FOTO: Premierul Viorica Dăncilă, la Insula de Agrement Bacău. Rămășag pe termenul de finalizare a decolmatării și parcului de agrement

Lucrările de la Insula de Agrement se vor finaliza până la 1 septembrie 2019. Acesta este termenul maxim avansat, miercuri, de senatorul Dragoș Benea și primarul Cosmin Necula, care au lansat și un rămășag-concurs inedit pe această temă, în prezența premierului Viorica Dăncilă, aflată pentru a doua oară în vizită la această investiție, fix la un an după ce Guvernul a alocat bani pentru decolmatarea lacului de la Insula de Agrement.

Din partea autorităților locale au mai participat subprefectul Valentin Ivancea și conducerea Administrației Bazinale de Apă Siret (ABA). Premierul a fost însoțit și de Petre Daea, ministrul Agriculturii.

Senatorul Dragoș Benea a explicat delegației guvernamentale că lacul de la Insula de Agrement Bacău va fi în sfârșit decolmatat, după ce firma care a câștigat inițial contractul nu și-a făcut treaba și a trebuit organizată altă licitație, ceea ce a întârziat lucrările acestui an.

Benea a vorbit și despre amenajarea parcului de agrement, pentru care lucrările au fost reluate de puțin timp. Este vorba despre două investiții diferite, deoarece lacul ține de Ministerul Pădurilor și Apelor, iar Insula de Agrement este a Primăriei Bacău.

După un an

„Acum un an, am promis începerea lucrărilor și într-un fel ne-am ținut de cuvânt. Spun într-un fel, deoarece a trebuit să plece de pe funcție fostul director Vamanu și din «albie» fostul constructor total neserios în raport cu acest obiectiv. Astăzi, o firmă din județul Neamț – extrem de mobilizată – îmi dă încredere că vom finaliza în luna august lucrările”, a declarat senatorul Benea. El a precizat că, în acest moment, cel mai mare adversar al finalizării lucrărilor este ploaia.

Premierul Viorica Dăncilă a amintit de vizita de acum un an, în urma căreia a rezolvat problema finanțării. „Am alocat în 2018 fondurile necesare, dar din păcate lucrările nu s-au realizat. În 2019, am alocat din nou fonduri, sper că, de data aceasta, constructorul să respecte termenele. Am cerut ministerelor ca, acolo unde nu se reptectă termenele, să se rezilieze contractele”, a declarat prim-ministrul României.

Viorica Dăncilă a fost informată de senatorul Benea că, la nivelul Prefecturii, s-au constituit două grupuri de lucru, unul pentru Centura Bacăului, altul pentru decolmatarea lacului de la Insula de Agrement. Grupurile sunt conduse de subprefectul Valentin Ivancea și au rolul de a elimina barierele birocratice care mai pot sta în calea acestor investiții.

„Ce nu s-a făcut în 5 ani, se va realiza în 5 luni”

„Dacă tot suntem în campanie, trebuie să spun că și lucrările de la Insula, și cele de la Centură, au legătură cu guvernarea PSD, fapt pe care unii se fac că nu-l știu”, a precizat Dragoș Benea.

„Felicit implicarea domnului Benea și a administrației locale! În general, dincolo de lozinci, investițiile sunt cele care rămân, oamenii au așteptat 30 de ani, este timpul să se împlinească”, a declarat premierul Dăncilă.

„Ce nu s-a făcut în 5 ani, se va realiza în 5 luni”, a spus Benea, care a amintit că lucrările au stagnat din 2014. „Dacă pe 1 septembrie nu sunt gata lucrările, degeaba mergem în Senat, în Parlamentul European”, a mai spus liderul PSD Bacău.

În afara lucrărilor de decolmatare, derulate de ABA Siret, Primăria a reluat amenajarea parcului de agrement. Lucrările au fost încredințate Societății de Servicii Publice Municipale și au demarat în aprilie 2019.

Senatorul Benea a criticat fosta fosta administrație, care „a fugărit și UMB (constructorul Centurii Bacăului – n.n) și nu a asfaltat 12 ani nimic în Bacău”, iar acum tot Bacăul își pune speranțele în acest antreprenor. Potrivit senatorului, problemele de la Insulă sunt similare cu ale Spitalului Municipal, unde fosta administrație a cumpărat aparatură cu mult înaintea finalizării lucrărilor.

În final, senatorul Dragoș Benea a făcut un „rămășag – concurs” cu primarul Cosmin Necula. Miza este dacă decolmatarea se va finaliza înaintea amenajării parcului de distracții. Ambele, cel mai târziu la 1 septembrie. „La 1 septembrie va «clipoci» apă în albia lacului de agrement, iar junglă urbană va fi doar o amintire neagră pentru băcăuani”, a precizat Benea.

Premierul Viorica Dăncilă a promis că va veni la inaugurare. Atât la sosire, cât și la plecare, delegația guvernamentală a fost întâmpinată de un grup de protestatari membri și simpatizanți ai Alianței USR PLUS.

Vezi comentariile (11)

 • Benea sa lase ciocul mic ca a fost destul in functii insemnate in Bacau asa ca sa vedem fapte si mai putine promisiuni iar dl. primar sa mai scoata dirigintii pe santier sa mai verifice calityatea lucrarilor.
  Sa vada ca dupa trei ture de remedieri trotuarul din fata bl. 8 Alex, cel Bun este iar plina de denivelari.
  Au turnat beton pe traseul conductelor dar nu gasesc cateva tone de asfalt sa repare drumul.
  Daca madam Dancila era cat de cat perspicace se sesiza la hopurile din drum. A se vedea traversarea str. Alex. cel Bun si sa ne fie cu iertare dar e o zona destul de circulata.
  Poate dupa ce terminati insula va ocupati putin de lucrarea asta. RSINEEEE.

 • N am vazut atata demagogie, minciuna si infatuare .O adunatura de incompetenti in lupta pentru capital politic ,electoral care se intrec in minciuni si mai pun si ramasag, pe ce trebuiau sa faca de multi ani. Vai de tara noastra, vai de Bacaul nostru, vai de capul nostru, nu stiu cand ne vom destepta, cand ne vom trezi.La asa alegatori ,asa conducatori, ne meritam soarta...

 • Cum Dumnezeu sa va mai creada careva? Nici nu stiu cu ce sa încep lista cu minciuni......De 30 de ani e insula asta in paragina ( atat imi aduc eu aminte ). Nu va este rusine??? PSD a mai fost de 2-3 ori la putere si nu a facut decat sa distrugă tarisoara asta superba. De fiecare data, in prag de alegeri, se arunca praf in ochi cu un mare hei-rup , care dispare subit in cateva zile dupa numaratoarea voturilor ( indiferent de rezultat ). Ma mir ca analfabeta nu a spus ca e pe vreun brat din Delta Dunarii,iar cu fostul aghiotant ( trădător de altfel ) al lui Sechelariu , sper ca votul de duminica sa lamureasca situatia asta care pare fara iesire in care ne aflam. Votati oameni buni! CE TREBUIE, DE DATA ASTA!!!! BAFTA!

 • Domnilor, ador PSD-ul in campaniile electorale. Este perioada cind ei pot face orice , expun planurii si proiecte , ofera solutii si rezolvarii chiar si la problemele uitate si abandonate din precedenta campanie electorala. Imi place la nebunie agitatia lor si faptul ca in citeva saptaminii tot cabinetul guvernamental si-au adus aminte de Bacau si ne-au bucurat cu prezenta in numar cit mai mare. De acum peste oras va curge belsugul, laptele si mierea iar porumbeii se vor inata zglobiu in inaltul cerului. Promisiunii avem cu nemiluita ......rezolvarile vor fi o alta tema de discutie in viitoarea campanie electorala. Pina atunci somn usor....

  • Nu "rusinica",ca doar cu asta ramai si cu copiii si nepotii plecati in alte orase ,iobagi.Oamenilor astia trebuie sa li se arate murdaria, in public ,zeci de ani de acum inainte,pentru a nu mai avea parte tot de genul asta de mizerii si in administratiile viitoare.

 • N-au miscat un pai atatia ani si acum au chef de caterinca, se mai dau si in stamba. Si daca nu respecta termenul ce se intampla? Nimic. Daca i s-ar taia cateva salarii lui Benea sau Necula, inclusiv directorilor responsabili din SSPM poate, sa zicem, ca s-ar misca ceva. Dar nu stiu de ce dar parca vad ca dupa europarlamentare se va termina cu "euforia" asta a lucrarilor, Benea daca are noroc va merge la hibernat in europarlament pe cateva zeci de mii de euro lunar impreuna cu cativa acoliti. Necula o sa dea vina pe vreme si gata cu circul. Ma intreb oare ce ar putea sa discute Benea cu un europarlamentar francez sau alta natiune? Oare cum sa fii presedinte de consiliu judetean 16 ani sa sa arzi gazul de pomana pe banii locuitorilor?

 • Vor deschide insula la sfârșitul lunii August cu surle si trimite si după o săptămana o vor Închide pentru anumite remedieri - sic -. Este interesant cum a fost obținută autorizația pentru re începerea lucrărilor. Construcțiile din lemn si metal au stat ani de zile fără protecție. Cine a evaluat starea clădirilor si a dat soluțiile?

 • Aceleași fete obosite și foarte putin credibile.
  Insula trebuia sa fie gata demult timp, toti isi bat joc de banul public!