FOTO: Umplerea lacului de la Insulă a inundat zeci de subsoluri în zona „Șuruburi”. ABA Siret neagă și refuză să facă verificări fără reclamații oficiale

 

Apa infiltrată se vede cel mai bine la un bloc din zonă, aflat în construcție

Ziarul de Bacău a fost contactat de mai mulți locatari din zona „Șuruburi”, care s-au plâns că, după ce s-a umplut lacul de la Insula de Agrement, s-au inundat, treptat, și subsolurile blocurilor din zonă. Apa a fost în primele zile de câțiva centimetri, dar joi deja a ajuns la 30 de centimetri, în unele locuri.

Pentru instituțiile abilitate să intervină, situația este inexistentă dacă nu sunt reclamații. Reprezentanții de la ABA Siret spun că apa nu poate proveni de la lacul din jurul insulei, iar cei de la CRAB susțin că nu există vreo avarie în zonă.

Oamenii își scot acareturile din subsoluri

Florin C., un locatar de pe strada Lalelelor, a declarat că unii vecini au început să-și scoată acareturile adunate în subsoluri, unde nivelul apei diferă de la caz la caz, funcție de adâncimea fundației.

Subsol inundat (foto – Florin C.)

„Apa a fost o problemă în zonă, începând cu anii 1995-1996. Odată cu colmatarea (înălțarea fundului apei, din cauza aluviunilor – n.n) lacului de la Insulă, a crescut numărul inundațiilor din subsol”, a spus Florin C. El își amintește că în trecut ABA Siret a luat măsuri care au limitat fenomenul. Acum, apa care „izvorăște” din subsol este foarte curată, așa cum se observă și în fotografii.

Nu sunt reclamații, nu se fac verificări

Reprezentanții ABA Siret susțin că nu există nicio reclamație vizavi de problema subsolurilor. În consecință, instituția nu face verificări. „Apa este sub nivelul de retenție, oricum. Am discutat cu colegii mei și nu pot fi probleme la blocurile din zonă, din cauza apei din lac. Așteptăm o sesizare de la locatari pentru a trimite o echipă în zonă să facă verificări. Am discutat și cu cei de la ISU și nici ei nu au primit sesizări”, a declarat Georgiana Cernat, purtător de cuvânt ABA Siret.

Subsol inundat (foto – Florin C.)

Vezi comentariile (8)

 • Nevertebratele sunt atat de lase incat nu au tupeul sa sesizeze autoritatile locale? Asta-i moldoveanul tipic, las, pupincurist, slugarnic.

 • acu ca au umplut lacul tot nu e bine. da cat lacul a fost plin in anii trecuti de ce nu ati avut apa la subsol? nici macar nu e plin pana la maxim cum era pe vremuri. faceti sesizare daca e de vina mama lui stefan cel mare ca s-a umplut lacul, nu mai bociti pe facebook. asteptapti sa se evapore si faceti apoi sesizari.

 • S-a inundat pentru că la decolmatare s-a săpat sub taluzul betonat, astfel în momentul în care a început umplerea lacului, apa a luat-o pe sub taluzul betonat și o inundat suprafețele adiacente. Înainte, fundul lacului se întâlnea direct cu partea de jos betonată de la taluz, acum fundul este mai jos de marginea inferioară și evident o luat-o pe sub el în pământ.

   • Ce legătură are fundul lacului cu lateralele betonate? Crezi că apa de pe fundul apei o început brusc s-o ia pe laterale? Bagă niște fizică și înțelegi.

   • P.S. Fundul lacului era cumva betonat ca să țină toată apa înăuntru? De ce bați câmpii? Problema este țărmul, când faci un lac, iaz prima problemă este să nu îți inunde pământul de lângă, așa că taluzezi și torni beton, se duce apa în jos, pagubă-n ciuperci, chestia e să nu transformi zona adiacentă în mlaștină.

 • Damocles, intra apa si cand nu era decolmatata, fara a sapa sub taluz ! e mare prostie ce spui tu, nimeni nu ar face asa ceva

 • frate, cati p-afaristi p-aici! de principiul VASELOR COMUNICANTE nu ati auzit inainte sa scrieti pareri tehnice?

This website uses cookies.

Read More