Iarna e în toi. Se impun lucrări în livezi?

Așa cum subliniam în articolul anterior, principalele dificultăți ale micului pomicultor sunt tăierile pomilor și tratamentele fitosanitare. De sfaturi, ca întodeauna în agricultură, e plină lumea, dar de cele mai multe ori, urmând sfatul unor neavizați apar probleme. Deja am fost întrebat de micii pomicultori dacă la această dată se pot curața și trata pomii. Răspunsul este că în condițiile actuale de frig și zăpadă nu se impun tăierile, este mai dificil de lucrat.

Dacă avem pomi mulți și timp disponibil putem începe tăierile la speciile semințoase (măr, păr, gutui). La speciile sâmburoase, tăierile se fac odată cu umflarea mugurilor și circulația sevei, deoarece aici pot fi probleme cu cicatrizarea rănilor, unde pot să apară scurgeri de clei care împiedică procesul de calusare. O să ofer mai multe detalii despre tăieri în articolele următoare. În ce privește tratamentele fitosanitare de iarnă se impune a se lămuri urgent acest aspect, întrucât mulți sfătuitori neavizați îndeamnă urgent la efectuarea acestei lucrări.

Sfatul meu documentat stiințific și practic este că tratamentele de iarnă sunt de domeniul trecutului. Se foloseau înainte insecticide agresive (Dibutox) în doze mari, care determinau poluarea agresivă a livezii, iar rezultatul combaterii era slab întrucât atât bolile, cât și dăunătorii sunt retrași sau sunt în forme de rezistență la iernare, în care deranjarea lor de unele pesticide este anevoiasă sau, de cele mai multe ori, nu se simte.

Recomand ca primul tratament să se efectueze la umflarea mugurilor (mugurii au crescut în diametru de peste 1,5 ori față de diametrul din iarna) și când se înregistrează temperaturi în creștere peste 10 grade Celsius. La acest tratament se utilizează un produs pe bază de Cupru, pentru toate speciile pomicole, iar la măr se adaugă obligatoriu un produs pe bază de Sulf pentru combaterea făinării, care atacă din această fază, făinarea iernând ca miceliu pe muguri, intrând rapid în activitate.

Tratamentul cu uleiuri pe bază de parafină, de care știu mai toți pomicultorii, nu este salvatorul total al pomilor. El are efectul de a distruge ouăle de acarieni, afide și formele de iernare a Păduchelui de San Jose ca și Păduchele lânos, dar acolo unde există, unde avem infecție din cauza neefectuării tratamentelor din perioada de vegetație. Când se impune, acest tratament se efectueaza în faza de dezmugurit și se combină cu fungicide (pe bază de cupru, iar la măr cu sulf pentru făinare) pentru a combate și infecțiile primare ale bolilor.

În acest an, insecticidele pe bază de ulei sunt scoase de pe lista pesticidelor omologate, întrucât sunt considerate neselective, ele distrugând laolaltă atât insectele dăunătoare, cât și cele utile. Singurul produs omologat pe bază de ulei pe care l-am mai găsit pe liste este Nuprid Oil, recomandat cu doza de administrare de 1,5 %.

Subliniez că în condițiile în care se efectuează tratamentele în vegetație cu insecticide, la momentul când dăunătorii sunt prezenți peste pragul economic de dăunare, utilizarea acestor uleiuri nu se mai impune.

La insecte, în marea lor majoritate, se fac tratamente de combatere când se sesizează atacul, iar la boli se fac tratamente de prevenire ale atacului atunci când sunt create condițiile de înmulțire a bolii. După aceste două tratamente se mai impune un tratament înainte de înflorit, combinație între un insecticid și un fungicid. După acestea, rolul principal de protecție a frunzișului pomilor și a producției de fructe, revine tratamentelor de după înflorit.

Dr. ing. Florin Acatrinei
acatrineipomaltoi@yahoo.com