Garda de Mediu verifică modul în care se ridică gunoiul în municipiul Bacău

Conflictul dintre Primăria Bacău și operatorul de salubrizare, SOMA, continuă. Pe 10 august 2018, municipalitatea a sesizat și Garda de Mediu, cerând „să deruleze controale amănunțite la operatorul menționat, atât pe linia conformării la cerințele legislației de mediu în vigoare, cât și a prevederilor legale în domeniul gestionării deșeurilor”, se arată într-un comunicat al instituției.

Bacău, strada Milcov – 18 august 2018

Controlul solicitat vine după ce primăria a anunțat, pe 8 august, că va sancționa SOMA pentru că nu respectă graficul de ridicare a gunoiului, nu pune la dispoziție în punctele de colectare recipiente de colectare selectivă suficiente și nici nu face o igienizare corespunzătoare.

„Am început un control. Chiar acum ne aflăm în teren, dar este o acțiune de durată. Primăria ne-a sesizat 46 de puncte de colectare și vor trebui verificate. Sunt puncte stradale, dar și la case, deci este mult de muncă. Se vor face verificări și la contracte și alte documente. Legal, avem la dispoziție 30 de zile pentru a finaliza controlul”, a declarat Ionuț Diaconu, comisar șef al Gărzii de Mediu Bacău.

Primăria Bacău a anunțat că va merge până la rezilierea contractului cu SOMA, dacă aceasta nu ia măsuri pentru a respecta întocmai clauzele contractuale. Reprezentanții societății se apără și spun că platformele se umplu de deșeuri pe care noul operator al gropii de gunoi nu le preia, iar volumul de gunoi aproape că s-a dublat.

Vezi comentariile (3)

  • Am făcut sesizări la Garda de mediu referitor la punctele de precolectare din Bacau- prost amplasate, prost amenajate ... etc. De fiecare dată Garda de mediu mi-a raspunsca totul e în regulă. Au cercetat si totul e OK. Pe bune? De ce dracu' mai exista astfel de organism? De ce primesc salariu ăștia?

  • Asta ne mai trebuie: reziliere. O sa ramanem si fara apa si cu gunoiul neridicat ca la Orsova. O sa murim pe capete. Spitalul va fi inchis ca n-a, ramane si acesta fara apa si cu gunoul de 4 metri.

  • Dupa ce cetatenii au sesizat ani de zile primariei problemele legate de ghenele de gunoi , fara nici o rezolvare , acum pt ca sunt interese de reziliere a contractului cu SOMA, primaria isi pune in functie arsenalul"- Garda de Mediu care pana acum a fost "'legata la ochi"" dar tot de primarie. De atatia ani Garda de Mediu n-a vazut realitate decat cand a primit ordin sa vada problema gunoaielor. Asta arata ca institutiile statului nu isi fac datoria la comanda, cand se razboiesc si atunci sunt folosite pt interese de grup.