Gardian de la Penitenciarul Bacău, condamnat la închisoare pentru mită și trafic de influență. Zeci de mii de euro și sute de mii de lei, confiscate din conturi

Vasile Duțu, fost agent la Penitenciarul Bacău, arestat în martie acest an pentru luare de mită și trafic de influență, a fost condamnat ieri de Tribunalul Bacău la patru ani și 11 luni de închisoare. Concubina sa, Oana Maria Râncu, a fost condamnată la doi ani de închisoare, sub supraveghere, urmând să presteze muncă în folosul comunității la Spații Verzi.

arest politie

Instanța a dispus  și confiscarea sumei de 223.196 lei aflaţi în contul deschis la Banca Românească S.A. – Sucursala Bacău; suma de 40.000 euro aflaţi în contul deschis la Banca Românească S.A. – Sucursala Bacău; suma de 23.857 lei consemnată la CEC Bank pe numele inculpatului, la dispoziţia Parchetului de pe lângă Tribunalul Bacău. Aceste sume servesc la executarea măsurii de siguranţă a confiscării precum şi la garantarea executării cheltuielilor judiciare. Totodată, instanța „obligă pe inculpatul Duţu Vasile la plata sumei de 16.000 lei (din care suma de 15.000 lei aferentă urmăririi penale) şi pe inculpata Râncu Oana Maria la plata sumei de 6.000 lei (din care suma de 5.000 lei aferentă urmăririi penale) cu titlu de cheltuieli judiciare către stat.

Cei doi au fost prinși în flagrant pe 16 martie în urma unei acțiuni a procurorilor Tribunalului Bacău și ofițerilor Direcției Generale Anticorupție. În ceea ce priveşte infracţiunea de trafic de influenţă procurorii reţinut că agentul de penitenciar, în luna martie 2018, a promis unei martore, ruda unei persoane private de libertate, că va interveni pe lângă membrii comisiei întrunite la nivelul Penitenciarului Bacău care urmau să analizeze dosarul având ca obiect raportul de incident întocmit pe numele respectivei persoane private de libertate, cu scopul de a obţine o decizie favorabilă acesteia, solicitând, în acest sens, suma de 200 euro, banii fiind predați de către martoră inculpatului la data de 05.04.2018, în scara blocului unde acesta locuiește.

Bani și un cuptor cu microunde

Referitor la cele două infracţiuni de luare de mită, procurorii au stabilit că  în luna ianuarie 2019 inculpatul a solicitat, în mod direct, de la o altă persoana privată de libertate, să îi achiziţioneze si să îi ofere un cuptor cu microunde, bunul fiind primit de inculpat la data de 19.01.2019, in zona autogării Massaro din municipiul Bacău, de la o rudă a persoanei private de libertate. De asemenea, inculpatul a mai pretins suma de 600 euro pentru a o propune pe persoana privată de libertate menţionată anterior, pentru acordarea unei permisii de 3 zile (preţul cerut fiind de 200 euro pentru fiecare zi de permisie), propunerea fiind efectuată la începutul lunii februarie 2019. Banii au fost primiţi de inculpat, prin intermediul concubinei sale. În luna decembrie 2018, inculpatul a solicitat, în mod direct, de la o altă persoană privată de libertate, care desfășoară activități lucrative la sectorul deservire aflat sub controlul inculpatului să îi ofere o cantitate de băuturi alcoolice, bunurile fiind remise la data de 30.12.2018 prin intermediul unui martor în faţa imobilului unde locuiesc părinții concubinei inculpatului. Începând cu luna ianuarie 2019, inculpatul a pretins de la aceeaşi persoană privată de libertate suma de 200 euro pentru 24 ore de permisie, propunerea fiind efectuată la începutul lunii martie 2019  pentru 5 zile de permisie, suma totală solicitată fiind de 1000 euro; totodată, a mai solicitat de la aceeaşi persoană suma de 1000 euro pentru introducerea unui telefon mobil in Penitenciarul Bacău, banii urmând a fi primiţi de inculpat prin intermediul unui martor la data de 16.03.2019.

Vezi comentariile (1)

  • Si sa mai avem incredere in institutiile statului !!!!
    In fiecare zi cade cade cate un fraier care nu a cotizat la partid !

This website uses cookies.

Read More