„Inclusion”, pictură uriașă dedicată integrării rromilor, în cadrul proiectului ZidArt

Pe strada Banca Naţională, din Bacău, a fost inaugurată o pictură adresată integrării sociale a persoanelor de etnie rromă. „Inclusion” este realizată de Kaps Crew, fiind a treia pictură din proiectul ZidArt, implementat de Asociația Ingenious Drama.

Foto: Facebook

Potrivit inițiatorilor proiectului, rromii sunt a doua minoritate din România, conform recensământului din 2012, dar care „din păcate, se situează pe primul loc în cadrul victimelor discriminării alimentate în mod constant de tradițiile lor și de un stil de viață diferit de al nostru”.

Lucrarea subliniază importanța educării copiilor atât spre acceptare, cât și spre o conștientizare și asumare a tradițiilor altor etnii sau minorități. „Inclusion” face o legătură între tradițiile minorităților sub diferite forme în care acestea se prezintă (muzică, vestimentație) și felul în care continuitatea lor este strâns legată de faptul că aceste tradiții trebuie transmise generațiilor tinere, acest aspect conducând nu doar la conservare, ci și la înțelegerea largă a culturilor și minorităților de către public.

Pictura murală se întinde pe o suprafață de 150 mp, fiind realizată preponderent cu vopsea purificatoare de aer.

Prima lucrare din proiectul ZddArt este „Intuiția”, iar a doua este „Iubește”.

Vezi comentariile (11)

 • Fantastic. Si asta purifica atmosfera. Ma in curand o sa fim mai ceva ca jungla amazoniana. Sa nu curatam naibii aerul prea tare ca cine stie ce se intampla...

  • Ana , am observat ca iti place foarte mult sa comentezi in toate subiectele. Dar probabil o faci numai de pe computer sau telefon. Adevarat?

   • da asa e. De fapt comentez de pe buda in momentul asta. Cum altfel poti comenta la un articol online ma inteligentule? Telepatic? Cu pixul?
    Macar am ceva de spus. Tu ce ai comentat? Ce vrei sa reiasa din ce ai spus? Uita-te in oglinda poate iti dai seama ce limitat esti. Plus ca nici nu stii sa scrii. Baga virgula aia in fund nu unde ai bagat-o tu in mizeria ta de comentariu.Si vad ca mai ai si aprecieri. Sunt probabil de la alti prosti ca tine care nu pot gandi singuri si nu stiu sa scrie sau nu au o parere proprie :))))))

    • voiam sa spun ca probabil nu iesi deloc din casa si te simti foarte puternica din spatele pc-ul sau telefonului si in viata reala esti o lasa. Esti buna numai sa jignesti. Probabil nici nu esti o persoana de sex feminin.

     • Esti doar un nimeni care trebuie sa comenteze fara sa aiba ceva de zis. Habar nu ai pe ce lume traiesti. Singura ta scremere a fost sa spui nimic. Altceva? E greu sa gandesti nu? Repet, bine rau eu am exprimat o parere. Tu? Doar un nimic despre mine. E plina lumea de prosti ca tine din pacate...

     • Si probabil esti doar inca un botist care pune botul la vrajeala asta de reclama la vopseaua care curata planeta. E de inteles atunci nivelul comentariilor tale. Esti doar un limitat

    • 'Baga virgula in fund'. ASTA E LIMBAJ DE OM INTELIGENT SI PREGATIT?
     Si mai vorbim de 'un anumit nivel'?

     • "Fund" e un cuvant care nu ar trebui sa aiba nicio legatura cu "virgula".Unul e un termen urat,vulgar si lipsit de respect pe cand "virgula" e un termen gramatical.Sa nu amestecam limbajul de strada cu cel de scoala,daca tot ne pretindem "la un anumit nivel".

 • Astept ziua cand voi trece linistita pe langa un rrom,fara sa-mi fie teama ca imi sterpeleste geanta sau ma insulta in spate fiindca nu stiu ce i s-a nazarit.

  ...sau ziua cand un asemenea individ nu mai sare la gatul unei profesoare ca sa-i dea odraslei un cinci(fara sa merite), desi el(parintele rrom) a avut dreptul sa o socoteasca pe profesoara "fara bun simt" si sa o agreseze fizic!Elevul a fost tratat in mod egal cu ceilalti.Cand a meritat,a luat o nota buna,cand nu,nu.Deci,nu a fost vorba de o discriminare,ci de tupeu maxim caracteristic acestei minoritati.

 • Astept ziua in care fiecare rrom nu va mai imprastia in jur putoare de nespalat. Nu vom mai avea nevoie sa ne spanzuram pe pereti ca sa vopsim cu purificatori!Vreau sa-i vad la munca, nu cersind, asuprind, sechestrand, razandu-le celorlalti in nas cand sparg seminte ale caror coji ajung pe jos! Nu-i mai vreau postandu-si excrementele si pisatii pe oriunde, fara rusine!

This website uses cookies.

Read More