Guvernul dă 15 milioane de lei pentru „bomba cu ceas” din municipiul Bacău

Guvernul aloca 15 milioane de lei pentru incalzirea centralizata din municipiul Bacau, la doua saptamani dupa ce primarul Cosmin Necula avertiza asupra „bombei cu ceas” reprezentate de sistemul centralizat si proiectul european pe termie derulat de municipalitate.

Cosmin Necula, primarul municipiului Bacău

Autoritatile locale vor primi peste 115 milioane lei din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului pentru asigurarea alimentarii populatiei cu energie termica, potrivit unui act normativ aprobat miercuri, la propunerea Ministerului Dezvoltarii. Pentru 13 localitati din 12 judete se vor suplimenta sumele defalcate din taxa pe valoarea adaugata pentru echilibrarea bugetelor locale pentru echilibrarea bugetelor locale pe anul 2017. Bacaul va primi 15 milioane de lei.

Fondurile sunt alocate ca urmare a solicitarilor facute de catre unitatile administrativ-teritoriale care au constatat, la pregatirea activitatilor specifice sezonului rece, ca nu au capacitatea financiara pentru a sustine cheltuielile legate de asigurarea agentului termic populatiei, mai precizeaza Guvernul.

10 milioane de lei anual, pentru 50% din oras

”Ne apropiem de detonarea unei bombe cu ceas, care consuma circa 10 milioane de euro anual, din banii băcăuanilor, pentru a incalzi 50% din municipiu”, avertiza, in urma cu doua saptamani primarul Bacaului, Cosmin Necula. El a criticat fosta administratie pentru ca ar fi accesat cu informatii incorecte cateva zeci de milioane de euro, fonduri europene, dar a atras atentia si asupra responsabilitatii Guvernului.

„Sa incepem o discutie ca acest CET (Thermoenergy SA- n.n) ori sa fie preluat de Guvern, ori sa fie renegociat contractul cu Uniunea Europeana. Cred ca daca e nevoie de sistem centralizat, statul sa sustina acesti colosi”, a mai spus edilul. Un prim raspuns sunt cele 15 milioane de lei alocate in sedinta de Guvern.