FOTO: Primăria Bacău anunță măsuri pentru sprijinirea celor 8 familii afectate de incendiul de pe strada Prieteniei UPDATE

UPDATE 2: Luni, 4 septembrie, primarul Cosmin Necula, alături de administratorul public al municipiului, reprezentanţii Direcţiei de Asistenţă Socială şi ai Compartimentului Patrimoniu, Fond Locativ şi Îndrumare a Asociaţiilor de Proprietari, au verificat la faţa locului situaţia imobilului în vederea stabilirii măsurile concrete de ajutorare a familiilor afectate.

Potrivit unui comunicat de presă, în urma verificărilor, s-a constatat că sunt afectate în special opt familii, care locuiesc sau deţin în proprietate cele opt apartamente situate la etajul IV, scările B şi C ale blocului nr. 3, de pe strada Prieteniei. Aceste locuinţe au fost cele mai afectate de intervenţiile specifice stingerii incendiilor (infiltraţii de apă etc).

„În vederea acordării de sprijin financiar familiilor afectate, sunt în derulare anchetele sociale pe baza cărora vor putea fi identificaţi beneficiarii şi va fi stabilit cuantumul ajutorului financiar”, anunță municipalitatea, care promite că va reveni cu detalii în zilele următoare.

UPDATE: În urma cercetărilor efectuate de pompierii băcăuani a rezultat că, cel mai probabil, incendiul a izbucnit din cauza unui trăznet.

Luni dimineață, a luat foc acoperișul unui bloc de pe strada Prieteniei, din Bacău, pe o suprafață de 300 de metri pătrați. La fața locului, s-au deplasat imediat echipaje de pompieri, polițiști, jandarmi, ambulanță și prefectul judeșului, Luminița Maricica Coșa.

În această noapte, la ora 02:29, ISU Bacău a fost anunțat, prin sistemul unic pentru apeluri de urgență 112, despre producerea unui incendiu la acoperișul unui bloc, de tipul P+4, de pe strada Prieteniei, din municipiul Bacău.

Imediat, la fața locului s-au deplasat patru autospeciale de intervenție cu apă și spumă, o autospecială pentru lucru și salvare de la înălțime, un microbuz pentru transport personal, două ambulanțe SMURD și două autoturisme pentru muncă operativă. Totodată, pentru coordonarea acțiunilor de intervenție la fața locului s-a deplasat și grupa operativă a inspectoratului. De asemenea, la locul incendiului s-a deplasat și un echipaj din cadrul Serviciului de Ambulanță Bacău.

Alături de cei 35 de pompieri salvatori care au intervenit pentru lichidarea incendiului la locul evenimentului s-au deplasat, pentru asigurarea măsurilor de ordine publică, opt jandarmi din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile Bacău, și din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bacău cinci polițiști. La fața locului s-a deplasat și prefectul județului Bacău, Maricica Luminița Coșa.

„La sosirea la locul evenimentului pompierii militari au constatat că, incendiul se manifesta la nivelul acoperișului, pe o suprafață de aproximativ 300 de metri pătrați. Forțele de intervenție au luat măsura evacuării a circa 100 de persoane pentru a nu exista riscul intoxicării acestora cu fum și gaze toxice”, a anunțat ISU Bacău.

Din fericire nu s-au înregistrat victime, iar la ora 03:50 incendiul a fost lichidat. În urma incendiului au ars circa 300 de metri pătrați de acoperiș, cu astereală din lemn și învelitoare din plăci de azbociment. Cauza probabilă a incendiului este în curs de cercetare, au anunțat pompierii. Locatarii sunt convinși că șarpanta a fost cuprinsă de flăcări după ce a fost lovită de un fulger.

Foto: Carmen Berzintu, Mihai Țarălungă

Share this post:

Vezi comentariile (10)

 • Dar, primarul, unde era ?!!. Probabil la festivaluri ! In campanie, a promis ca va revolva cu "cosmelile", mai ales, dupa incendiu," revolutionarului", din str. Mihai Viteazu.

  • Aceasta sarpanta a fost reclamata prin audienta la Primaria bacau acum aprox 1 an. Lipsa de burlane si alte carente in efectuarea ei provocau mari neplaceri locatarilor de la etajele inferioare.. Mai mult decat sfidare si aroganta nu am avut din partea d lui Brzu si a d-amnei sefe de la asociatii de proprietari . Timp pierdut, nervi consumati, daune materiale. Si in loc sa vezi cum s-a facut aceasta sarpanta, fara avizele necesare tu , prmar ii despagubesti??? Asocia 96 nu este raspunzatoare de tot ce se intsmpla in zona aceea ?

 • La incediu nu vine presedintele Romaniei ci pompierii, fortele de ordine si ambulanta. Nu vine primar, prefect si parlamentar. Oamenii afectatii nu au dat 2 lei ca a venit prefectul si acoperisul ardea. A doua zi se putea veni si acorda sprijin umanitar. Tucule sa stii ca saracii oamenii si-au pus sarpanta ca sa nu ii ploua in cap nu sa se fuduleasca. La puterea fulgerului sa stii ca numai autorizatia sarpantei putea sta in calea incendiului

 • Îmi pare rău de ceea ce au patit acei oameni, dar nu mi se pare normal ca primăria sa plătească. Sunt casele lor! Cei care stau la bloc au tot felul de subvenții și ajutoare din partea primăriei. Cum ar fi dacă ar veni toți cetățenii care stau la case sa ceara bani pentru reabilitare termică și consolidare? Tot băcăuani sunt!

  • Înnainte de a fi de acord sau nu- oare permite legea aşa ceva?

   Eu cred ca al nostru primar ar trebui:
   - să-şi ia un consilier care să-l inveţe cum să nu se bage in belea sau să nu bage pe alţii in belea. Spun asta deoarece chiar nu vad cum ar putea legal sa-i ajute pe acei omuleti aflati in necaz. Oare nu era mai bine sa spuna <>;
   - să se consulte cu specialiştii înnainte de a promite cuiva ceva. Parcă reţin că a fost modificată legea şi nu mai răspunde primarul- şi aşa să fie e normal ca primarii din ţara asta să nu promită/facă decât ce e legal;

   • O masura populista care vine dupa incendiul de la groapa de gunoi unde primarul a iesit cu imaginea sifonata prin incapacitatea de a gestiona situatia. Dupa reactia fara analize a factorilor determinanti se vede clar ca acum incearca sa si-o cosmetizeze pe banii cetatenilor pt ca nu-i da de la el din buzunar.

 • Primaria nu trebuie sa mai permita constructia de sarpante care sunt foarte periculaoase la incendiu, vant pot fi smulse putand lovi sau distruge iar cele mai multe sunt inestetice facute dupa cum i-a taiat pe fiecare capul. 99% din sarpante nu beneficiaza de respectarea normativelor la trasnete si nu au prevazute instalatii legate la pamant. Dupa cele doua cazuri in care mansardele blocurilor de pe str. Mihai Viteazul si Prieteniei trebuie trase invataturi iar hidroizolatia trebuie sa fie cea prevazuta in faza de proiectare a blocului.

 • Oaameni bunI ! Nu ati inteles nimic? Primarul a fost votat , adica i-am delegat lui administrarea urbei si a alocarii banilor stransi din taxe, CU RESPECTAREA REGLEMENTARILOR/PREVEDERILOR LEGALE. Consiliului local i-am delegat tot prin vot legiferarea locala , aprobari de bugete, ETC... ( care tot legiferare se cheama). Daca social-democratul Cosmin Necula a considerat ca e potrivit sa ajute oamenii aceia, Consiliul Local aproba, si legea ii permite, o face chiar daca unora nu le place. Ar trebui sa intelegem cum functioneaza sistemul democratic: avem dreptul sa vorbim si noi ( cu efecte juridice!) : cand suntem chemati la vreun Referendum/Plebiscit , la vot sau cand facem Petitii sau Sesizari, etc... Hai noroc si sa auzim de bine!