din oră în oră „riscul creat de averse” în localitățile afectate, pentru a decide rapid măsurile de ce trebuie luate.

sursa – Agerpres

 

Vezi comentariile (2)

  • Aaaaa, toti candidatii la primaria au fost prezenti acolo ca sa-i ajute pe oameni! Mai , sa fie! Al naibii treaba! Curat murdar, coane......!